19 Nisan 2007 Perşembe

Nasil dogum izni alinir?

Dogum oncesi ve sonrasinda annelere verilen bircok yasal hak var. Peki siz bu haklarinizi biliyor musunuz? Yanitiniz "hayir" ise Er Sigorta Mali ve Idari Isler Sorumlusu Hatice Tokgoz'un soylediklerine kulak vermenizde fayda var.

Bir anne adayinin dogum izni ne zaman baslar?
Hatice Tokgoz: Is kanunun 74. maddesine gore bir anne adayinin dogum izni dogumdan sekiz hafta once baslar. Gebelik normal sartlar altinda 40 hafta olduguna gore baslama zamani 32. haftaya tekabul eder.

Hamilelik doneminde ve dogum sonrasinda izin suresi ne kadardir?
Hatice Tokgoz: Izin suresi 8 haftasi dogumdan once, 8 haftasi dogumdan sonra olmak uzere toplam 16 haftadir. Istendigi takdirde, saglik durumu iyiyse ve doktor onay veriyorsa dogumdan uc hafta oncesine kadar calisilabilir. Calisilan bu sureler dogum sonrasi izne eklenir. Istenirse bu sureler sonunda isci 6 aylik ucretsiz izin kullanabilir ve bu sure yillik izin surelerini etkilemez.

Cogul gebeliklerde sure daha uzun mudur?
Hatice Tokgoz: Cogul gebeliklerde ise dogumdan onceki sekiz haftalik sureye iki hafta daha ilave edilir.

Hamileligini saglikli geciren bir anne adayi tum iznini dogum sonrasi kullanma hakkina sahip midir?
Hatice Tokgoz: Daha once de belirttigimiz gibi ancak dogumdan uc hafta oncesine kadar calisilabilir ve bu sure dogum sonrasi sureye eklenerek kullanilabilir.

SSK'li, Bag-kur'lu ve Emekli Sandigi mensubu anne adaylarinin gerekli izni almasi icin izlemesi gereken prosedur nedir?
Firmanizin muhasebe bolumunden calistiginiz firmanin hangi sigorta mudurlugune bagli oldugunu ogrenmelisiniz. Firmanin adresine gore dogru kuruma gidilmesi gerekir. Aksi takdirde size islem yapmazlar.

Doktorunuzdan beklenen dogum tarihini ogrenin. Bu tarihten en fazla 8 hafta oncesini hesaplayin ve randevu almaniz gereken gunu hesaplayin. Kadin dogum bolumunden herhangi bir doktordan randevu alin.

Isyerinizden aldiginiz vizite kagidi ve saglik karnesiyle sigorta hastanesine gidin. Doktor dogum tarihi konusunda sizinle ayni fikirde olursa size dogum izin belgesini verecektir. Doktor raporu almadiginiz takdirde dogum oncesi izin hakkinizi hukuki olarak kaybedersiniz.

Bu belgeyi saklamaniz gerekir. Dogum ucretinizi almak icin bu belgeye ihtiyaciniz olacak. Ve dogum izniniz bu belgenin verildigi tarihte baslar.

Hiç yorum yok: