16 Nisan 2007 Pazartesi

Baharda mantar hastaligina dikkat

Erciyes Universitesi (EU) Tip Fakultesi Dermatoloji Anabilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Ekrem Aktas, bakteri ve virus gibi enfeksiyon ajani olan mantarlarin, havalarin isinmaya baslamasiyla birlikte daha sik gorulebilecegini bildirdi.



Aktas, mantarin deride, tirnakta ve mukoza bolgesinde hastalik yapabilen bir canli oldugunu belirtti.

Havada, suda ve toprakta binlerce cesit mantar bulundugunu ve bu mantarlarin havanin isinmasiyla birlikte harekete gectigini kaydeden Aktas, mantarin yayilmasinda iklim kosullarinin buyuk etkisi bulundugunu soyledi.

Hava sicakliginin artmasi ile nemli ortamin mantarin uremesine ve cabuk yayilmasina neden oldugunu ifade eden Aktas, sunlari soyledi:

"Iklim kosullari mantar hastaligi icin belirleyici etkendir. Havalarin isinmasi ve artan nemlilik orani mantarin uremesine ve cabuk yayilmasina zemin hazirlar. Insan ve hayvanlarda siklikla gorulmeye baslar. Insan daha sik terlemeye basladigi ve vucudun asit yapisi bozuldugu icin mantar, deride kendine daha kolay yer bulur. Ozellikle ayak ve kasik bolgelerinde yogun gorulur." Insan vucudunda cogunlukla sutlu kahve renginde beliren ve zamanla kepeklenerek dokulmeye baslayan mantarlarin, bulasici oldugunun unutulmamasi gerektigine isaret eden Aktas, "Kasintiyla gorulen hastalik sosyal yasami olumsuz etkilediginden onemsenmesi gereken bir hastaliktir."

Prof. Dr. Aktas, mantardan korunmak icin sik sik banyo ve dus yapmak gerektigine dikkat cekerek, ozellikle ayak parmaklarinin cok iyi kurulanmasi gerektigine isaret etti.

Hiç yorum yok: