7 Nisan 2007 Cumartesi

DUnyada 5 MIlyon Bebeq OlUyor.....

BURSA (IHA) - Bursa Il Saglik Mudur Vekili Serhat Yamali, dunyada yilda 5 milyon yeni dogan bebegin oldugunu, bu oranin yuzde 19'unun dogum sonrasi gerceklestigini soyledi.

Saglik Bakanligi Ana Cocuk Sagligi ve Aile Planlamasi Genel Mudurlugu'nun uyguladigi programlardan Neonatal Resusitasyon Programi ile ilgili Bursa'da 15-17 Mayis 2006 tarihlerinde egitim toplantisi yapilacak. Bursa Il Saglik Mudurlugu, Ozel Bursa Hastanesi ve Acil Pratisyen Hekimler Dernegi (APDER ) isbirligiyle gerceklestirilecek organizasyonun kurs sorumlulugunu ulusal NRP egitimcisi ve APDER Genel Sekreteri Dr. Bulent Ozbilgin yurutecek. Gerceklestirilecek egitime iliskin bilgi veren Bursa Il Saglik Muduru Serhat Yamali, "Ulkemizde, anne ve cocuk sagliginda hizli iyilesmeler kaydedilmekle birlikte, henuz yapilmasi gerekenlerin tumu yapilabilmis degildir. Bu nedenle zaman zaman, ozel saglik programlari uygulamaya konulmaktadir. Tum dunyada yilda 5 milyon yeni dogan olmektedir. Bunlarin yuzde 19'unun dogum sonrasi gerceklestigi gorulmekte. Uygulanacak olan egitim ve programlar sayesinde, uygun yaklasimla dunyada her yil bir milyon yeni dogan bebek kurtulabilecek. Yeni dogan bir bebege ilk birkac dakikada yapilan mudahale, omur yasam boyunca surecek sonuclar dogurur. Yeni dogan bakimi anlaminda, ulkemizde erken anne sutu programli ve yaygin bir sekilde uygulanmaktadir. Bu kapsamda temel resusitasyon uygulamalarinin da yerlestirilebilmesi icin bu konuda egitim almis ve standart uygulamaya sahip personelin yetistirilmesi gerekmektedir. Ayni zamanda, ilgili birimlerde calisan saglik profesyonelleri de yeni dogan resusitasyonun becerili olmali ve bir ekip olarak uyumlu calisabilmelidir" dedi.

Dogum odasinda bulunan herkesi hedefleyen programin Turkiye'de dogumda gelisebilecek yeni dogan olumlerini ve meydana gelebilecek hastaliklarin yol acacagi sakatliklari asgariye indirebilme konusunda onemli adim olacagina inandiklarini belirten Yamali, "Ilimizde de bu konuda zaman zaman kurslar yapilmaktadir. Ancak ilki gecen yil Istanbul'da duzenlenen uluslararasi cercevede yapilan boyle bir toplantinin ikincisine ev sahipligi yapmaktan memnuniyet duyuyoruz" diye konustu.

Hiç yorum yok: