16 Nisan 2007 Pazartesi

"Ya sigarayi birakmak kilo aldirmiyorsa..."



Ya sigarayi birakmak sandiginiz gibi tartinin ibresinde buyuk olcekli siddetli kaymalara sebep olmuyorsa?



Belki de bu zamana kadar bosuna beklediniz, "Aman da sigarayi birakirsam kilo alacagim..." diye. Belki alacaginiz kilo 1-2 kiloyu asmayacak bile. Belki bu isin de bir sirri var, sigarayi birakip, kilo almamanin... Bir goz atin isterseniz...

Sigarayi birakirsam kilo alir miyim?
Sigarayi birakan herkes kilo almaz. Yapilan bazi arastirmalar da, sigara birakildiktan sonra, ortalama olarak 4,5 kg alindigini gosteriyor. Eger gunde bir veya daha fazla paket sigara iciyorsaniz, ya da 10-20 yil kadar sigara ictikten sonra sigarayi birakma karari aldiysaniz, kilo alma olasiliginiz daha yuksek. Ancak kilo alma durumunuzu, dengeli bir beslenme programi ve bedensel aktiviteyle kontrol altina almaniz mumkun. Belki baslangicta bir iki kilo alirsiniz, ama unutmayin ki sigarayi birakma kararinizin getirisi alacaginiz kilolardan cok daha fazla.


Sigarayi biraktiktan sonra kilo almanin sebebi nedir?
Sigara icmeyi biraktiginizda, nikotin de vucudunuzu terk eder. Bu durumda sunlari yasayabilirsiniz:

  • Kisa sureli kilo alma durumu. Nikotin, kiloyu dusuk tutar ve sigarayi biraktiginizda, kilonuz sigara icmediginiz zaman olmasi gereken normal haline doner.
  • Sigarayi biraktiginizin ilk haftasi, suyun vucutta tutulup siskinlik yapmasi nedeniyle 1 ila 3 kilo kadar alabilirsiniz.
  • Daha az kalori alma ihtiyaci.
Sigarayi biraktiktan sonra alacagim kilo sagligimi etkiler mi?
Sigara icmenin zarari alacaginiz 2-3 kilodan cok daha fazladir. Alacaginiz kilolarin zararinin, sigaraninkine ulasmasi icin, 50-60 kilo gibi anormal boyutlarda kilo almaniz gerekir.

Sigarayi biraktigimda kilo almamak icin ne yapmaliyim?
Sigarayi biraktiginizda kilo almamak icin, beslenmenize dikkat etmek ve egzersiz yapmaya baslamak oldukca iyi sonuclar verecektir. Boylece aldiginiz kalorileri dusuk tutup, egzersizle de bunlari yakabilir ve boylece kilo almaktan kurtulabilirsiniz. Etkili bir sonuc icin; beslenme ve bedensel aktivitelerinizdeki degisiklige, sigarayi birakmadan once baslayin.

  • Bedensel aktivite: Kendinizi fiziksel anlamda mesgul etmeniz, hem kilonuzu kontrol etmek acisindan, hem de dusuncelerinizi sigaradan uzaklastirmak acisindan yardimci olacaktir. Sigarayi birakan kadinlar uzerinde yapilan bir arastirmada, sigara yerine gunde 45 dakikalik yuruyuse baslayan kadinlardaki kilo artisinin 1,5 kilodan dusuk oldugu saptanmis. Egzersiz, kilo kontrolune yardimci olmasinin yani sira, enerji verir, kendinize olan guveninizi artirir, nikotin alamamanin sebep olacagi stres ve depresyondan kurtulmanizda etkili olabilir.

    Her gun en az yarim saatinizi egzersize ayirmaya calisin. Belli bir spor dalina yonelebileceginiz gibi, evde kendi kendinize jimnastik yapabilir, disari yuruyuse cikabilir, hatta ev isiyle bile ugrasabilirsiniz. Tabii biraz daha fazla enerji harcayacaginiz sekilde. Ornegin, dans da hos bir egzersiz yontemi olabilir. Hem farkli bir sey ogrenip, hem eglenip hem de dusuncelerinizi sigaradan uzaklastirabilir. Ustelik de vucudunuzu zinde tutar. Ayrica egzersiz yapmaniz gereken 30 dakikayi bolerek de kullanabilirsiniz. Mesela 10 dakika simdi 20 dakika sonra ve farkli bir aktiviteyle gecirebilirsiniz.

  • Beslenme aliskanliklari: Beslenme aliskanliklarinizi adim adim degistirin. Bir anda radikal degisiklikler yapmak, stresinize stres eklemekten baska ise yaramaz ve sonuc almaniz da zorlasir. Beslenme piramidinde yer alan besinlerin hepsinden tuketmeniz, sagliginiz icin olumlu bir gelisme olacaktir. Tabii bu besinleri abartmadan, gunluk ihtiyacinizi karsilayacak oranda tuketmelisiniz. Tahil, sebze ve meyve yemeye ozen gosterin. Yagsiz ya da az yagli urunleri tercih edin. Seker ve yag orani yuksek besinlerden kacinin. Bol su icin.

Sigarayi birakmaya hazir oldugunuzda...
Sigarayi birakmak istiyorsaniz; stres altinda olmadiginiz bir donemi tercih edin ve bir gun secin. Ornegin sigarayi birakmak icin tatil zamanini secmek iyi bir secim olmayabilir. Cunku insan tatildeyken ve eglence ile rahatlama modundayken, daha istahla yemek yiyebilir. Bunun ustune bir de sigarayi birakacak olursaniz, hincinizi yemeklerden cikarabilirsiniz. Gene stresli bir zamanda sigarayi birakmaya calismak, ya sizi daha stresli yapar, ki bu durumda tekrar sigaraya baslamaniz cok muhtemeldir; ya da surekli atistirmaya baslarsiniz ki bu da kilonuzu olumsuz sekilde etkiler.

Unutmayin, ilk amaciniz sigarayi birakmak ve vucudunuzu nikotinin etkilerinden arindirmak. Bunu basardiginizda ve kendinizi daha iyi hissettiginizde ise, beslenmenizi ve fiziksel aktivitelerinizi daha siki bir sekilde kontrol edebilirsiniz. Zaten sigarayi birakmayi basardiktan sonra alacaginiz 1-2 kilodan kurtulmak cocuk oyuncagi.

Hiç yorum yok: