7 Nisan 2007 Cumartesi

Kalbinizin Sesini Dinleyin!..

Kalp - Damar sorunlari ile ilgili merak edilenleri, diger hastaliklarin kalp sagligina etkilerini Turkiye Hastanesi Kalp ve Damar Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Cafer Abbasoglu'na sorduk.

Kalp - damar hastaliklarinda kisinin kolesterolunun yuksek olmasi her zaman kalp hastaligi belirtisi midir?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Kalp hastaliginda kolesterolu cok yuksek olan kisinin kalp damarlarinda sorun olmayabilir. Kolesterolu dusuk kisilerde de kalp damarlarinda sorunlar olabilir. Bunlar anjiyo sirasinda anlasiliyor. Kolesterol varligi kisinin yuzde 100 kalp hastasi oldugunu gostermez. Kalp hastaligindan suphenilen kisilerde seker, tansiyon gibi diger sorunlarda degerlendirilir. En az 2 yildan beri seker hastasi olanlar kalp hastasi olarak da kabul edilir. Kalp damar sagligi icin, kalp hastalarina, ayrica baska rahatsizliklari olanlara, damar problemi yasayanlara gunde 300 mg aspirin ve tempolu yuruyus tavsiye ediyoruz.


Tansiyonu dusurmek, dengede tutmak kalp krizi riskinin kalmadigini mi gosterir?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Kalp krizini onlemek icin kandaki yag seviyesini, sekeri dusurmek, sigarayi birakmak, atar damar sertligini ve tikanikligini onlemek icin sigarayi birakmak da kalp krizi riskini onlemek icin onemlidir. Ornegin sigarayi birakan ve duzenli yuruyus yapan kisinin damarlarinda 6 ayda gozle gorulur bir duzelme yasaniyor.




Erkeklerde kalp krizi vakalari daha mi cok goruluyor?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Kadinlardaki ostrojen hormonu kalp sagligini koruyor. Ancak menopoz doneminde bu etki kayboldugu icin kalp-damar problemleri daha fazla goruluyor. Bu donemdeki sorunlar erkeklerdeki vakalari ne yazik ki yakaliyor. Menopoz doneminde hormon dustugu icin kalp damar hastaliklarina dikkat edilmeli, yuruyus ve diyet ihmal edilmemelidir.


Son yilarda kalp sorunlari nedeniyle genc yasta olumler artti deniliyor. Gercekten durum boyle mi?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Genc yasta olumler eskiden de vardi hatta tip kitaplarinda da anlatilir. Medya durumu biraz daha abartili hale getiriyor. Kalp-damar sorunlarini onceden anlayabilmek ancak check-up ile mumkun oluyor. Yasa gore uygun check-up yaptirilirsa, genc yastaki riskler belirlenir ve ona uygun yasam kosullari ve tedavi onerilir.




Kalp krizi aninda ne yapilmali?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Kalp kirizi aninda hastanin kalp sorunu oldugu biliniyorda hemen dil alti kalp ilaclari ya da 2 aspirin dil altina koyulmali. Ardindan hemen hastaneye yetistirilmeli. Onemli olan hastaya zarar vermeden hastaneye ulasmaktir. Hastanin beyin olumu 3-5 dakika surer ve sonrasinda geri donusu zordur.


Kalp sagligini korumak icin neler yapilmali?
Op. Dr. Cafer Abbasoglu: Onerileri su sekilde siralayabiliriz.
* Yasam stili degistirilebilir.
* Spor, yuruyus yapilabilir, merdivenler kullanilabilir.
* Tereyag ya da Margarin tuketimine dikkat edilmelidir. Eskiden buyuklerimiz tereyagi cok tuketirdi ancak o kadar da beden gucu kullanilirdi. Alinan enerji harcanabiliyordu. Ancak gunumuz insani camasir, bulasik, ulasim gibi ihtiyaclarini rahatlikla karsiliyor. O halde harcadigimiz enerji kadar beslenmeliyiz.



Hiç yorum yok: