7 Nisan 2007 Cumartesi

ONEMLI:::Rektal(Anal) sorunlar

Rektal Agri / Kasinma
Sikayet

Rektal bolgenizde agri ve/veya kasinma var.

Nedenleri

Pislik : Rektal bolgeniz kasiniyor, ama agri veya kanama yok. Buyuk abdest yaptiktan sonra makatinizi gerektigi gibi temizlemezseniz, diski parcalari deriye yapisir, tahris eder ve kasintiya yol acar.

Kil kurdu : Makatinizda aksam yattiktan sonra baslayan bir kasintiyla birlikte hassasiyet var ve huzursuz uyuyorsunuz. Kil kurtlari genellikle kucuk cocuklarda yuvalanir, ancak oteki aile fertleri de nasibini alabilir. Kasintinin nedeninin bu olup olmadigini su sekilde tespit edebilirsiniz: Seloteypi yapiskan tarafi disarida olmak uzere kucuk bir yuvarlak nesnenin etrafina sarin. Kaba etinizi acin ve seloteypi birkac dakika makatiniza yapistirin. Aldiginiz numuneyi doktorunuza gosterin.

Kas spazmi : Rektal bolgenizde sizi uykudan uyandiran, ama baska zamanlarda da olan bicak gibi kesen bir agri var. Ergenlerde cok sik gorulen bu durumun, makat agzi yakinlarindaki kaslarin siddetli kasilmasindan kaynaklandigina inanilmaktadir. Ciddi degildir ve genellikle kendiliginden gecer.

Mantar enfeksiyonu : Rektal bolgeniz kasiniyor; asiri aclik ve susuzluk da var ve normale gore daha fazla idrara ciktiginizi saptiyorsunuz. Rektal bolgedeki kasinmanin nedeni Candida denen bir tur mantar enfeksiyonudur.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?


Bu bolgeyi sabah, aksam ve her buyuk abdestten sonra (en iyisi dusa tutarak) temizleyin ve iyice calkalayin. Bayanlar icin uretilmis hijyenik deodorantlar ve spreyler kullanmayin.

Herhangi bir akintiyi emmek ve cildi tahris olmaktan korumak icin makatin agzini kapatacak sekilde apis aralarina pamuk koyun. Pamugu kirlendikce degistirin.
Pamuklu ic camasiri giyin.
Turuncgiller (portakal, greyfurt vb) ve baharatli yiyeceklerden uzak durun.
Gunde 1 � 2 fincan kahveden fazlasini icmeyin. Kahve cekirdegi sindirilemeyen ve disari cikarken cildi tahris eden yaglar icerir.
  • Beyaz, yumusak tuvalet kagidi kullanin. Parfumler ve kimyasallar cildi tahris eder ve alerji yapar.
    Hemoroidden kaynaklaniyorsa:

    Gunde iki defa 15 � 30 dakikalik oturma banyosu yapin.

    Buyuk abdestten sonra yumusak, suyla islatilmis tuvalet kagidiyla temizleyin ve sonra surtmeden, dokundura dokundura iyice kurulayin. Satilmakta olan temizleyici solusyonlar iceren nemli bezler de rahatlama getirebilir.

    Hemoroidlerin tedavisi icin krem veya merhem kullanmadan doktora danisin.

    Dis hemoroidiniz varsa, asinma ve tahrisi onlemek icin her buyuk abdestten sonra parmaginizla iceri itin.

    Onleme


    Makat bolgesini temiz ve kuru tutun.
  • Buyuk abdest yaparken ikinmayin.

    Oteki Nedenler
    Hemoroid
    Kontakt dermatit
    Anal sigil
    Proktit
  • Cinsel iliskiyle bulasan hastalik
  • Hiç yorum yok: