16 Nisan 2007 Pazartesi

Kiskancligin dozu kacmamali!!!!!!


Kiskanclik dozunda oldugunda iliskiye faydali olabilir. Ancak asiri kiskanclik en mutlu ciftlerin bile sonunu hazirlar..


Kari koca arasindaki kavgalarin en onemli sebeplerinden biridir kiskanclik... Ancak uzmanlar kiskancligin temelinde kaybetme korkusunun oldugunu ifade ediyor.

Kiskanclik kadin ve erkekte farkli sekillerde ortaya cikmakla birlikte sonucta kaybetme korkusu baskin... Kiskanclik ayrica tek bir duygudan olusmuyor. Intikam, korku, endise, ofke hatta bazen siddet gibi duygular da kiskancliga eslik ediyor. Gunluk hayattaki ufak tefek kiskancliklar her iki taraf icin de pek bir sorun olusturmamakla birlikte ust uste geldiginde ya da kisitlayici bir hal aldiginda profesyonel yardim almak en dogrusu...

Kiskanclik surekli sevdiginiz insani dusunmek, onun hakkinda bazi senaryolar uretmek, her an 'acaba beni aldatiyor mu' seklinde kendi kendinizi yemek haline geldiyse, durum ciddi demektir.

Kiskanclik dozunda oldugu surece, var olan iliskinin korunmasini bile saglayabilir. Kisi karsindakine emek vermeye, onun kendisini degerli hissetmesi icin caba gostermeye yonelir. Ancak rahatsiz edici ve mantik disi boyutlara ulastiginda, cok zarar verici olabilir. Kiskancligin etkilerini hafifletmek icin yapilabilecekler var. Iliski terapisti Paula Hall, kiskancligin etkilerini azaltmanin sabir ve caba gerektirdigini soyluyor.

Gecmisin etkileri
Cogu zaman kiskancligin altinda gecmiste yasanmis kotu tecrubeler, cocuklukta meydana gelen olaylar yatiyor olabilir. Hatta bazen siz bile farkina varmayabilirsiniz. Bu durumda bir uzman psikolog yardimi onem kazanir. Cocuklugunuzla ilgili baglanti kuramiyorsaniz o zaman su noktalari gozden gecirmeniz faydali olabilir: Kiskancliginizin gercekci olup olmadigini gozden gecirin. Onu neden kiskandiginizi dusunun. Gercekten iliskinize yonelik bir tehdit soz konusu mu? Sizin tavirlariniz iliskinizi kotulesmesine neden mi? Kendi kendinize telkin edin. Kiskanclik belirtileri hissettiginizde partnerinizin sizi sevdigini, size bagli oldugunu ve size saygi duydugunu hatirlayin.

Hiç yorum yok: