19 Nisan 2007 Perşembe

Cicekleriniz sizi zehirlemesin!

Evlerin salonlarindan yatak odalarina kadar giren bitkilerin insanlarin sagligi acisindan tehlike olusturabildigini belirten Trakya Universitesi Tip Fakultesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, ''Bunlarin buyuk bir kismi zehirlenmeye sebep olabilen bitkilerdir. Bu bitkilere bagli olarak pek cok zehirlenme olayi bulunmaktadir'' dedi.
Yapraklari, cicekleri, meyveleri ile oldukca guzel olan bu bitkilerin cocuklarin ilgisini cektigini belirten Yorulmaz, cocuklarin bu bitkilere dokunmalari, ciceklerini, yapraklarini, meyvelerini koparmalari ve yemeleri sonucu zehirlenme olaylarinin yasandigini soyledi.
Zehirlenme acisindan 6 yasindan kucuk cocuklarin daha buyuk tehlike altinda oldugunu bildiren Yorulmaz, bu yaslarda cocuklarin her seyi merak ettigini ve bulduklari seyleri agizlarina attiklarini belirtti.
ABD'de her yil 100 bin kisinin bitkilere bagli zehirlenme nedeniyle hastanelere basvurdugunu ifade eden Yorulmaz, her 100 zehirlenme olayinin 3-4 tanesinin nedeninin bitkiler oldugunu soyledi.

GORUNUSLE BIRLIKTE ZEHIRLENME YONU
Cicek satin alirken gorunusu ile birlikte zehirli olup olmadigina da dikkat edilmesi gerektigini dile getiren Yorulmaz, sunlari kaydetti:

''Mumkun oldugunca zehirli olanlar evden uzaklastirilmalidir. Uzaklastirilmak istenmiyorsa kucuk cocuklarin ulasamayacagi yerlerde tutulmalidir. 5 yasindan buyuk cocuklara salon bitkilerinin zararlari anlatilmalidir. Zehirli bitkilerin bulundugu mekanlarda cocuklar mumkun oldugunca yalniz ve arkadaslariyla birlikte birakilmamalidir. Zehirli bitkilerin kurumus yapraklari, kirilan dallari ciplak elle degil eldivenle tutularak temizlenmelidir.''

BITKILERIN ETKILERI
Evlerde sus amacli bulundurulan salon bitkilerinden pek cogunun zehirleyici ozellige sahip oldugunu belirten Yorulmaz, bitkilerin etkilerini soyle anlatti:

Cuha cicegi: Bitkiye dokunuldugunda ve kurumus yapraklar ya da cicekleri temizlenirken bitkinin yapisinda bulunan ve alerjiye neden olan maddeler vucuda bulasir.
Siklamen: Yumrularinda tahris edici maddeler bulunmaktadir. Yumrularin az miktarda bile yenmesi ile mide barsak rahatsizliklari ortaya cikabilir. Yenilen miktar artarsa havale gecirmeye hatta felclere yol acabilir.
Ataturk cicegi: Alerjik etkileri vardir.
Kroton: Dokunuldugunda ciltte alerjik etkiye yol acabilir. Yenildiginde agiz mide ve barsak sisteminde tahrise, agriya yol acmaktadir.
Sus bitkileri: Bitkinin her bolumunde kalp kasina zarar veren ve kalp atim sayisinin azalmasina neden olan bir madde bulunmaktadir. Bitkinin renkli meyveleri cocuklarin ilgisini cekmekte ve bir kac meyve yenilmesiyle birlikte karin agrisi, goz bebegini buyumesi, bulanti ve uyuklama gibi zehirlenme tablosu olusur.
Acelya: Bitki yapraklarinin yenmesi ile bulanti, kusma, bas donmesi, kasinti, ishal gibi belirtiler ortaya cikar. Ayni zamanda tukuruk salgisinda artma, bulanti, kusma, ishal, bagirsaklarda kramp ve agrilar, bas donmesi deride kasinti ve yanma hissi gibi belirtiler ortaya cikmaktadir.
Sarmasik: Sarmasik son yillarda salonlarimizin duvarlarini suslemekte veya aranjman denilen birden fazla cicegin bulundugu hediyelik ciceklerde yer almaktadir. Meyve ve bilhassa tohumlari zehirlidir. Bitkinin degisik kisimlarina temas edildiginde deri iltihabi meydana gelir.
Klivya: Soganli bir bitkidir. Soganlara elli temas edilince deri iltihabina yol acar. Yenildiginde kusma ve ishale neden olur. Cok miktarda yenildiginde ise felce sebep olur.
Zakkum: Yapraklarinin yenmesi ile kalp atislarinda duzensizlik, bas donmesi, kusma ve gorme bozuklugu biciminde bir zehirlenme tablosu ortaya cikar. Fazla miktarda yenmesi ise olum yol acar.
Difenbahya: Evlerimizde cok ozenle baktigimiz difenbahya, ithal ciceklerin en zararlilarindan biridir. Bitkinin yapraginin elle ovulmasi, koparilmasi, cignenmesi gibi durumlarda zararli maddeler disariya cikar. Difenbahyanin cignenmesi veya yenmesi durumunda ise agiz icinde sisme, kizarma, yaralar meydana gelmesi, yanma ve siddetli aci, tukuruk artisi, yutma guclugu, ses kisikligi, sindirim sisteminde sisme, midede tahribat olusabilir.
Filodendron: Alerjik reaksiyonlari bitkinin bakimiyla ugrasan cicekci, bahcivan, hizmetci ve ev hanimlarinda cok gorulmektedir.

Hiç yorum yok: