7 Nisan 2007 Cumartesi

Yaz Yaklasirken Varislerinizden Kurtulun!

Bu hafta Turkiye Hastanesi Kalp ve Damar Hastaliklari Uzmani Dr. Cafer Abbasoglu'nu hastanedeki odasinda ziyaret ettik. Hastalariyla ilgilenen Dr. Abbasoglu hastalarinin fikirlerini almamaiza izin verdi ve varis ameliyati olan hastalarla da soylestik. Hasta muayenesi asamasinda yaninda bulunduk ve sizler icin gozledik.

Ilk olarak konustugumuz hastasi 57 yasindaki Ugur Guvenc hanimdi. Dr. Cafer Abbasoglu'na bir tavsiye uzerine varisleri kanama halinde ve cok agriliyken ulasmis. Ameliyat fikrine kesinlikle karsiymis muayene olmaya geldiginde ve sonra Dr. Abbasoglu onu ikna etmis. Simdi ise varis ameliyati oldugu icin cok mutlu... Gelin hikayesinin tamamini kendisinden dinleyelim; "57 yasindayim ve bankaciyim. Isim geregi ve evde bazen cok ayakta ya da oturarak calismam gerekiyor. Ayni zamanda ailemizde genetik olarak varis hastaligi mevcut. Ilk olarak 1876 yilinda igne ile kurutma yoluyla tedavi oldum. Ancak bu tedavi rahatsizligi gecici olarak cozdu, daha sonrasinda daha artti. Damarlarimda kanama baslamisti, varislerim son haddine gelmisti. Ameliyat denilmisti, korktugum icin uzun zamandan beri ameliyat olmaktan cekiniyordum. Gece kramplarim fazla oluyordu, parmak uclarim uyusuyordu, kan dolasimim normal degildi. Damarlarim tikali oldugu icin zaman zaman sikinti nedeniyle ter bosaliyordu. Parmak kalinligimda varislerim vardi. Doktor beye tavsiye uzerine geldim ve ikna oldum. 2 yil once basit bir operasyon gecirerek iyilestim. Varis ameliyatindan sonra herhangi bir sikayetim yok, varis corabimi da duzenli giyiniyorum. Varislerimin kotu goruntusu sebebiyle eskiden etek giyemiyordum simdi giyebiliyorum.


Operasyon sonrasi yuruyerek girip yuruyerek cikiyorsun. Sadece kesikler agriyor. Parmak kesilmesi gibi bir agri oliuyor. Vucut yapisina da bagli yaranin iyilesmesi. 2 cocugum var. Hamilelik sureci varislerin artmasina, daha kotu hal almasina neden oluyor. Varisler bizim ailede var. Abim de bu nedenle varis ameliyati oldu. Yuruyus cok iyi geliyor. 1976'da igne ile varis tedavi oldum. Bu tedavi varislerin artmasina neden olmus. Bu ilk tedavi nedeniyle varislerim artmis ve bu nedenle gec iyilesti."



56 yasindaki diger bayan hasta ise Dr. Abbasoglu'nu TV'de izlemis ve Adana'dan gelmis. Dr. Cafer Abbasoglu hastayi muayene ederken yaninda bulunmamizi istiyor. Hastanin dizden asagisi oldukca sis ve bilek cevresinde kararma ve iyilesmis yara izleri var. Yurumekte zorluk cekiyor.

Dr. Cafer Abbasoglu muayenesini devam ederken sunlari anlatiyor;
Hastamizin kani asagidan yukari gelemiyor. Dizin altinda golleniyor, bu tur gollenmeler zamanla cilde basinc yaparak bilek cevresinde pigmentasyon dokusunu etkiler, renk degisimine neden olur. Cilt siyahlasir, cilt zamanla inceliyor ve zamanla yaralar olusur. Yaralar sebebiyle doktor doktor gezen hastalar oluyor. Bu damarin koklerini bagladigimizda, goruntu duzelir, sisme sikayetleri azalir. Yas ve kilosu varis sorunu yasamasina neden oluyor. Eskiden varis hastaliklari ic, dis, disi ya da erkek varis olarak adlandiriliyor ve tedavi edilemiyordu. Gunumuzde tum bunlarin tedavisi vardir."


Dr. Cafer Abbasoglu, daha sonra el doopler'i ile hastanin damarlarin atisini dinledi. Tikali ya da verimi dusuk damarlari tespit etti. Damarlarin genisligine kan basincina bakti. Varis ameliyati icin hastaya bilgi verdi. Varis ameliyatinin 45 dakikalik bir uygulama oldugunu, sonrasinda hastaya 10 saat sonra ayaga kalkabilecegini soyledi.

Op. Dr. Cafer Abbasoglu ile hastalar gittikten sonra soylesimize basladik. Iste sorularla varis hastaligi, nedenleri ve tedavisi..

Varis nedir?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Varis hastaligini anlamak icin normal bacaklardaki kan akiminin fizyolojisini anlamamiz gerekir. Kan toplar damarlar (venler) yoluyla bacaklardan kalbe dogru akar. Varis hastaligi yuzeyel toplar damarlarin hastaligidir. Multiple faktorlerin etkisi altinda yuzeyel toplar damarlar dilate olup elastisitelerini kaybediyorlar. Venlerdeki kapakciklar ise normal fonksiyonlarini kaybedip kan akimi sirasinda tamamen kapanmiyorlar ve bunun sonucunda kan ters yonde kalbe dogru degil ayaklara dogru akar. Derin venoz sistemdeki dolgunluk perforan venler yoluyla yuzeyel venoz sistemi de etkiler ve yuzeyel venoz sistemde genisleme ve dolgunluk ortaya cikar. Cirkin ve luzumsuz varislerinden rahatsiz olanlar, kotu gorunumu nedeniyle etek giyemeyenler artik bu sikintilarindan rahatca ve kisa surede kurtulabiliyorlar. Turkiye'de her 7 kisiden 1'inde varis hastaligi gorulmektedir. Bu ozguven eksikligine de neden olabilmektedir.


Bir agac dusunun agacin dallari var koku var. Agacin dallarini kurutmak agacin temelini kurutmayinca ise yaramaz. Agac ileriki yillarda daha guclu bir dal verir. Bizim uyguladigimiz tedavi de agacin koku kurutuluyor ve hastalik tekrarlamamis oluyor.

Varis neden olusur?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Kalitimin cok onemli rolu vardir. 3 varisli hastanin ikisinde familial orijin saptanmistir
Cinsiyet : Kadinlarda daha sik gorulur. Bazi ulkelerde kadin / erkek orani 2de 1 dir. Bunun nedeni hormonel ozelliklerdir, Dogum kontrol hapi kullananlarda ve gebelerde hormonal nedenlere bagli varis orani artis gostermektedir .
Cevre ve irk : Afrikalilarda kafkasyalilardan daha fazla sayida ven kapakcigi oldugu saptanmistir. Ve bu da varis riskini bu irkda azaltmaktadir
Agirlik ve boy : Brut agirligiyla varis hastaliginin iliskisi mevcuttur. Asiri sisman olarak siniflandirilan hastalarda % 20 daha fazla varikoz ven bulunmustur.
Hamilelik : Varikoz venler icin hamilelik bir risk faktor olarak kabul edilmektedir. Ilk 3 ayda hormonal etkiler ve son aylarda fetusun ana toplar damarlara olusturdugu baski varis hastaliginin nedeni olarak kabul edilmistir
Meslek : Berberler, barmenler, tezgahtarlar, garsonlar, ogretmen, hostes ve hemsireler gibi kas hareketi olmaksizin uzun sure ayakta duran kisilerde varis hastaligina daha sik rastlanilmaktadir.Bu da meslek faktorlerinin onemini vurgular.
Kisitlayici giysi : Jartier gibi kisitlayici giysilerin varikoz venlere sebebiyet verecegi soylenmistir.
Flebit : Toplar damar pihtilasmasi ve trombozu geciren hastalarda varis orani artis gosternmektedir.
* Varis hastaliginin nedenleri arasinda ven kapakciklarda sayisal ve fonksiyonel yetersizlik yer almaktadir.
* Uzun sure hareketsiz ayakda durmak veya uzun sure hareketsiz oturmak da nedenler arasinda yer almaktadir.
* Gunes banyosu ve sicak su ile banyo yapma aliskanligi risk faktorler arasinda yer alir.




Ameliyat sonrasinda hastaligin tekrarlama riski var midir?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Cok dusuk bir ihtimal. Hormonal problemi varsa, ayakta duruyorsa, cildi cok inceyse, ailevi genetik faktorler yatkin ise baska yerlerden tekrarlama riski oluyor ancak bu risk cok az ve daha uygun sartlarda tedavi edilebiliyor. Soz konusu risk duzenli kontroller ve daha rahat tedavilerle gideriliyor. Agrisi, yanmasi, sismesi, krampi oluyor. Bacakta kotu goruntuler olmuyor. Bazi hastalar geliyorlar ne olursa olsun etek giymek istediklerini belirtiyorlar. Varis tedavisinde onemli olan ameliyat sonrasinda da korunmaktir.


Ulkemizde varis hastasi cok kisi var ancak onemsemiyorlar. Bu konuda tavsiyeleriniz nedir?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Ulkemizde varis problemi cok onemsenmiyor. Goz problemi icin gozluk secerken pahali modelleri tercih eden hastalar, bacaklarindaki yaralari gecer gibi dusunerek ozen gostermiyor. Varis tedavisini geciktiriyor. 55 - 65 yasindan sonra Turk insaninin kalp sorunlari oluyor. Koroner hastaliklarinda kalp damar cerrahlari bacaklardaki toplar damarlari ameliyatta by-pass da kullaniliyoruz.


Genc yaslarda bacaklarinda varis olan ve bu nedenle toplar damarlarina dikkat etmeyen kisilerin damarlari ozelligini kaybedecek ve genisleyecektir. Bu toplar damarlarda cikartilip kalp hastaliklarinda kullanilamaz. Koroner hastalarina boyle durumlarda baska alternatifler sunuyoruz ancak bu cozumler toplar damarlar kadar verimli olamayabiliyor. Kaza sonrasi kendi damarini atar damar olarak da kullanabiliyoruz. Bu nedenle bacaktaki toplar damarlar cok onemlidir.

Bacaktaki toplar damarin kivrim kivrim hale gelmemesi kisinin hayat standardi icin son derece onemlidir.

Bacaklarinda varis olusmaya baslayan kisiler ne yapmalidir?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Kalp damar cerrahina basvurmalilar. Uzman kendilerinden dolasimi daha net gorebilmek icin ultrasonografi ister. Cihazlarla bacaktaki toplar damarlar gorulur. Sisligin ve kan gollenmesinin derecesi, ara ve yan yollarin durumu, doopler tespitlere gore uygun tedaviye karar verilir.


Varis kalbi yorar mi?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Bacaklardaki sislik ve odem varsa kalp yorulur. Yorulan hasta hareket etmekten kacinir, kilo almaya baslar. Sisman hastanin bir cok problemleri olur. Menopozdan sonra hanimlarda kemik erimeleri baslar. Varis hastaligi, toplar damar hastaliginda pihtilasma sorunu da ortaya cikabilir. Ayaklarin arasinda mantarlar olusur, mikroplar bagisiklik zayiflamasi nedeniyle dize dogru ilerler, kilcal damarlara tutunur ve burada infeksiyon olusmasina neden olur. Ozellikle dogumlardan sonra ilk 3 hafta hormonlar yuksek oldugu icin pihtilasma riski fazladir ve sik gorulur.

Varis hastaligi kadinlarda daha mi sik goruluyor?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Hormonlara, hamileligie bagli oldugu icin kadinlarda sik gorulur. 3 kadinda 1 erkekte gozlenir. Bize gelen erkek hastalarimiz da oldukca fazladir. Varisten korunma yontemleri nelerdir?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: * Uzun sure hareketsiz ayakta durmayin
* Uzun sure hareketsiz olarak oturmayin
* Ayaklarinizi vucudunuzdan biraz yukarida, tutarak yatin. Bu sekilde ayaklardaki basinc yukunu azaltabilirsiniz
* Duzenli egzersiz yapin,en iyisi yurumektir.Boylelikle kas pompasini calistirmis olursunuz .
* Kilo almayin
* Elastik (basinc uygulayan) corap giyin
* Kasik ve bacaginizi sikan dar, strec ic camasirlari ve dar pantolon gibi giysiler giymeyin
* Yiyeceklerinizdeki tuz miktarini azaltin
* Bacak egzersizi yapin
* Uzun ucak yolculuklarinda veya konferanslarda her 35-45 dakikada bir kalkip hareket edin -Uzun otomobil yolculuklarinda her 45 dakikada bir kisa sureli yuruyun
* Sicaktan uzak durun
* Oturdugunuzda bacak bacak ustune atmayin
* Guneste uzun sure kalmayin, bacaklarinizda gunes yanigi olmamasina ozen gosterin,
* Bacaklariniza ayaktan ve dis taraftan baslayip yukari dogru 15 sn. sureyle hergun 1-2 kez soguk dus yapin




Nasil tedavi edilir?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Tedavinin en onemli asamasi korunma ve doktor tavsiyesi ile kullanilan varis coraplaridir. Varislerin tedavileri tiplerine gore degismektedir. Birinci tip varislere laser fototerapi veya skereterapi uygulanir. Ikinci tip varisler skereterapi (varis icine ilac uygulamak) yapilabilir, bu metod strip ve ligasyona bir alternatiftir. Yapilirken, skereterapiden once ve sonra Skleroterapide sklerozan madde dilate ven icine injekte edilir, sklerozan ajan ven duvarindaki parietal tabakada iltihabi reaksiyon olusturur ve tromboz olusturmadan ven lumenini kapatabilir. Skleroterapi sirasinda cilt reaksiyonlari ve ilacin yanlislikla atar damarlara verilmemesine dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu komplikasyonu onlemek icin ultrasonografi esliginde genislemis toplar damari goruntuleyerek sklerozan ajan verilmektedir. Ucuncu tip varislere operasyon uygulanmaktadir. Strip ve ligasyon en uygun operasyon yontemidir. Genel aneztezi veya epidural anestezi ile yapilabilir. Operasyondan sonra agri, agirlik, siskinlik ve kramplari bulunan hastalarin semptomlarinin azalmasi ile birlikde kozmetik olarak da iyi sonuclar elde edilmistir.
Cerrahi islem yapilirken yuzeydeki toplar damar ana toplar damara dokuldugu yerden kesilmektedir (ligasyonu divizyonu). Elastik coraplar ve komprasyon bandajlari varis hastaliklarinin belirtilerini azaltmak icin kullanilan semptomatik bir tedavi yontemidir. Komprasyon yuzeysel ven basincini direct olarak azaltamaktadir. Ayrica bacaktaki kas pompasini destekleyerek ven dusumunu iyilestirir.

Lazeri biz ultrason altinda yapiyoruz. Istanbul'da cok az yer bunu yapiyor. Yuzeydeki damarlara ultrason altinda gorerek ilac veriyoruz. Ilacin derin damarlara kacmamasini sagliyor ve yuzeysel damarlari kurutuyoruz. Bazen de iptal edilecek damari ulstrasonla tespit edip uygulama yapiyoruz. Ultrasonu da sik bir sekilde varis tedavisinde kullaniyoruz.

Hastalar bazen ben lazer ile tedavi olmak istiyorum diye geliyor. Ancak cildin tipine, basinca, varisin durumuna gore tedavi seceneklerine doktor karar verir ve hastaya sunar. Hasta kendisi su ya da bu tedaviyi istiyorum diye gelemez. Bir hastada bazen 2-3 tedavi yontemi uyguluyoruz. Tedaviler oldukca kolay, bazi durumlarda hasta 10 dakikada tedavi olu hemen alis verisine gidebiliyor.
Ulkemizde varis tedavisini hangi brans uzmanlari yapar?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Bize gelen hastalar tavsiye uzerine geliyor. Tedavi sonrasinda sikayet eden hicbir hastam olmadi. Varis ameliyatlarini ulkemizde Genel cerrahlarda yapiyor. Ancak bazen bransi damar cerrahi olmayan doktorlarin tedavi uyguladiklari hastalar sikayet ederek bize geliyorlar. Ben hastalara su uyarilarda bulunuyorum; Guzellik merkezlerindeki uzmanligi kalp damar cerrahligi olmayanlara damarlarinizi yaktirmayin, ameliyat olmayin. Sonrasinda uygulanan kotu tedavileri duzeltmek cok daha zor oluyor. Guzellik merkezlerinde lazer uygulamalari ile kilcal damarlarinizi yaktirmayin, bu geri donusu olmayan sonuclara neden olabilir. Ehline muayene olun ve tedavi olun.

Ayni zamanda yurt disindaki hastanelerde 2 ay sureyle gorev alarak, varis ve atar damar hastaliklari hakkindaki son gelismeleri yakindan takip ediyor, Turkiye'de bunlari uyguluyorum. Yurtdisindaki merkezlerle hastalarla ilgili bilgi ve istatistiklerimizi her zaman paylasiyoruz.



Hiç yorum yok: