19 Nisan 2007 Perşembe

Sari kantaronla gorme kaybina care !

'Sari nokta' olarak bilinen goz hastaliginin ilerlemesi, sari kantaron bitkisinin kullanildigi tedavi yontemiyle buyuk oranda durduruldu.



'Sari nokta' olarak bilinen goz hastaliginin ilerlemesi, sari kantaron bitkisinin kullanildigi tedavi yontemiyle buyuk oranda durduruldu.

Gulhane Askeri Tip Fakultesi GATA Goz Hastaliklari Ana Bilim Dalindan Prof. Dr. Tabip Albay Gungor Sobaci'nin gelistirdigi yontemle, agizdan tedavi goren vakalarin yuzde 64'unde, damardan tedavi gorenlerin ise yuzde 87'sinde korluk engellenebildi.

2000 yilindan bu yana yuruttugu calismasinda hastalara bu bitkinin agiz ya da damar yoluyla verildigini kaydeden Sobaci, bu tedavinin klasik yonteme gore zaman ve maliyet avantaji oldugunu belirtti.

1-2 yil suren klasik tedavide yilda 4-6 seans uygulanmasinin gerekli olduguna dikkat ceken Sobaci, gelistirdigi yontemde ise toplam 3 seansin yeterli oldugunu soyledi.

Ilacin verilmesinden 6 saat sonra hastanin gozundeki sari noktada olusan damarlarin lazerle kurutuldugunu anlatan Sobaci, 3 ayda bir kontrol edilen hastanin bu sure icinde gunde 3 kez ilaci almaya devam ettigini kaydetti.

Sobaci, bunun hem yeni damarlarin olusmasini engelledigini, hem de hastanin psikolojik acidan rahatlamasini sagladigini bildirdi.

Klasik tedavi yonteminin seansinin maliyetinin en az 2 bin YTL, bu yontemin seansinin maliyetinin ise 30 YTL oldugunu kaydeden Sobaci, yontemin yan etkilerinin diger yonteme gore 'yok denecek kadar az' oldugunu anlatti.

'Sari nokta' nedir?

Gulhane Askeri Tip Fakultesi Dekani Prof. Tabip Tumgeneral M. Zeki Bayraktar, ortalama omrun uzamasina bagli olarak goz dibindeki 'sari nokta' adi verilen bolgedeki rahatsizliklardan kaynaklanan gorme kayiplarinda buyuk artis oldugunu soyledi.

Kure seklindeki gozun arkasinda ve merkezinde, karsidan gelen isigin ustune dustugu noktanin 'sari nokta' olarak adlandirildigini anlatan Bayraktar, 400-500 mikron capindaki bu alanin gormenin en degerli kismi oldugunu soyledi.

Bayraktar, bunun etrafindaki 3 milimetrelik bir alanin ise gozun arka kismindaki kenar kisimlara gore daha yuksek gorme gucune sahip bir bolge oldugunu belirtti.

Bayraktar, bu bolgelerde herhangi bir rahatsizlik ortaya cikmasi halinde gormede ileri derecede kayip meydana gelebildigini acikladi.

Sigara, hipertansiyon, damar sertligi

Bayraktar, hastaligin ortaya cikmasinda genetik faktorlerin yani sira sigara, hipertansiyon, damar sertligi, acik renkli goz ve gunese fazla maruz kalmanin da etkili oldugunu soyledi.

75 yas ustunde her uc kisiden birinde

Bayraktar, hastaligin 50-55 yas arasinda yuzde 5-10 oraninda, 75 yas ustunde ise her uc kisiden birinde goruldugunu anlatti.

Bu hastaligin yuzde 90'inin 'kuru tip' adi verilen tarzda ortaya ciktigini belirten Bayraktar, hastaligin bu turunde tam gorme noktasindaki hucrelerde harabiyetin soz konusu oldugunu belirtti.

Bayraktar, geriye kalan yuzde 10'luk dilimi olusturan 'yas tip' yasa bagli sari nokta harabiyetinde ise hastaligin cok hizli bir sekilde ilerleyerek gorme kaybina yol actigini soyledi.

Sikayetlerin hastaligin turune bagli olarak ortaya ciktigini belirten Bayraktar, kuru tipte belirtilerin, bakilan noktanin gorulememesi ya da bu alanin ortasinda bir leke gorulmesi seklinde yavas yavas gelistigini soyledi.

Bayraktar, gorme noktasindaki cok hizli bir harabiyetin soz konusu oldugu 'yas tip'te ise sekillerin carpik ya da duz ve uzun nesnelerin egri gorundugunu belirtti.

GATA Goz Hastaliklari Ana Bilim Dalindan Doc. Tabip Yarbay Hakan Durukan da son yillarda en fazla basvurulan en klasik tedavi yontemlerinden birinin 'fotodinamik' tedavi oldugunu soyledi.

Durukan, bu tedavi yontemiyle ozel bir boyanin enjekte edildigi sari noktanin altinda gelisen anormal damarlarin tikanarak kucultuldugunu ve boylelikle hastanin gorme duyusunun korundugunu anlatti.

Bu tedavide tek seansta sonuc alinmasinin mumkun olmadigina deginen Durukan, 1-2 yil devam eden tedavi surecinde yilda ortalama 4-6 kez enjeksiyon yapilmasinin zorunlu oldugunu belirtti.

Sari kantaron

Sari kantaron, halk arasinda 'kanom', 'kilic otu', 'mayasil otu', 'yara otu' gibi adlarla biliniyor.

Dumduz ayakta duran ve 90 santimetreye kadar yukselebilen bitkinin sari cicekleri, ezildiginde kirmizi bir sivi salgiliyor.

Sari kantaron, 2 bin 200 metreye kadar yukseklige sahip cayirliklarda, orman ve tarla kiyilarinda yetisiyor.

Bitki, cay olarak sinirsel rahatsizliklara, histeriye ve duzensiz adet kanamalarina karsi kullanilabiliyor.

Kantaron yagi ise distan kullanimda yaralara, catlaklara, lumbago agrilarina ve gunes yanigina karsi cok etkili.

Hiç yorum yok: