19 Nisan 2007 Perşembe

Obezite icin hangi yaslar riskli?

Akdeniz Universite'si Tip Fakultesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Dr.Hakan Erengin cagin hastaligi olarak nitelendirilen obezitenin hem dunyada hem de ulkemizde bir halk sorunu oldugunu soyledi.

Erengin "Turkiye Nufus Sagligi Arastirmasi'na" gore dogurganlik cagindaki Turk kadininin yuzde 34,3'unun fazla kilolu,yuzde 22,3'unun ise obez oldugu belirtildi.Bu oranin her yik artis gosterdigini soyleyen Erengin "bu oran 1998 yilinda yuzde 18,8 olarak belirlenmisti" dedi.

Erengin ulusal capta yapilan arastirmalarda Turkiye'de obezite sikliginin yuzde 22,3 oldugunu soyledi."Turkiye'de obezite en fazla yuzde 25 oranla Ic Anadolu bclgesinde goruluyor.Yas gruplarinda ise en riskli yaslar 55-59 yas araligi" dedi.

Kentlerde yasayanlar kirsal alanlarda yasayanlara oranla obezlikte daha fazla risk altinda bulunuyorlar.Kentlerde yasayanlarda yuzde 23,8 kirsal alanda yasayanlarda yuzde 19,6 oraninda obezlik goruluyor.Okur-yazar olmayanlarda obezlik orani yuzde 33,4 yuksek egitimlilerde ise yuzde 10.

Hiç yorum yok: