19 Nisan 2007 Perşembe

Losemi tedavisinde buyuk adim !

Kanadali arastirmacilar, losemi tedavisinde cnemli bir yontem buldu.




Kanada’nin Montreal Universitesinden arastirmacilar, bazi kan kanseri turlerinin kan hucresi nakliyle tedavisinde donoru ret riskinin onceden anlasilmasini saglayacak bir yontem buldular.

Arastirmayi yuruten ekibin baskani Prof. Claude Perreault, buluslarinin kan naklinde basarinin artmasini saglayacagini belirterek, hasta icin tehlikeli olmayan donorleri tespit etme olasiliginin, kok hucre nakil sayisinin artmasini saglayabilecegini kaydetti.

Kemik iligindeki kok hucrelerinin nakli losemi veya lenfoma gibi kan kanserine yakalanan hastalarin tedavisi icin su anda en iyi yontem olarak kullanilirken, hastanin donorun verdigi hucrelere tepki gostermesi ve komplikasyon riski bulunuyor.

Hastaneden yapilan aciklamada, bu riskin nakledilen hucrelerde bulunan limfosit T’nin hasta tarafindan reddedilmesinden kaynaklandigi ve bazi ciddi vakalarda hastanin olumune kadar yol acabilecegi belirtildi.

Amerikan Public Library of Science Medicine dergisinde de yayinlanan bulusun, donorun hucrelerinin, nakilden sonra hasta tarafindan reddedilip reddedilmeyeceginin kesin bir sekilde anlasilmasina olanak saglamasindan oturu onemine isaret edildi.

Prof. Perreault, 50 hasta ve donorleri uzerinde yaptiklari arastirmada 19 bin genin faaliyet seviyesini incelediklerini ve bu genlerden 17’sinin tehlikeli donorleri tehlikesiz olanlardan ayirt etme imkani sagladigini tespit ettiklerini belirterek, tehlikeli donorleri tespit edecek bir testin yakinda gelistirilecegini kaydetti.

Kanadali doktor, ekibinin, bu testin bobrek nakli gibi diger organ nakillerinde de uyarici bir etkisi olup olmadigini da inceleyeceklerini ifade etti.

Bu bulusta, matematikcilerin de on binlerce genin matematik modellerini cikararak onemli rol oynadiklari belirtildi.

Hiç yorum yok: