19 Nisan 2007 Perşembe

Bircok hastaliga derman olan angora yunu



Butun dunya bu tavsani anadolu'dan ogrendi ve yuzyillar boyunca bu tavsandan yararlandi. Fakat biz, butun dogal kaynaklarimiza yaptigimiz gibi, bu nadide tavsani da yok saydik. Simdilerde yeniden ulkemizde uretilmeye baslanan Angora Tavsani'nin yununden yapilan urunler, bircok hastaliga deva olurken, uretim yapan sayili firmalardan biri olan Avrasya Angora'nin Yonetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Kursat Bozkurt, "Bu urunu, Fransizlar yuzyillar once ulkemizden alarak ulkelerine goturduler ve kullandilar. Sadece onlar mi? Almanya, Italya, en buyuk uretici Cin de, bu urunu bizden aldilar. Yillar sonra Angora tavsani ana vatanina dondu" diye konustu.

Angora yununun faydalarini da sayan Prof. Dr. Bozkurt, "Eklem hastaliklarinin tumu, sofor hastaligi, diyabet hastalarinin isinmayan el, kol ve bacaklarini isitma, kronik uriner sistem hastaliklari, solunum sistemi hastaliklarindan korunma, alerjik yapili hastalarin soguk mevsimlerdeki salgin hastaliklardan korunmasi, hemiplaji/hemiperazi hastalarinin rehabilitasyonu ve kan dolasiminin uyarilmasi; yeni dogan ve premature bebeklerin isitilmasi, ayaklardaki alerjik lezyonlarin terleme etkisinden korunmasi ve isitilmasi gibi bircok hastalikta, Angora Tavsani yununden uretilen urunler kullanilmaktadir" dedi.

Angora tavsaninin tuyundeki liflerin icinde bulunan borucugun, teri emerek atmosfere (havaya) verdigini; boylece terlemeden kuru bir sicaklik sagladigini vurgulayan Prof. Dr. Bozkurt, "Bu durum, cogu hastaliga, kan dolasimina iyi geliyor. Bu urunleri 'varis ve astim' hastalari disindaki herkes rahatlikla kullanabilir. Ortopedi, fizik tedavi ve romatizmal hastaliklarda, bu tuyden yapilan kazak, corap, dizlik, boyunluk, eldiven, bere, dizlik, dirseklik, bileklik, tayt gibi urunler kullaniliyor. Buranin altini ozellikle cizmek istiyorum; bu urunler tibbi tedaviye destek olarak uretildigi icin, baslibasina bir ilac olarak kullanilmamalidir" seklinde konustu.
Urunler kaliteli degil

"Bu kadar iyi ve saglik acisindan yararli bir urun maalesef ulkemizde yeteri kadar uretilemiyor" diyen Bozkurt, uretilen yunlerin genellikle standartlara uygun olmadigi icin yurt icinde bile fazla ise yaramadigini dile getirdi. Bozkurt, "Aslinda bu yune talepde var fakat ureticilerimiz bu talebi karsilayabilecek duzeyde degiller" dedi.

Hiç yorum yok: