19 Nisan 2007 Perşembe

Yogurtla Gelen Dis Sagligi....

Strepptococcus mutans disin yuzeyine yapisarak, bir asit salgiliyor ve bu asit dis minelerine zarar veriyor. Ancak yogurtta bulunan bir baska bakteri dislerin imdadina yetisiyor. Bilim insanlari lactobacillus adli bir bakterinin Strepptococcus mutans"lari dis minelerinden silerek yok ettigini ve boylece dislerin curumesini onledigini buldu.

Laboratuvar testlerinde lactobacillus bakterisi iceren ciklet cignendiginde, Strepptococcus mutans"larin sayisinin azaldigi ve dis curume riskinin de dustugu gozlemlendi. Alman kimya devi BASF, dis curumelerini onleyici lactobacillus iceren bir ciklet uzerinde calisiyor. Agiz calkalama sivisi ve dis macunlari da sirada. BASF"in ArGe"den sorumlu yetkilisi Stefan Marcinowski, urunlerin 2007"de hazir olacagini acikladi.

KOLTUK ALTI VE AYAK KOKUSUNA DA CARE
Yogurtta bulunan iyi huylu lactobacillus bakterisinin bir kullanim alani daha var, koltuk alti. Bu bakterinin koltuk altinda ter kokusuna ve hatta ayakta kotu kokulara neden olan diger bakterileri de silme ozelligi oldugu saptandi.

Tam adi, Lactobacillus Bulgaricus olan bakteri, sutun icinde yasiyor ve yogurt yapiminda etkili oluyor. Bilim insanlari bu bakterinin onceleri bitkilerin yapraklarinda yasadigini, ancak sonralari ineklere ve dolayisiyla da sut urunlerine gecerek yasamini bu ortamda surdurdugunu tahmin ediyor.

Hiç yorum yok: