19 Nisan 2007 Perşembe

Muzigin tedavideki etkilerini biliyor musunuz?

Muzigin tedavideki etkilerini biliyor musunuz?

Muzikle tedavinin binlerce yillik gecmisi vardir. Pek cok eski cag kulturunde hastaliklarin tedavisinde muzikten yararlanilmistir.

Buyuculer, ilkel topluluklarda bedene ve ruha giren hastaliklari iyilestirmek icin tef calip sarki soyler ve dans ederlerdi. Uygur Turklerinde samanlar bir hastaya cagirildiklarinda davul ve kopuz calmakla ise baslar ve sonuc alincaya kadar da muzigi ve dansi surdururlerdi.

M.O. 400'lu yillarda Eflatun, sarkilari iyilestirici etkileri olan bir care olarak kabul etmekte ve sarki olmadan uygulanacak recetelerin etkisiz kalacagini bildirmektedir. Hatta unlu anatomi ve fizik bilgini Galien muzigi akrep ve bocek sokmalarina karsi panzehir olarak kullanmistir.

Muzik Selcuklular ve Osmanlilar doneminde de tedavide kullanilmistir. Sam'daki Nurettin Sifahanesi' nde, huzne karsi guzel sesli hanendeler ve usta sazendeler tarafindan gunde uc sefer fasillar yapilmistir. Sultan II. Beyazit zamaninda, baska ulkelerde akil hastalari hapsedilir ya da zincire vurulurken, Tunca nehri kenarinda yaptirilan Darulsifa' da sinir hastalari muzikle tedavi edilmis ve cok da iyi sonuclar alinmistir.

Gunumuzde muzikle tedavi

Muzik gunumuzde bir tedavi araci olarak yeniden gundemdedir ve hatta bir cok umut kesilmis hastada adeta mucizeler yaratmaktadir.

Muzik sayesinde pek cok felcli hasta yurumeye, konusma yetenegini kaybetmis Alzheimer' liler konusmaya baslamistir. Ameliyattan once ve ameliyat sirasinda muzik dinletilen hastalarin %50' sinin daha az narkoza ihtiyac duyduklari saptanmistir. Mozart'in muziklerinin epilepsi tedavisinde etkili oldugu ve epilepsi ataklarini azalttigi belirlenmistir.

Muzik dinletilen hastalarda, ameliyat sonrasi komplikasyonlarin azaldigi veya hic gorulmedigi ve buna bagli olarak hastanede yatma suresinin de onemli olcude kisaldigi da saptanmistir. Ameliyathanelerde muzik kullanimi yalnizca hastalari etkilemedigi, cerrahlarin da rahatlamasini sagladigi bilinmektedir. Muzik dinletildiginde, ameliyat ekibinin nabiz ve tansiyonlari en beklenmedik durumlarda bile yukselmemektedir.

Muzik gunumuzde, depresyon, panik atak, Parkinson, Alzheimer, epilepsi, stres, otizm, madde bagimliligi… gibi pek cok psikiyatrik ve norolojik hastalikta, akut ve kronik her cesit agrida (dogum ve kansere bagli agrilar…), beyin travmalarinda ve bir cok organik rahatsizligin tedavisinde basari ile uygulanmaktadir.

MUZIKLE ASTIM VE ALLERJI TEDAVISI

Son yillarda muzigin astim ve alerjik hastaliklar uzerine olan etkileri de incelenmektedir. Japonya'da Kimata tarafindan yapinla bir arastirmada, egzemali hastalarda Mozart dinletildikten sonra, alerjik deri testlerindeki reaksiyonlarin ve kanda allerjiyi gosteren IgE antikorlarinin azaldigi saptanmistir. Beethoven' in dinletildigi hasta grubunda ise herhangi bir degisiklik belirlenmemistir.

Muzigin astimli hastalara etkisi de cesitli arastirmalarla incelenmistir. Bu arastirmalarda, muzik dinlemenin astim belirtilerini azalttigi ve hastalarin kendilerini daha iyi hissettikleri ortaya konmustur. 30 astimli cocuk uzerinde yapilan bir baska arastirmada ise, klarnet ve obua gibi nefesli bir saz calan astimlilarin, muzik aleti calmayanlara gore hastaliklarinin ilerlemesinin durdugu ve solunum fonksiyonlarinda daha fazla iyilesme gosterdikleri saptanmistir.

TURK MUZIGININ ETKILERI

Turk muziginde belirli makamlarin cesitli hastaliklara iyi geldigi eskiden beri biliniyor. Mesela, spastik ve otistik hastalara rast, atesli hastaliklara isfahan, karaciger ve kalp iltihaplarina huseyni, bel agrisi ve hipertansiyona nihavent makamlarinin iyi geldigi ileri suruluyor.

Avusturya' da Mieding Klinik'te her yil yaklasik 1000 hasta Turk musikisi de dahil muzikle sifa buluyorlar. Komadaki hastalara her gun 20-30 dakika muzik dinletilerek yapilan calismalarda, pek cok hastada hem klinik olarak duzelmeler ve hem de EEG' de olumlu sonuclar elde edildigi bildiriliyor.

Hiç yorum yok: