7 Nisan 2007 Cumartesi

Kalp Sagliginda Yanlis Bilinenler

08-14 Nisan Kalp Haftasi nedeniyle Pfizer Kalp Sagligi dosyasi hazirladi. Kalp hastaliklari riskleri ile ilgili dogru ve yanlis bilinenlerin yer aldigi dosyada, kolesterol, diyabet, tansiyon gibi faktorlerin etkisi soyle siralaniyor.

1- Duzenli besleniyorum ve egzersiz yapiyoeum, kalp hastaligindan endise etmeme gerek yok.
Egzersiz yapmak ve duzenli beslenmek tek basina riski onelemiyor. Sigara iciyor, alkol kullaniyorsaniz ya da diyabet, tansiyon sorunlari, kolesterol artisi varsa kalp hastaligi riski tasirsiniz.
2- Tansiyonum kontrol altinda, kolesterol onemli degil.
Tansiyonu kontrol altina almak kalp sagligi icin gerekli kosullardan sadece biri. Diger risk faktorlerini goz onunde bulundurmalisiniz.
3- Kadinlar daha az kalp sorunu yasar.
Kalp-damar sorunlari sadece erkeklerde degil, kadinlarda da sikca gorulur. Her yil 8.6 milyon kadin bu nedenle yasamini yitiriyor.




4- Genc ve saglikliyim, kalbi konusunda endiselenmeme gerek yok.
Kalp damar sorunlari gencler icin de risk olusturur. Damarlarin ic yuzeylerindeki yagli kolesterol plaklarinin ergenlik doneminin sonlarinda ve ergenlikte olustugu gozleniyor. 50 yasinda gecirilen kalp krizi 20 yasinda olusan yag plakalari nedeniyle olabilir.
5- Tansiyon ve kolesterolum yukselmezse, kalp sorunu yasamam.
Tansiyonunuzun ve LDL kolesterolunuzun az da olsa yukselmesi, tansiyonu ve LDL kolesterolu ciddi oranda yukselen kisi ile ayni kalp damar hastaliklari riskine sahip oldugunuzu gosterir.
6- Egzersiz yapmak, sigarayi birakmak, duzenli beslenmek kalp damar hastaligi riskini azaltmak icin yeterlidir. Ilac kullanmama gerek yok.
Kalp damar sagliginizi korumak icin ilac alip almayacaginiza ancak doktorunuz karar verir. Duzenli beslenme ve egzersiz onemlidir ancak cogu insanin kolesterolunu dusurmek icin tek basina yeterli olmayabilir.
7- Ailemde kalp hastalari var. Korunmak icin yapabilecegim birsey yok.
Genetik olarak yapabileceginiz pek birsey yok ancak diyabet, tansiyon, kolesterol faktorlerinin takibi icin doktora mutlaka basvurmalisiniz.
8- Yuksek kolesterol ve tansiyon icin ilac kullaniyorum, istedigimi yiyebilirim.
Doktorunuzun onerdigi ilacin yani sira beslenme ve egzersize dikkat etmeniz gerekir. Hayat tarzinizdaki degisiklikler ilac tedavinizi destekler ve riskinizi azaltir.

Hiç yorum yok: