16 Nisan 2007 Pazartesi

Ah Su BaSaGrilari...





Yorgun bir gunun ardindan ya da kotu bir haber veya uykusuz bir gecenin ertesinde beliren bas agrisi hayati cekilmez hale getirir cogu zaman. Gozleriniz yeserir, gormekte zorlanir, hicbir sey dusunmek veya yapmak istemez ve en onemlisi de basinizi koparmak istersiniz. Aslinda bas agrilari vucudun verdigi birer isarettir. Cogu za



man fiziksel veya ruhsal bir yukun ifadesidir. Agrinin nasil ve nereden basladigina gore de cesitlere ayrilir; Basit bas agrisi, bas bolgesine darbeler vurarak ve artarak belli eder kendisini. Beynin icinde



sanki sesler yankilanir. Basit bas agrisinin nedeni daha cok stress, hava durumu, tansiyon ve kanda oksijenin azalmasidir.

En sik gorulen bas agrisi tipi, gerilim tipi bas agrisi'dir. Sabit olmaktan cok zonklayici bir agri sozkonusudur. Agri genellikle boyundan veya alin bolgesinden baslayarak yukari dogru cikar ve tum basa yayilir. Bu basagrisina etken daha cok gerilimli ortamlar ve strestir.

Kume bas agrisi, en agir ve nadir gorulenidir. Yilin belirli zamanlarinda, sonbahar veya ilkbahar gibi ve kumeler halinde ortaya ciktigi icin kume bas agrilari denilir. Oldukca siddetli ve delici bir agri turudur. Genellikle tek goz cevresinde veya alnin sadece bir tarafinda belirir. Gozde belirdigi takdirde, kizariklik, goz yesermesi veya goz bebeklerinin kuculmesi gibi belirtiler olusabilir. Nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Migren, tek tarafli bir agridir. Yani basin tum bolgesinde hissedilmekten cok sadece bir bolgesinde hissedilir. Bir migren krizi, gelecegini bazi oncu isaretlerle haber verebilir. Ornegin yorgunluk, sinirli olmak veya yerinde duramama migren krizinin belirtileri olabilir. Migren ortaya cikarken de kusma, bulanti, gurultu ve isiga karsi asiri hassasiyet tepkiler ortaya cikabilir. Kusma durumundan sonra agrida bir azalma olmasi migrene has bir belirtidir. Migreniniz tuttugu sirada karanlik ve sessiz bir odada yatarak krizin atlatmayi tercih etmelisiniz.

Tedavi olanaklari

Bas agrisiyla savasirken mumkunse ilac kulanmamaya ya da olabildigince gec ilac almaya calisin. Bas agrisini yenmek icin dogal yontemleri deneyin. Gevseme hareketleri, masajlar ve bitki kurleri en etkili yontemlerdir.

Cok onemli; agri ne oranda ve nasil ortaya cikarsa ciksin onu ciddiye alin! Bunun vucudunuzdan gelen bir isaret oldugunu ve bir seylerin eksikligini haber verdigini unutmayin. Bu eksiklik sadece kisa bir sure dinlenmek bile olsa onemsemez ve hayatiniza ayni sekilde devam ederseniz bas agriniz kroniklesebilir.



Gevseme: Gerilimden uzak bir ortamda dinlenmeye calisin. Odanizi iyice havalandirin, ardindan tum isiklari kapatin. Gurultuden olabildigince uzaklasarak sessiz ve karanlik odanizda yoga yaparak gevseyin.

Masaj: Her iki kulak memenizi de iyice ovun. Bas ve isaret parmagi ile burun deliklerinin uzerinden baslayarak goz kenarlarina kadar cildi gererek masaj yapin.

Ayak banyosu: 35�C sicak suda ayaklarinizi dinlendirin. Ayaklarinizi suda 5 dakika kadar tutun ve ardindan su ilik olana kadar soguk su ekleyin. Ayak banyosundan sonra yun coraplar giyip, en az 20 dakika kadar dinlenmek uzere yatin. Beyinde yukselen kan akisi bu sekilde ayaklara aktarilir. Bu da bas agrisinin sonu olabilir.

Serinletici kompres: Bir bezi soguk suyla hafifce islatin ve uzerine 2 damla nane yagi damlatip, 15 dakika kadar agriyan bolgenin uzerinde tutun. Ya da bez olmadan sadece nane yagini agriyan bolgeye damlatmak da agriya iyi gelebilir.

Dayanikli midelere: Aci kahveye bir iki damla taze limon suyu damlatip, karistirip icin. Her ne kadar kotu bir tadi olsa da buyuk ihtimalle agrinizin gecmesinde faydali olcaktir.



Hiç yorum yok: