19 Nisan 2007 Perşembe

Idrarinizi tutmayin !

Uzmanlar idrar tutmanin ilerde bobrek sorununa yol acabilecegini soyledi.



Ondokuz Mayis Universitesi (OMU) Tip Fakultesi Ogretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Kenan Bek, "Ozellikle daha cok kiz cocuklarinda gorulen idrari tutma, bekletme, sikistirma ve kasma ileride bobrek sorunlarina yol acabilir" dedi.

OMU Sehir Poliklinigi'nin Hasta Egitim Seminerleri'ne konusmaci olarak katilan Yrd. Doc. Kenan Bek, "Cocuklarda Bobrek ve Idrar Yolu Hastaliklari" konulu sunum yapti. Idrar uretemeyen bobregin diger fonksiyonlarini da yerine getirememesi sonucunun ya diyaliz makinesi ya da bobrek nakli oldugunu belirten Kenan Bek, bu asamaya gelen bir insanda toksin, sivi, tuz gibi minerallerin olume kadar goturebilir bulgulara rastlanabilecegini soyledi.

"Cocuklarda gorulen her turlu hastalik veya bobregi ilgilendiren her sikayette bobregin hasar gorme riski var" diyen Bek, "Korumak ve kotulesmesini engellemek. Neden enfeksiyon gecirdigini arastirmak ve onlemini almak gerekli. Bobrek hastaliklarinda olusan hasarlardan donus yoktur. Bunun icin iyi bir tespit ve tedavi uygulanmasi gerekmektedir. Idrar yollarinda enfeksiyon varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Enfeksiyon teshisi idrar ve kultur tahliliye yapiyoruz. Enfeksiyon sikayet varsa standart 10 gun, idrarda kacak varsa enfeksiyon tedavi edersin tekrar etmemesi icin dusuk tozda koruyucu antibiyotikler verilir. Bu tedavi sureci yillar alabilir. Biz buna gece tedavisi diyoruz. Gunde bir adet koruyucu antibiyotik tedavisi. Ama hasta eczaneye gider kalfa veya eczaci uzerine vazife olmayan bir sekilde bu kadar uzun kullanilir mi? Bobrege zararli der halbuki enfeksiyon icindir. Bunun icin doktor ilgili doktorun tedavi sekli uygulanmalidir. Koruyu tedavi keser arada enfeksiyon gecirirse bobregin bir bolumunu daha kaybeder" diye konustu.

Hastaliklarin bircogunun genetik oldugunun dile getirildigini, bobrek hastalarinin ve cocuklarinin gerekli kontrollerini yaptirmasi gerektigini ifade eden Bek, "Herkesin bobregini korumasi gerekli. Luzumsuz ilac kullanmayacak, tuzu kisitlayacak, antibiyotik kullanimin da bobrege daha az etkisi olan ilaclari tercih edecek ve bol sivi alacak. Bobrege idrar tutmanin da buyuk sakincalari vardir. Kucuk yaslarda bu durum sik gorulur. Ozellikle kiz cocuklarinda gorulen idrari tutma, bekletme, sikistirma, tuvalete gitmeye direnme, cesitli vucut hareketleriyle idrari geri itmeye calisma ve kasma ileride bobrek sorunlarina yol acabilir. Tibbi olarak biz buna kotu iseme aliskanligi diyoruz. Kasma oldugu icin idrarin geri kacmasi bobrek hasari riski vardir. Bu durum cesitli ilac veya cerrahi mudahalelerle onlenebilir" seklinde konustu.

OMU Sehir Poliklinigi Hasta Egitim Seminerleri Koordinatoru Dr. Demet Karadenizli, egitim seminerlerinin devam edecegini, halkin hastaliklar konusunda bilgilendirilmesi icin poliklinik olarak her turlu calismayi yaptiklarini, vatandaslarin ilgisinin ise yogun oldugunu kaydetti.

Hiç yorum yok: