19 Nisan 2007 Perşembe

iyot Eksikligi Bir cok Hastaliga Neden Oluyor

iyot eksikliginin dunyada korunabilir zeka geriliginin sik nedenlerinden biri oldugunu ve iyottan yetersiz beslenen cocuklarin akranlarina gore 13.5 puan zeka kaybina ugradigini belirterek, yeterli iyot alimi icin iyotlu tuz kullanilmasi gerektigini soyledi.
Iyot yetersizliginin, insan gelisimini olumsuz etkileyen onemli bir halk sagligi sorunu oldugunu kaydeden Il Saglik Muduru Kucukkendirci sunlari kaydetti:
"En yikici etkileri, erken gebelik doneminde beyin ve merkezi sinir sisteminin gelisimini bozmasiyla okul cagindaki cocuklarda geri donusu mumkun olmayan ogrenme yeteneginin azaltilmasina neden olur. Iyot, insan vucudunda cok az miktarda bulunan, normal buyume ve gelisme icin gerekli bir elementtir. Gunluk alinmasi gereken miktar bir toplu igne basi kadar azdir. Vucudumuzda basta beyin olmak uzere tum organlarin duzenli calismasinda, buyume ve gelismenin tam olmasinda, vucudun isi ve enerjisinin devami icin gerekli olan hormonlarin yapiminda kullanilmaktadir. Iyot vucudumuza besinler, su ve deniz urunlerinin tuketimiyle alinir. Ulkemizde de besinler ve icme suyuyla yeterli iyot alinamamakta, cocuklarimiz ve yetiskinlerimiz iyot yetersizligi ve ona bagli sorunlardan etkilenmektedir. Iyot yetersizligi hastaliklarini onlemek icin iyot alimini artirmaliyiz. Bu nedenle ulkemizde sofralik tuzlar iyottan zenginlestirildi ama kullanimina dikkat etmek gerekiyor. Tuzdaki iyot isi, isik ve nemden olumsuz etkilenir. Bunu onlemek icin iyotlu tuz renkli, kapakli bir kapta veya dolap icinde isik almayacak sekilde saklanmali, saklandigi yer kuru olmalidir. Bunun yani sira tuz icinde bulunan iyodun yemek piserken kaybolmamasi icin yemek atesten indirildikten sonra veya sofrada yerken ilave edilmelidir."
Iyot eksikliginden kaynaklanan hastaliklarla ilgili bilgi veren Dr. Kucukkendirci, "Anne karninda ve bebeklikte; dusuk, olu dogum, bebek olumunde artma, zeka geriligi, sagirlik, cucelige neden olur. Cocuk ve genclikte, guatr, buyume geriligi, zihnin yeterli calismamasi, ogrenmede gucluk, okul basarisizligini da etkiler. Yetiskinlerde ise guatr, tiroid beziyle zihnin yeterli calismamasi, gucsuzluk gibi cesitli hastaliklara yol acar. Iyot eksikligi dunyada korunabilir zeka geriliginin sik nedenlerinden biridir ve iyottan yetersiz beslenen cocuklar akranlarina gore 13.5 puan zeka kaybina ugrar. Bu nedenle 'iyotlu tuz, akilli tuz' dogru bir tanimlamadir. Bizler de ozellikle kirsalda olmak uzere, toplumun bilinclendirilerek iyotlu tuz kullaniminin artirilmasi ve uygun kosullarda saklanmasi, kullanilmasi konusunda egitim calismalarimiza devam ediyoruz" seklinde konustu.

Hiç yorum yok: