19 Nisan 2007 Perşembe

Turkiye Saglik Davranislari ve Yasam Tarzlari Arastirmasi

Turkiye Saglik Davranislari ve Yasam Tarzlari Arastirmasi hastalanan her bes kisiden biri doktora gitmek yerine, bildigi ilaclari kullanip kendi kendini iyilestirmeye calisiyor.

100 kisiden 5’i ise yine tiptan yardim almak yerine, kendince pratik buldugu baska yontemleri kullaniyor. 10 Turk’ten biri ise sagligini Allah’a havale ediyor. "Yatarsam bir seyim kalmaz" diye dusunuyor.

HTP Exclusive Sirketi’nce, 6 bolge, 27 ilden, 15 yasin ustundeki 11 bin 645 kisiyle yapilan anket Turklerin sagliklarina geregince onem vermedigini ortaya cikardi.

Arastirmaya katilanlarin yuzde 68’i herhangi bir hastaliklarinin bulunmadigini soyledi. Herhangi bir hastaligi bulunanlarin yuzde 18’i bir, yuzde 7’si iki, yuzde 7’si uc ve daha fazla hastaliga sahip oldugunu ifade etti.

Dogu ve Guneydogu Anadolu bolgelerinde yasayanlarin ise yuzde 71’i hicbir kronik hastaliklari bulunmadigini soylediler. Oranin yuksekligine dikkat ceken arastirmacilar, bu sonucu bolgede yasayanlarin kronik hastaliklarinin farkinda olmamalarina bagliyor.

Teshis edilen hastaliklar, aslinda bu bolgelerde en fazla bilinen ve sikayet edilen hastalik konusunda da fikir veriyor: Yuksek tansiyon, romatizmal hastaliklar ve kireclenme, mide hastaliklari. Bunlari migren-kronik basagrisi izliyor.

En sik rastlanan kronik hastaliklardan yuksek tansiyon, yuksek kolesterol, seker ve kalp hastaliklarina birlikte bakildiginda, kadinlarin daha buyuk risk altinda oldugu goruluyor. 100 kadindan 16’si bu hastaliklari bir arada yasiyor. Erkeklerde ise oran 11 civarinda. Arastirma bu hastaliklarin yasla iliskisini de bir kez daha gozler onune serdi. 46 yasini gecen her uc kisiden birinde, dort hastaliktan birine mutlaka rastlandigi tespit edildi.

Hastalanan Turk kimin kapisini calar?

Doktora, saglik kurulusuna basvururum: % 64

Bildigim ilaclari kullanmaya baslarim: % 18

Bir sey yapmam, kendiliginden gecmesini beklerim: % 10

Eczaneye gider ve tavsiyede bulunmasini isterim: % 5

Baskalarinin tavsiyesini alirim: % 3.

Saglik kuruluslarinin rolu degismek zorunda

Turk halki saglik durumunu "iyi" olarak degerlendiriyor. Yuzde 68’inde teshis edilmis, kronik hastalik yok. Ancak nufusun beste ikisi ayni zamanda kendi kendisinin doktoru. Yuzde 36’si hastalandiginda veya hastalik hissettiginde hekim ya da bir saglik kurumuna basvurmuyor. Bu bulguyu destekleyen bir diger sonuc ise Turklerin sagligina yeterince ozen gostermedigini ifade etmesi. Tek basina bu bulgu bile aslinda gerek saglik sistemi, gerekse ilac firmalari acisindan farkli firsatlara isaret ediyor. Kendi kendisini tedavi eden hastalarin ulkesi Turkiye’de, hatali ilac kullanimi aslinda bir kisir donguyu de yaratiyor. Turklerin saglik bilincine kavusmasi gerektigi cok acik. Saglik kuruluslarinin rolu degismeli ve ilac pazari yeniden sekillenmeli.

Hiç yorum yok: