16 Nisan 2007 Pazartesi

Dislerinizi tuvalet ovar gibi fircalamayin

Size bu yazida dislerimizle ilgili dogru bildiginiz bazi yanlislari aciklamak istiyorum



Disleri ova ova sert fircayla fircalamak gerekir.

Yanlis, dislerimizi sert fircalarsak disetlerimize ve dislerimize kronik yani uzun sureli darbeler yaptigimiz icin zarar vermis oluruz. Sert ve tuvalet ovar gibi fircalamak dislerin asinmasina ve disetlerinin cekilmesine neden olur. Bunlarin sonucunda da diste hassasiyet ve diseti problemleri meydana gelir. Bu asamadan sonra hem bu aliskanligimizdan kurtulmamiz hem de dishekimine gitmeniz gerekir. Ayrica, yumusak veya orta sert firca kullanmanizi ve gene bir dishekiminden dogru fircalama tekniklerini ogrenmenizi tavsiye ederim.


Disim sisince antibiyotik alirim gecer.

Ulkemizde recetesiz ilac kullanimi oldukca yuksek, tabi bu yaklasim daha cok ulkemiz insaninin kendi kendinin dokturu olma egiliminden geliyor. Disimiz sistiginde genellikle abse yapmis oldugunu soyleyebiliriz ama bu asamada yapmaniz gereken tek sey derhal bir dis hekimine gitmektir. Size en uygun tedaviyi hic suphesiz hekiminiz uygulayacaktir. Belki antibiyotik de verecektir. Ama vucuttaki diger enfeksiyon hastaliklarinin aksine sadece ilac kullanilmasi yeterli degildir. Kisa bir sureligine gecen sislik ve agri bir sure sonra mutlaka tekrar edecektir. Sislik ve agri tekrar olmasa bile bu problemin gectigini gostermez. Bir kere disiniz abse yapmissa artik bir dis hekimine gorunme vaktiniz gelmis de geciyor demektir. Akut enfeksiyon kronik hale gecebilir ve bir sure hic belirti vermeden agzinizda disiniz durabilir. Fakat; problem sizi rahatsiz etmeden sinsi sinsi ilerleyerek disinize ve dis cevresine zarar vermeye devam eder. Bu nedenlerden dolayi, siz ilac aldiginizda probleminiz gecse bile dis hekimine giderek nedeni ogrenmeniz ve gerekli tedaviyi yaptirmaniz gerekir.

Disim abse yapti, yapacak bir sey yok, cekilecek.

Yanlis, tedavi teknikleri artik cok gelisti. Ozellikle, kanal tedavisi dedigimiz ve endodontik tedavi dedigimiz yontemlerle, abse yapmis disin kanal bolumu temizlenerek ilaclarla dezenfekte edilir ve daha sonra kanal icin ozel yapilmis maddelerle doldurularak bitirilir. Tabi ki bazi durumlarda kanal tedavisi yapilmayabilir ya da tedavi basarisiz olabilir. Buna gene dis hekimi karar verecektir. Kanal tedavisi yapildiktan sonra 6 ay 1 yil iyilesme suresi vardir, ancak bu sureler gectikten sonra kanal tedavisinin basarili olacagi konusunda yorum yapilabilir.

Sut disi nasilsa dusecek fircalamaya ve tedavi ettirmeye gerek yok.

Kesinlikle yanlis, ozelikle yeni neslin dislerini korumak biz dishekimleri icin cok onemli. Sut disleri tabi ki dusecekler ama bu dislerin de mutlaka fircalanmasi gerekiyor. Normal sartlar altinda agzimizda bakteriler yasiyorlar. Dis fircalamayla biz bu bakterilerin sayisini azaltiyoruz. Yemeklerden sonra agzimizda kalan yiyecek artiklariyla beslenen bakteriler asit olustururlar ve bu asit dislerin yumusamasina neden olarak curugun olusmasini saglar. Sut disleri curudukleri zaman hemen altinda gelen daimi yani kalici disi de etkiler. Curuk yapan bakteriler ve curuk bu dise de gecerek burada curuk olusturmaya devam ederler. Boylece kalici dislerde ki ilk hasar da meydana gelmis olur. Sut disleri cok onemlidir, kalici diselrin sagligi sut dislerinin saglikli gelisimine baglidir.

Yere dusen emzigi agzima sokarak temizlerim tekrar bebegime veririm.

Bunu ozellikle yazmak istedim cunku etrafta bunu yapan bircok anne gordum. Yere dusen emzigi kendi agizlarina sokarak temizlediklerini zannediyorlar. Oysaki bazi durumlarda yer bizim agzimizdan cok daha temizdir. Agzimiz aslinda en pis yerimizidir. Fircaladigimiz zaman bakteri sayisini azaltiyoruz ama bir sure sonra tekrar cogaliyorlar. O nedenle gunde 3 kere fircalanmasini tavsiye ediyoruz. Cocugumuzun emzigini, kasigini ya da baska bir seyi agzimiza sokarsak; kendi agzimizdaki bakterileri ve curuk potansiyelini cocugumuza gecirmis oluruz. Bu kesinlikle cok dikkat edilmesi gereken bir davranis seklidir. Yere dusen emzigi ideal sartlarda steril etmeniz gerekir, (suda 20 dakika kaynatabilirsiniz) bunu yapamiyorsaniz bile en azindan suyla yikayarak kullanabilirsiniz ama kesinlikle kendi agziniza sokmayin

Saglikli gulusler dilerim...

Hiç yorum yok: