7 Nisan 2007 Cumartesi

Hareketsizlik insani curutuyor!!!!!

Turkiye'de hareket azligindan kaynaklanan kalp ve damar hastaliklarina yakalanan 4 milyon kisinin, ulke ekonomisinde yilda 300 milyon is gunu kaybina sebep oldugu, bunun ulke ekonomisine zararinin 15-20 milyon dolari buldugu belirtildi.



Bursa Buyuksehir Belediyesi onculugunde kurulan Turkiye Saglikli Kentler Birligi'nin Eskisehir'deki toplantisinda duzenlenen 'Saglikli Yasam, Fiziksel Aktivite ve Yerel Yonetimler' sempozyumunda, Spor Bilimcisi Murat Kuter ve Mugla Universitesi Beden Egitimi ve Spor Yuksek Okulu Muduru Prof. Dr. Erdal Zorba'nin birlikte hazirladiklari 'Cagin Hareketsizlik Sorunu ve Aktif Yasamanin Kazandirdiklari' baslikli sunumda, hareketsizligin insani curuterek, yavas yavas oldurdugune dikkat cekildi.

Kuter, insanoglunun teknolojik ve endustriyel gelismelerle hayatini kolaylastirirken, hareket azliginin getirdigi hastaligin kurbani oldugunu soyledi. Insanoglunun genel uretimdeki fiziksel faaliyetinin 18. yuzyil sanayi devrimi oncesi yuzde 92 oldugunu, bugun ise bu oranin yuzde 20'ler seviyesinin altina dustugunu ifade eden Kuter, "Insan, medeniyet gelistikce daha az hareket etmek zorunda kaliyor. Hareket azliginin organizma uzerindeki olumsuz etkileri dusunulmeden, her gecen gun yeni bir alet gelistiriliyor. Rahatligimiz icin deyip, bu aletleri sabirsizlikla alip, kullaniyoruz. Rahat edelim derken kendimizi olume itiyoruz" dedi.

Cagin hastaligi hareketsizlik

Gunumuzde az hareketin "hypokinetic disease" (hareket azligi) isimli hastaligin dogmasina sebep oldugunu ifade eden Kuter, "Bu hastaliklar gunumuzde en cok can alan bir hastalik grubudur. Kalp-damar hastaliklari bu grubun basini cekiyor. Turkiye'de hareket azligindan kaynaklanan kalp ve damar hastasi 4 milyon kisi var. Bu nedenle uretici is gucu her gecen gun buyuk azalma gosteriyor. Bu hastalarin is gucu kayiplari yilda 300 milyon is gunu. Bunun ulke ekonomisine zarari ise 15-20 milyon dolari. Bunlarin disinda hipertansiyona bagli kalp hastalarinin sayisi 300 bine yaklasiyor. 13 kisiden biri yani nufusumuzun yuzde 10'a varan bolumu ise kalp hastasi. Bu hastaliklarin tek bir kurtulus yolu var, o da hareket etmek. Gunde yarim saat spor hem fiziksel hem de ruhsal sagligimizi duzene koymamiza yeter. Bir saatlik yuruyus ve gun icindede bazi eksersizlerle sagligimizi korumamiz mumkun" diye konustu.

Konusmasinda, Hipokrat'in 'Kullanilan gelisir, kullanilmayan kaybolur' sozune vurgu yapan Kuter, vucudun hareketsiz kalmasinin insani curuttugunu, bundan dolayi gelismis ulkelerin saglikli nesiller icin spor konusunda politikalar belirledigini anlatti. Gelismis ulkelerde yerel yonetimler ve devlet politikalarini tespitinde toplum sagligina yonelik sporun onemli yer tuttugunu ifade eden Kuter, halkin bilinclilik duzeyinin kitle iletisim araclari, yaygin ve orgun egitimlerle pekistirilmeye calisildiginin altini cizerken, bunun bireysel yararlarinin yaninda yerel yonetimlere ve devlete de ekonomik ve sosyal getirisinin oldugunu belirtti.

Kuter, duzenli egzersiz ve spor yapmanin, insanlarin kendilerine olan guvenlerini artirdigini, is verimliligini yukselttigini, organizmayi beden ve ruhsal streslerin yipratici etkisinden kurtardigini, bundan dolayi saglikli nesiller icin devletin ve yerel yonetimlerin surdurulebilir politikalar belirlemesi gerektiginin onemini dunyadaki ornekleriyle dile getirdi.

Dr. Kuter, Buyuksehir Belediye Baskani Hikmet Sahin'e Turkiye Cumhuriyeti'nde ilk kez yerel yonetimler alaninda fiziksel aktiviteyi gundeme tasidigindan dolayi tesekkur etti.

Hiç yorum yok: