7 Nisan 2007 Cumartesi

SIfali BItkiler

SIFALI BITLIKER HAKKINDA BILGI ALALIM
� Aciagac : Istah acar, hazmi kolaylastirir. Atesi dusurur. Tukuruk ifrazatini arttirir. Mide, bagirsak, karaciger ve bobreklerin calismasini duzenler. Bobrek sancilarini keser, taslarin dusurulmesine yardimci olur. Bagirsak kurtlarini doker. Kanamalari durdurur. Hasarat kacirici olarak da kullanilir. Fazla kullanilacak olursa; bas donmesi, mide bulantisi ve kusma yapar.
� Adacayi : Mide ve bagirsak gazlarini giderir. Mide bulantisini keser. Hazim sisteminin duzenli calismasini saglar. Bogaz, bademcik ve diseti iltihaplarini giderir. Gogsu yumusatir. Astimdaki sikintilari gecirir. Idrar ve ter sokturur. Banyo suyuna katilip yikanilirsa; zindelik verir. Gunde, 3 kahve fincanindan fazla icilmemelidir.
� Adamotu : Zehirli bir bitkidir. Agri kesici, yatistirici, cinsel gucu arttirici etkileri vardir. Rast gele kullanildiginda zararli olur.
� Ahlat (Yabanarmudu ) : Meyveleri ishal keser. Zehirli hayvan sokmalarinda, filizi ezilip yaraya surulur.
� Ahududu : Kani temizler, vucutta biriken zehirli maddelerin atilmasini saglar. Terletir ve idrar sokturur. Kabizligi giderir. Vucuda dinclik verir.
� Alic : Asabi carpintilari giderir. Sinir bozuklugunu gecirir. Yuksek tansiyonu dusurur. Aritmide kullanilir. Uykusuzlugu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertligi ve gogus nezlesinde faydalidir.
� Anason : Kullanilan kismi, meyvalari ve yapraklaridir. Meyveleri tamamen olgunlastiktan sonra toplanir ve golgede kurutulur. Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi giderir. Mide ve barsak gazlarini sokturur. Idrar artirir. Migren agrilarini keser. Astim, nefes darligi ve bronsitte gorulen sikayetleri giderir.
� Anason : Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi ve yemeklere karsi duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bagirsak gazlarini sokturur. Idrari arttirir. Ote yandan kusmayi ve ishali keser.
� Ardic : Kozalaklari mavimsi siyah renklidir. Yenir ve idrar sokturucu ozelliktedir.
� Aslanagzi : Balgam sokturur. Bronsitte rahatlik verir
� Asma : Yapraklari ile yapilan ilaclar kanamayi durdurur. Vucuda kuvvet verir. Sariligi keser. Ishali durdurur.
� Ayi uzumu : Kuvvet verir. Ishali keser. Idrar yollarini temizler. Idrar sokturur. Atesi dusurur. Idrar yollarindaki taslarin dusmesine yardim eder. Prostat buyumesinden kaynaklanan sikayetleri giderir.
� Ayrikotu : Bitkinin etli kokleri cok eskiden beri uriner hastaliklarda kullanilan onemli bir halk ilacidir. Kokler mesane ve bobrek iltihaplari dahil, mesanedeki tas ve kumlari dusurmek icin kullanilan iyi bir idrar sokturucudur.
� Ayva : Ishal ve dizanteriyi keser. Mide ve bagirsaklari kuvvetlendirir. Ince bagirsak iltihabini giderir. Kani temizler. Carpintiyi dindirir.
� Badem : Bedeni ve zihni yorgunlugu giderir. Bobrek, mesane ve tenasul yollarindaki iltihaplari giderir. Bas agrisi, karaciger ve bobrek agrilarini hafifletir.
� Badem : Aci bademin ucucu yagi, iyi bir koku ve tat giderici (balik yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir. Badem tohumlari, badem surubu hazirlanmasinda kullanilir. Cocuklar icin iyi bir mushildir. Kremlerin terkibine girer. Meyve kabugu halk arasinda bogaz agrilarina karsi kullanilmaktadir.
� Bakla : Idrar yollarini temizler. Bobrek agrilarini dindirir. Bobrek iltihaplarini giderir. Bobrek kum ve taslarinin dusurulmesine yardimci olur.
� Baldiran ( Aguotu) : Nemli yerlerde yetisen, 1-2 metre boyunda zehirli bir bitkidir.Ev ilaclarinda kullanilmaz.Tipta, ozellikle discilik alaninda kullanilir.Agri kesici, spazm giderici ve siyatik, tetanoz ile epilepsi hastaliklarinin tedavisinde kullanilir.
� Bamya : Meyvesi bes bolmeli,tohumlari yuvarlak ve yesilimtrak gri renkte bir sebze. Faydali bir sebzedir. Yas veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapilir. Meyveleri musilajlidir. Kabizlik tedavisi ve barsaklarin duzenli calismasi icin faydalidir.
� Banotu : Yumusak tuylu, otsu bir bitki. Gavur hashasi adiyla da bilinmektedir.Meyve cok tohumlu ve bir kapakla acilip tohumlarini sacan bir kapsuldur.Alti turu vardir. (Siyah Banotu) ile (Misir Banotu) tedavi sahasinda kullanilir. Misir Banotu Malatya civarinda bulunmaktadir. Bilhassa alkaloit endustrisi icin onemlidir. Siyah Banotu hemen hemen butun Anadolu ve Trakya�da bulunur. Meyvalari canak yapraklar tarafindan sarilan, kapak ile acilan bir kapsuldur. Bu kapsul icinde gri esmer renkli, uzerinde kucuk cukurcuklar bulunan cok miktarda tohum bulunur.Bitkinin kullanilan kismi; yapraklari, koku ve tohumlaridir. Yapraklar, bitki cicekli iken toplanir ve kurutulur. Tohumlar tamamen olgunlastiktan sonra alinir, guneste ya da 40-50 derecelik firinlarda kurutulur. Kuvvetli bir uyusturucu ve agri kesicidir. Bazi mushillerin tesir edebilmesini kolaylastirir. Bilmeden kullanildiginda zehirlenmelere sebeb olan bir bitkidir.
� Bezelye : Taze ve donmus olarak kullanilabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit icerir. Sinir sisteminde sorunlari olanlara tavsiye edilir.
� Biberiye ( Kusdili otu) : 1-2 m yuksekliginde, kisin yapraklarini dokmeyen bir bitki.Kusdili olarak da bilinir.Yapraklar ve ciceklerinden ucucu yag, tanen, aci maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir. Mide ve barsak uyaricisi, idrar sokturucu ve safra artirici etkisi vardir. Ucucu yag, uyarici olarak haricen kullanilir. Ayrica hazimsizligi giderir.
Carpintilari keser, migreni keser.Idrar ve adet sokturur.
� Boru cicegi ( can cicegi ) : Nefes darligi , bronsit ve astimin sebep oldugu rahatsizliklari giderir.
� Bogurtlen : Dikenli ve cali gorunumunde bir bitki. Ekilmemis yerlerde, cit, yol ve hendek kenarlarinda cok bulunur. Meyva bircok meyvanin olusturdugu bilesik kure bicimindedir. Kullanilan kisimlari yapraklari ve cicek tomurcuklaridir. Yapraklar cicek acmadan toplanir, golgede kurutulur. Yapraklarda tanen ve organik asitler ihtiva eder. Hafif kabiz edici ozelligi olmakla beraber; dis etleri, bademcik ve bogaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanilmaktadir.
� Brokoli : Kansere karsi bizi koruyan ve omrumuzu uzatan muthis bir sebze. Cok miktarda kalsiyum icerdigi icin kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikligini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarinda ender olarak bagirsak ve akciger kanseri gorulur, kalp dolasim hastaliklarina da pek fazla rastlanmaz. Kadinlarda gogus kanserini onler. Gogus kanserine ve spinabifida hastaligina karsi etkili. Brokoli bol miktarda, gogus kanseri riskini azaltan 'indole' adli bir madde iceriyor. Indole, gogus kanserine neden olan ostrojen bozukluklarini engelliyor. Ayrica brokolinin diger bir ozelligi de, spinabifida hastaligini (dogustan belkemiginde son omurun kapanmamis olmasi) onlemesi.
� Bugday : Lifli gidalar saglikli bir beslenmenin temelidir. Bugdayin dis kabuklarindan elde edilen kepek de, genellikle misir gevregi turu yiyeceklerle tuketilir. Kepekli bugday unundan yapilan kurabiye vb. bagirsaklarin duzenli calismasini saglar ve kabizligi onler. Bugday tanesinin ozu olaganustu besleyicidir. Vucudun ozumsedigi kalsiyum, demir ve cinko burada depolanir. Besin degeri, potansiyel olarak yulaf ve misirdan daha yuksek olan bugday, bagirsak ve rektum kanserini onleyici faktorler icerir. Ama, yulaf ve misira kiyasla sindirimi biraz daha zordur.
� Ceviz : Yapraklari ve kabuklariyla hazirlanan ilaclar kani temizler, kansizligi giderir. Ishal ve dizanteriyi keser. Verem ve seker hastaliginda hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Sac ve elleri boyamakta da kullanilir. Bitki bilimcilere gore bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adli aktif madde iceren cevizin hem ici, hem agacinin kabuklari hem de yapraklari pek cok saglik sorununa iyi geliyor. Her sabah kahvaltida bir miktar ceviz ici yenmesinin zekayi gelistirdigini belirten uzmanlar, yesil ceviz meyvelerinin kabuklari kaynatilarak icildiginde erkeklerde cinsel gucu artirdigini belirtti. Vucudu besleyip guclendiren cevizin yararlarindan bazilari soyle siralaniyor: � Nasirlar uzerine konulan ceviz yagi zamanla bunlarin yok olmasini saglar. � Taze dallarin kabuklari ve meyvelerinin kabuklari ile karistirilip kaynatilarak elde edilen sivi mideyi kuvvetlendirir. � Ceviz yapraklarindan yapilan cay istah acar, mideyi kuvvetlendirir, bogaz hastaliklarina iyi gelir. � Bir miktar ceviz yapragi banyo suyuna karistirilirsa cilt hastaliklarina iyi gelir. � Ceviz yapraklari pisirilerek cibanlarin uzerine sarilirsa iyilesmesini saglar. � Ceviz yagi yuz lekelerinin uzerine surulup masaj yapilirsa lekeler yok olur.
� Civan Percemi (Binbir yaprak otu, Kandil Cicegi) : Bitkinin kullanilan kismi, yaprakli ve cicekli dallaridir. Dallar ve cicekler henuz tamamen acilmadan toplanir ve golgede kurutulur. Bitkinin bu kisimlari ucucu yag, sabit yag ve aci glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet verici, uyarici, idrar ve gaz sokturucudur. Icersindeki Sincolden dolayi antiseptik, balgam sokturucu ve midevidir. Yara iyi edici bir ozelligi vardir. Basurda sulu hulasasi fitil halinde verilir.
� Camfistigi : Bronsit, verem, akciger hastaliklarinin cabuk iyilesmesine yardimci olur. Ruhi cokuntuyu giderir. Kalp hastaliklarinda da faydalidir.
� Cemen : Balgam sokturur. Vucuda rahatlik verir.
� Cigdem (Mahmur Cicegi) : Bitkinin kullanilan kismi tohumlari ve yumrusudur. Idrar sokturur, Kabizligi giderir. Kesinlikle tavsiye edilen miktardan fazla kullanilmamalidir. Cigdem tohumu ve yumrusundan hazirlanan preparatlar uzun zamandan beri damla hastaligina karsi kullanilmaktadir. Daha cok ziraatta kullanilir.
� Cilek : Korpe ve bol sulu cilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunlari olanlar icin de iyi bir meyvedir. Bobrek, idrar yollari ve bagirsak sorunlari icin de birebirdir. Ayrica dis etlerini guclendiriyor, dislerdeki tartari onluyor, agiz kokularini ve bogaz agrilarini gideriyor. Cilekte yuksek oranda C vitamini bulundugu gibi, yuksek tansiyon ve kolesterolu dusuren maddeler iceriyor. Cilek C vitamini ihtiyacini karsilar. Ayrica bol miktarda potasyum icerir ve lifli besinler arasinda onemli bir yer tutar. Diyabetli hastalar, cilege seker ilave etmemek saartiyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler.
� Corekotu : Istah acar. Vucuda kuvvet ve dinclik verir. Hazmi kolaylastirir. Mide ve bagirsak gazlarini soker. Koklanacak olursa bas agrisini keser.
� Defne : Terletir, atesi dusurur. Vucuda rahatlik verir. Idrar ve adet sokturur. Istah acar. Sinir agrilarini dindirir
� Deniz Kadayifi : Solunum ve hazim sistemi nezlelerini giderir. Vucudu besleyici olarak da kullanilir.
� Deniz Yosunu : ����bolizmanin isleyisini hizlandiriyor. Troid hormonundaki dengesizlikleri engellen maddelir iceren su yosunu, ����bolizmayi hizlandiriyor. Ayrica, B vitamini, kalsiyum ve cinko iceren yosun; deriye, tirnaklara ve saca karsi etkili.
� Dereotu : Bitkinin kullanilan kismi meyveleridir. Meyveler eylul sonunda toplanir ve golgede kurutulur. Meyvelerinde s�bit ve ucucu yag, pektin ve azotlu bilesikler vardir. Meyveler yatistirici, mide ve bagirsak gazlarini onleyici olarak kullanilir. Hazimsizlik ve hickiriga tesiri iyidir. Yapraklari da yemek ve salatalarda kullanilir.
� Devedikeni : Ates dusurur. Terletir ve vucuda rahatlik verir.
� Domates : Kanserden koruyucu ve yaslanmayi zihinsel ve bedensel olarak yavaslatici bir sebze. C ve E vitaminleri icerir. Domates zengin bir potasyum kaynagidir ve cok az miktarda tuz bulunur. Yuksek kan basincini dusurmeye yardimci olur ve vucudun su tutmasini engeller. Kalp hastaliklarina ve prostat kanserine karsi etkili. 'Beta karotin'e yakin olan likopen iceriyor. Likopen vucudu kalp hastaliklarina karsi koruyan maddeler arasinda yer aliyor. Arastirmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttigini gosterdi. Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerin, digerlerine oranla prostat kanserine yakalanma riskleri az
� Dut : Beyaz dut yapraklari idrar sokturur. Vucutta biriken suyu bosaltir. Ac karnina yenen beyaz dut bagirsak solucanlarini sokturur.
� Dugun Cicegi : Kavak merhemi ile birlikte h�ricen basura karsi verilmektedir.
� Ebegumeci : Gogsu yumusatir. Oksuruk keser. Mide bulantisi ve kusmalari onler. Atesi dusurup vucuda rahatlik verir. Bogaz ve bademcik iltihaplarini giderir. Diseti hastaliklarini tedavi eder.
� Egreltiotu : Barsak parazitlerine karsi cok eski t�rihlerden beri kullanilmaktadir. Toz veya hulasa h�linde alinir. Tavsiye edilen miktardan fazla alinmamalidir.
� Elma : Gunde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. Iki elma yerseniz, kalp ve dolasim sorunlarina karsi korunmus olursunuz. Kolesterolu yok eder ve kabizligi onler. Sindirimi kolaylastirir. Kokusu rahatlatir ve kan basincini dusurur. Artrit, romatizma ve gut hastaliklarina karsi da yararlidir.
� Enginar : Kandaki ure ve kolesterolu dusurur. Idrar sokturur. Kandaki seker miktarini ayarlar. Damar sertligi ve kalp hastaliklarini onler. Bobrekteki kumlarin dokulmesine yardimci olur. Prostat, meme ve rahim agzi kanserine karsi iyi gelir. Enginarin icinde bulunan Silymarin maddesinin, hucrelerin hasar gormesini engelledigine isaret eden arastirmacilar, ayrica Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim agzi kanserini onleme konusunda da etkili oldugunu belirtti. Enginarin icinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulundugu, bu sebzeyi bol miktarda tuketenlerin, bulunduklari yasin daha altinda gosterdikler.
� Feslegen : Oksurugu keser. Bas donmesini durdurur. Ari sokmasinda faydalidir. Agiz yaralarini tedavi eder. Feslegen kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi hasaratlari kacirir.
� Findik : Bedeni ve zihni yorgunlugu giderir. Vucuda kuvvet verir. Nekahat devresinin cabuk gecmesini saglar.
� Funda ( Supurge Otu) : B�zi turlerinin dallari ipek bocekciliginde aski olarak kullanilir. Dallari cali supurgesi yapiminda, ayrica yakacak olarak kullanilir. Genel olarak idrar yollari taslarina karsi idrar sokturucu olarak kullanilir. Funda ayrica, ishal ve bobrek taslari tedavisinde kullanilir. Zeytinyagi ile hazirlanan merhemi ciban ve egzamada faydalidir. Zayiflamak icin de kullanildigi bilinmektedir.
� Gelincik : Nefes darligi, astim ve bronsitte rahatlik verir. Kan tukurme ve kusmayi onler. Yaniklari iyilestirir.
� Greyfurt : C vitamini bakimindan cok zengindir. Yarim greyfurt gunluk C vitamini ihtiyacinin yuzde altmisini saglar. Kolesterol oranini dusuren pektin maddesi bulunur. Kansere karsi koruyucu ozellik tasir. Istah acar.
� Gul : Gulden gulyagi ve gulsuyu elde edilir. Gulyagi kozmetik ve parfumeride kullanilir.Gulyaginin antiseptik (mikrop oldurucu) etkisi vardir. Bogaz ve bademcik iltihaplarini giderir. Goz kanlanmalari ve goz nezlesinde etkilidir. D�hilen ise hafif mushil etkilidir. Gulsuyu ve gul recelleri halk arasinda yaygin olarak kullanilir.
� Gulhatmi : Balgam sokturur. Vucuda rahatlik verir. Nezle ve oksurukten kaynaklanan sikayetleri giderir. Bogaz, bademcik ve dis eti iltihaplarinda kullanilir. Barsak iltihaplarinda etkilidir.
� Gunluk Agaci : Agacin yongalari kurutulur, gunluk ve buhur olarak kullanilir. Nefes darligini giderir. Tutsu olarak kullanilir.
� Guzelavratotu : Agri kesici ilac yapiminda kullanilir. Ayrica, mide, barsak, astim, kalp, sinir ve beyin hastaliklarinin tedavisi icin yapilan ilaclarda da kullanilmaktadir.
� Hanimeli : Tipta yapraklari gargara yapmak icin, cicekleri antispazmodik olarak, meyveleri de idrar sokturucu ve kusturucu olarak kullanilir.
� Hashas : Bitkinin kullanilan kisimlari ham meyvelerinin cizilmesi ile elde edilen afyon, kurutulmus ham meyveler, yapraklar, tohumlari ve tohumlarindan elde edilen yagidir.Bilhassa h�ricen kullanilan b�zi merhemlerin bilesimine girer ve agri dindiricidir.Bilesiminde toplanma zamanina gore degisen afyon alkaloitleri vardir. Harici agri dindirici olarak, ozellikle dis hekimliginde kullanilir. Tohumlarinin yagi ise, tohumlari sogukta tazyik edilmesi s�retiyle elde edilen yagdir. Sogukta elde edilen yagin bilesiminde asitler az, sicakta elde edilen yagin ise asitleri fazladir. Sogukta elde edilen yag, b�zi merhemlerin bilesimine girer. Sicakta elde edilen yag, yemek yagi ve sanayide sabun yapiminda kullanilir. Icerdigi zehirli maddeli dolayisiyla, hekim kontrolu ve tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanilmamalidir.
� Hatmi : Agiz, bogaz ve diseti iltihaplarini iyilestirir. Bagirsak iltihaplarini giderir.
� Havuc : Haftada bes kere yendigi takdirde Harvard'in arastirmalarina gore kadinlarda kalp enfarktusunu, felc tehlikesini yuzde 68 oraninda azaltiyor. Gunde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolu yuzde 10 oraninda azalttigi gorulmustur. Her gun yenen bir havuc da akciger kanseri tehlikesini yariya indiriyor. Havuctaki Beta-Karotin de gozleri yasliligin getirdigi gorme zayifligindan koruyor ve bagisiklik sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bagirsak kanamalarini onler, kansizligi giderir, anne sutunu arttirir, yuz ve boyun kirisikliklarini giderir, idrar ve bagirsak gazlarini sokturur, ulserdeki sikayetleri giderir. Kansere karsi etkili oldugu gibi cildin kurumasini da engelliyor ve bagisiklik sistemini guclendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bagisiklik sistemini guclendiriyor) iceren havucun en buyuk ozelliklerinden biri icerdigi bu maddenin cildin kurumasini engelleyen A vitaminine donusebilmesi.
� Hayit : Idrar sokturur. Sancilari keser. Aybasi kanamalarini duzenler. Anne sutunu artirir. Hazimsizligi giderir. Karin agrisi ve ishali keser. Ayak sislerini indirir. Akrep ve ari sokmalarinda kullanilir.
� Hindistancevizi : Idrar sokturur. Bobreklerdeki kum ve taslarin dusurulmesine yardimci olur. Mide agrilarini giderir.
� Hodan : Bitkinin cicekleri ve yapraklari kullanilir. Fazla miktarda musilaj, recine, m�den� tuzlar tasir. Yapraklar ve cicekler ter verici, idrar ve balgam sokturucudur. Bogaz agrilarina ve oksuruge karsi kullanilir.
� Hurma : Kalbimizin yeni dostu bulundu: Hurma Bugune dek kalp ve damar hastaliklarindan korunmada elmanin sihirli gucu biliniyordu. Israilli bilimadamlari kalbin gercek dostunun hurma oldugunu kanitladi. Israilli bilim adamlari, hurmanin, kalp ve damar hastaliklarindan korunmak icin onerilen elmadan daha etkili oldugunu acikladilar. Israil'de yapilan bir arastirmada, elma ve hurmanin yararlari karsilastirildi. Hurmanin lif, mineral ve fenol acisindan zengin oldugunu soyleyen bilim adamlari, elmada daha fazla bakir ve cinko bulundugunu, buna karsilik hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarinin elmadan iki kat fazla oldugunu belirttiler. Bilim adamlari, duzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastaliklari riskini azaltan bu meyvelerin icindeki yararli maddelerin daha cok kabuklarinda bulundugunu kaydettiler.
� Husnuyusuf : Mide usutmesinden dogan sikayetleri giderir. Iktidarsizlikta da faydalidir.
� Ihlamur : Ihlamur cicegi yatistirici, idrar verici, gogus yumusatici ve balgam sokturucu olarak cay halinde kullanilir.Ihlamur cicegi banyosunun da yatistirici bir ozelligi vardir. Balla karistirilip icilirse mide ulserine faydalidir. Kan dolasimini duzenler.
� Isirgan : Distan tatbik edildigi zaman ic organlarda biriken kani ceker. Burun kanamalarini keser. Balgam sokturur.
� Ispanak : Kalp hastaliklarina, felce, yuksek tansiyona, yasliligin getirdigi goz hastaliklarina, kansere, hatta psisik rahatsizliklara karsi da etkili bir sebze. Goz hastaliklarina ve derideki lekelenmelere karsi etkili. Ispanak icerdigi iki kimyasal madde sayesinde gorme bozukluklarina karsi etkili. Haftada 6 kez ispanak yiyenlerin yuzde 86 oraninda yasin ilerlemesiyle birlikte ortaya cikan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarinin olmayacagini gosteriyor. Ayrica yasla birlikte ortaya cikan goz hastaliklarina karsi da etkili. Bir porsiyon ispanak, gunluk demir ihtiyacimizin onda birini karsiliyor.
� Incir : Bagirsaklari yumusatir. Kabizligi giderir. Bronsit, oksuruk ve bogaz agrilarinda faydalidir. Enerji verir.
� Kabak : Tohumlari (cekirdekleri) tenya ve kurt dusurucu olarak bilhassa cocuklarda kullanilmaktadir. Tohumlar dis kabuklarindan ayrilarak dovulur, sekerle karistirilarak verilebilir. Ortalama doz cocuklarda 40 gr buyuklerde takriben 100 gr�dir. Kabak cok besleyici ozelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva eder. Pisirilen etli kismi yiyecekten baska ciban ve sis yerlere lapa olarak da tatbik edilir.
� Kahve : Kahvede kafein alkoliti vardir.Kafeinin az miktarinin damarlari genisletmek s�retiyle uyarici etkisi vardir.Kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylastirir, bobrek damarlarini genisleterek idrari cogaltir, solunumu hizlandirir. Kani beyne cekerek, beynin faaliyetini arttirir ve narkotiklerle zehirlenmelere karsi kullanilir. Fazla miktarda alindiginda uyarici etki fazlalasir, kalbin carpintisini arttirir, kulaklarin uguldamasina sebep olur.
� Kakao : Kafeinden dolayi kahvede oldugu gibi yatistirici ve uyarici etkisi vardir. Az miktari kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylastirir, idrar sokturur. Fazla miktari zararlidir.
� Kantaron : Cayi kuvvet verici, istah acici, ates dusurucu ve hazmi kolaylastirici olarak verilir. Ayrica astim ve mide agrilarinda da faydali oldugu bilinir.
� Karabas Otu : Agrilari dindirir. Kalbe kuvvet verir. Balgam soker. Uyusukluk giderir, zindelik verir.
� Karabiber : Mideyi isitir. istah acar. Hazmi kolaylastirir. Mide ve barsaklardaki mikroplari oldurur. Enerji verir. Afrodizyak ozelligi vardir.
� Karanfil : Mikroplari oldurur. Agrilari dindirir. Sinirleri uyarir. Hazmi kolaylastirir. Koku giderir. Istah acar.
� Karnabahar : Zihin yorgunlugunu giderir. Afrodizyak ozelligi vardir. Sinirleri kuvvetlendirir. Idrar sokturur. Dalak hastaliklarina iyi gelir. Seker hastalarina faydali oldugu bilinir.
� Karpuz : Vucuttaki toksinleri temizler ve bobrekteki kumlari eriterek sihhat ve zindelik kazandirir. Ayrica kemik gelisimine de yardimci olur.
� Kasimpati : Bocek oldurucu ilac yapilir.
� Katirtirnagi : Idrar ve balgam sokturur. Hazmi kolaylastirir. Bobrek ve safrakesesi taslarinin dusurulmesine yardim eder. Mesane hastaliklarini tedavi eder. Romatizmada faydalidir. Kabizligi giderir. Kalp hastaliklarinda kullanilir.
� Kavun : Kavun meyve olarak cok yenildigi gibi tohumlari (cekirdekleri) de tibb� olarak kullanilmaktadir. Olgun kavunlarin cekirdekleri kurutulur. Cekirdekler halk tab�betinde oksuruge karsi (cekirdekleri suda, suyu yariya ininceye kadar kaynatilip icilmesiyle) kullanilir. Ayrica kavun, sinirleri yatistirir, bobreklerdeki kani temizler, taslarin dusurulmesine yardimci olur. Barsaklarda ulser ya da iltihab olanlarla, seker hastalari ve yuksek tansiyonu olanlar yememelidir.
� Kayin Agaci : Avrupa kayininin tohumlarindan elde edilen yag, yemek yagi olarak margarin endustrisinde kullanilir. Kayin katraninin distilasyonundan antiseptik olarak kullanilan kreozot elde edilir. Bu da distan romatizma ve deri hastaliklarina karsi kullanilir. Kabuklarinin suda kaynatilmasiyla elde edilen su yuz lekeleri ve cilleri giderir.
� Kayisi : Cekirdeklerinden yag elde edilir. Etli meyvesi seker, organik asitler ve C vitamini ihtiv� etmesi bakimindan onemlidir. Cekirdek icinden elde edilen yag badem yagi yerine, yapraklari derelerde baliklari sersemleterek tutmak icin kullanilir.
� Kaynanadili : Dizanteri ve ishali giderir.
� Keciboynuzu : Olgun meyveleri gida olarak kullanilir. Kuru meyvelerin temizlenmis unu bilhassa sut cocuklarinin mide ve barsak bozukluklarinda kullanilir. Ayrica gogsu yumusatir ve balgam soker. Sigara tiryakileri icin faydalidir.
� Kekik : Bedeni kuvvetlendirir. Hazmi kolaylastirir. Kalp carpintisini keser. Bagirsak iltihaplarini iyilestirir. Bagirsak solucanlarinin dusurulmesine yardim eder. Kandaki seker miktarini azaltir.
� Kenevir : Merkez� sinir sistemine etki eder, yatistirici ve uyusturucudur. Hazim sistemine pek tesiri yoktur.
� Kereviz : Kerevizde B vitamini, demir ve kirec vardir. Kereviz unutkanligi ve sinir yorgunlugunu giderir, idrar soker, bobrek tas ve kumlarinin dusurulmesine yardim eder, kan ve sut yapar, karacigeri temizler. Seker, yuksek tansiyon ve romatizma da da faydalidir.
� Kestane : Kabuklarinin suda kaynatilmasi ile elde edilen cay, ates dusurur ve sinirleri yatistirir. Meyvesi kaslari kuvvetlendirir. Kan dolasimini duzenler. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini onler. Karaciger yorgunlugu ve sisligini gecirir. Kansizligi giderir. Damar sertligi ve yuksek tansiyondan sikayet edenlerle, seker hastalari yememelidir.
� Kina Agaci : Ayak terlemesine engel olur. Dolamada kullanilir. Uyuz ve egzamaya iyi gelir. Guatrin uzerine baglanirsa fayda gorulur. Agiz yaralari ve deri catlaklarini tedavi eder, saclari besler ve kuvvetlendirir.
� Kinakina : Ates dusurur. Sitmayi tedavi eder. Tifoda faydalidir. Agir ve mikrobik hastaliklarin nekahat devresini kisaltir. Cilt kasintilarinda faydalidir. Istah acar. Kuvvet verir. Kabizligi giderir.
� Kizilcik : Kizilcik meyvelerinden ezme, marmelat, meyve suyu yapilir. Kabiz edici ozelligi vardir. Gid� olarak istif�de edildigi gibi kabuklari ates dusurucu olarak kullanilir.
� Kiraz : Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek agrilarin dindirilmesinde aspirinden cok daha etkili oluyor. Michigan eyaletinde yasayanlar, bu yorede cok yetistiginden, bol bol kiraz yiyorlar. Kimileri bu meyvenin gut ve mafsal iltihabindan kaynaklanan agrilara birebir oldugunu ileri suruyor. Michigan Eyalet Universitesi'nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve ''antosiyanin'' olarak bilinen kirmizi renkteki kimyasallarin bu etkiyi yaratabilecegine dikkat cekiyor. Nair ve ekibi genelde uygulanana deneylerden yararlanarak soz konusu belisimlerin aspirin ve ibuprofen gibi agri kesicilerde bulunan enzimleri icerip icermedigini arastirdi. Ardindan kimyasallarin serbest radikallerin zararli etkilerini yok edici ozelliklerini inceleyerek bunlari vitaminlerle karsilastirdi. Sonucta, 20 kirazda 12-25 miligram arasinda antosiyanin bulundugu ve bu maddenin agri kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla oldugu goruldu. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattigina da tanik olundu. Nair'e gore, gunde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla ozdes etki yaratiyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete donusturulmesine calisiyor.
� Kisnis : Istah acici, barsak gazlarini giderici, teskin edici, bas donmesine karsi kullanilir.Fazlasi zararlidir.
� Kivi : Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki kati vardir. Potasyum bakimindan da zengindirler. Sindirimi kolaylastirir ve kabizligi onler.
� Kusburnu : Cok yogun vitamin zenginligi nedeniyle gozlerin dostudur. Vucuda dirilik saglar. 100 gram kusburnunda bir sandik portakala esdeger C vitamini vardir. Iyi bir rasitizm ilaci, etkin bir kan temizleyicisidir. Guclu bir kurt dusurucu ve bagirsak yumusaticisidir. Mide kramplarina ve sindirim sistemi zorluklarina karsi faydalidir. Romatizma agrilarini gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuc veriyor.
� Kuskonmaz : Hazimsizliga karsi etkili. Antitoksit maddeler iceren bu sebze bobregi toksinlerden aritiyor ve besinlerin hazmedilmesini kolaylastiriyor
� Lahana : Kansere karsi etkili oldugu bilinen sebzelerin basinda gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum icerir. Ozellikle meme ve rahim kanserine karsi etkilidir. Vucutta biriken zehirli maddelerin atilmasini saglar. Kandaki seker miktarini dusurur. Sarilik ve safra kesesi hastaliklari icin iyidir. Astima faydalidir. Bagirsak kanserine karsi etkili. Lahana kanser hucrelerinin uremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) iceriyor. ABD'de yapilan bir arastirmaya gore, haftada bir gun lahana yiyenlerin bagirsak kanseri olma riskleri ucte iki oraninda azaliyor.
� Lavanta : Lavanta cicegi, kuvvet verici, idrar sokturucu ve romatizmaya karsi cay h�linde kullanilir. Cok iyi bir koku vericidir. H�ricen yatistirici olarak da kullanilir. Parfumeri san�yiinde kullanilan onemli bir bitkidir.
� Mantar : Bagisiklik sistemini guclendiriyor. Ozellikle Cinliler'in ilac niyetine yedikleri bu sebze, bunyeyi hastaliklara karsi koruyor ve bagisiklik sistemini guclendiriyor.
� Marul : Kemik erimesine karsi etkili. Sutten bile daha fazla kalsiyum iceren bu sebze, kemikleri guclendirmesi acisindan bir numara. 100 graminda, kucuk bir bardak sutun icinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasina sahip. Bu miktar gunluk kalsiyum ihtiyacinin dortte birine tekabul ediyor.
� Maydanoz : Salata ve yemeklerin susu maydanozun nerdeyse deva olmadigi dert yok gibi.. A ve C vitamini ile demir, kukurt, fosfos ve mangan elementleri deposu olan maydanoz sindirimi kolaylastiriyor, bobrek taslarini dusuruyor, gorme gucunu ve anne sutunu artiriyor. Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardir. Bir tutam maydanoz, gunluk C vitamini ihtiyacinin cogunu karsilar. Bobrekleri calistirarak idrar getirir ve taslari dusuruyor , kan sekerini normal seviyede tutar ve kansere karsi da koruyucudur. Yatmadan evvel yenildiginde sabahlari tatli bir nefesle uyanmamizi saglar. Anne sutunu artirir. Vucuttaki zehirli maddeleri disari atar. Gorme gucunu artiyor, kaynatilip iciildiginde ve cilde bu suyla pansuman yapildiginda sivilcelere iyi geliyor. Kaynatilan maydanozun suyu gozlere pansuman yapildiginda gozdeki iltihaplanmalari onluyor ve yanmayi geciriyor. Kaynatilip sirke ile saclar yikandiginda saclarin uzamasi ve kuvvetlenmesini sagliyor.
� Mazi : Yapraklari sigilleri yok etmekte kullanilir. Kozalagindan barsak kurdu dusurucu ilac yapilir. Gebe kalmayi onlemek icin kullanilir. Bazi zehirlenmelerde panzehir olarak kullanildigi bilinir. Basur memelerinde de faydalidir.
� Melekotu : Kan dolasimini duzenler. Terletir. Kurutulmus melekotu dovulup basa surulecek olursa bitleri oldurur. Astim nobetlerine faydalidir.
� Melissa : Yapraklar yatistirici, m�dev�, gaz sokturucu, terletici ve antiseptik etkilere s�hiptir. Huzursuzluk ve sikintilari giderir. Hafiza zayifligina faydalidir. Bas donmesi ve kulak cinlamasi gibi sikayetleri keser. Hazimsizlik, bas agrisi ve migrende de faydalidir. Daha cok cay h�linde kullanilir.
� Menekse : Bitkinin cicekli dallari idrar sokturucu, b�zi deri hastaliklarinda kan temizleyici olarak ve romatizmaya karsi kullanilir.
� Mersin : Meyveleri yemis olarak, kabizlik giderici ve antiseptik olarak kullanilir.
� Meyankoku : Grip, nezle, anjin ve nefes darligina faydalidir. Oksuruk ve balgam sokturur. Yuksek tansiyonu dusurur.
� Misir : Yuzde 18.3 gibi yuksek oranda lif iceriyor. Misirin icerigindeki yuksek karbonhidrat, enerji seviyenizi yukseltir. Icinde protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.
� Mine Cicegi (Guvercin otu) : Tibb� olarak, kabiz edici, teskin edici etkisi vardir. Bas ve mafsal agrilarini dindirir. Yorgunlugu ve uykusuzlugu giderir.
� Muz : Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bakimindan son derece zengin bir meyvedir. Potasyum kramplari onler.
� Nane : Yapraklari cay h�linde yatistirici, m�dev�, gaz sokturucu, bulantiyi giderici olarak kullanilir. Bunun yaninda cesitli il�clarin terkibinde kullanildigi gibi, yapraklari cig veya kurutulmus olarak yemeklere konur. N�ne esansi, cok miktarda zehir etkili olmasina karsilik az miktari m�de agrilarina ve bulantilara karsi kullanilabilir. N�ne ucucu yagi da oldukca fazla kullanilan bir yagdir.
� Nar : Vucudu kuvvetlendirir. Ishali keser. Burun poliplerine faydalidir. Serit dusurur. Kalbi kuvvetlendirir. Mide, bagirsak hastaligi olanlar, kucuk cocuklar ve hamileler fazla kullanmamalidir.
� Nazarotu : Ekzama, basura karsi ve tutsu olarak kullanilir.
� Nergis : Kusturucu ve ishal etkilidir. Kurutulmus cicekleri yatistirici , mushil ve ates dusurucu olarak cay h�linde kullanlir.
� Nilufer : Kokleri kabiz edicidir. Beyaz niluferin cicekleri, yatistirici ve uyusturucudur.
� Nohut : Vucudu kuvvetlendirir. Anne sutunu arttirir.
� Okaliptus : Ozellikle solunum yolu hastaliklarinda kullanilir.Oksurugu keser, bogaz ve burun iltihaplarini giderir. Idrar yollarini temizler. H�ricen deri uzerine surulmek s�retiyle antiseptik olarak da kullanilir. Okaliptus yapraklari dogrudan dogruya kaynatilarak kullanildigi gibi, yaginin tipta da pekcok faydalari vardir. Il�c olarak veya kaynatma ile bugu, koku h�linde de kullanilir. Yapraklar nefes darligi, kabiz, balgam sokturucu olarak, hasere sokmalarina, her nev� ateslenmeye, nezle, nevralji, bronsit, romatizma, seker, uremi gibi hastaliklarda, yag veya eksitilerek sirke, toz sabun, pudra ve m�cun seklinde kullanilir.
� Okseotu : Kalbin atislarini arttirir. Damar kireclenmelerinde faydalidir. Sara ve akciger kanamalarinda kullanilir.
� Pancar : Karacigerin duzenli calismasini saglar. Kansizligi giderir. Seker hastaligi ve vereme karsi korur. Mide ve barsaklari kuvvetlendirir. Sinirleri yatistirir.
� Papatya : Cicek durumu baslari, cicek acmadan once toplanarak golgede kurutulur.Cay h�linde sabahlari ac karnina bir bardak icilebilir. Idrar cogaltici, istah acici, yatistirici ve gaz sokturucu etkilere s�hiptir. Basur memelerinde agri kesici, ted�vi edici etkiye s�hiptir. Boyar madde olarak da kullanilir.
� Patates : Kizarmis yemezseniz kilo aldirmaz. Sindirimi kolaylastirir, kabizligi onler. Yorgunluga karsi birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve protein icerir. Halsizlige karsi etkili. Vucuda enerji veren madde olan karbonhidrat iceren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin acisindan en zengini. 100 gram patateste 80 kalori, 2 gram protein, 17 mg karbonhidrat, 7 mg kalsiyum, 53 mg fosfor, 20 mg C vitamini var. Yilin hicbir zamani bulmakta da gucluk cekmezsiniz. Her zaman soylenir, bir kez daha soylense sorun olmaz; patatesin besin degerinin buyuk kismi kabugunda oldugundan soymak yerine ozel bicagi ile kazimak daha iyidir. Yine kabuklari soyularak pisirilen patates C vitaminin yuzde 25�ini kaybediyor. Bu nedenle patatesi firinda kabuguyla veya buharda ya da az suda pisirmek gerek.
� Patlican : Kansizligi giderir. Karaciger ve pankreasin duzenli calismasini saglar. Kilo vermeye yardimci olur. Bobrek yanmalari ve agrilarini keser. Sinirleri yatistirir. Kalp carpintilarini giderir. Cilt hastaliklari, seker, mide, barsak ve karaciger hastaliklari asiri derecede olanlar yememelidir.
� Pirasa : Idrar sokturur. Mide rahatsizligina iyi gelir. Kabizligi giderir. Basur memeleri icin faydalidir. Bobreklerdeki kum ve taslarin dusurulmesine yardimci olur.
� Portakal : Antioksidantlar ile dolu bir meyve. Kanseri onleyici olarak bilinen butun maddeleri iceriyor. Ayrica bol miktarda C vitamini iceriyor. Kilo almaya engel olur. Kandaki kolestorolu dusurur.Vucudun C vitamini, potasyum, protein, B ve E vitaminleri ile kalp hastaliklari ve antikanserojen maddeler ile kanser riskini azaltiyor, kolestorolu dusuruyor
� Safran : Sinir sistemini uyarici, istah acici, �det sokturucu, koku ve renk verici olarak kullanilir.Fazla miktarda kullanilmamalidir. Hamileler kesinlikle kullanmamalidir.
� Salatalik : Salataligin kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler. Salatalik kabizligi onler, bobrek ve kalp hastaliklarinda vucutta biriken suyun atilmasina yardimcidir. Kalp hastaliklari ve enfeksiyonlara karsi etkili. Kukurt iceriyor ve bu madde vucudun enfeksiyonlara karsi dayanikliligini artirdigi gibi, kolestrolu de dusuruyor.
� Salep : Oksuruk ve bronsite faydalidir. Aybasi kanamalarinin duzenli olmasini saglar. Zihni calistirma gucunu arttirir.
� Semizotu : Mide ve barsak kanamalarinda ve kanli idrarda faydalidir. Kani temizler. Seker hastaliginda susuzlugu giderir. Uykusuzluk, sinir ve zihin yorgunlugunda faydalidir.
� Sinameki : Memleketimizde cok kullanilan mushil il�cidir. Kolit ve spastik kabizlikta kullanilmaz.
� Sogan Ve Sarimsak : Yuksek tansiyon ve kalp hastaligi tehlikesini azaltirlar. Sogan, mide kanserine yakalanma riskini; sarimsak da bagirsak kanserine yakalanma riskini azaltiyor. Sarimsagin mayasinda bulunan maddeler hucrelerin zarar gormesini onleyerek, vucudu erken yaslanmaya karsi koruyor. Antibiyotik ve nefes darligini gideren bilesimler iceren sarimsak bagisiklik sistemini de kuvvetlendiriyor. Kalbe ve alerjik hastaliklara karsi etkili. Sogan icerdigi kimyasal maddelerle kalbimizi guclendiriyor ve alerjik reaksiyonlari engelliyor. Newcastle'da yapilan arastirmalar, duzenli bir sekilde sogan yiyenlerin damarlarinin tikanma riskinin azaldigini gosteriyor.
� Soya : Uzun yasamak isteyen herkes mutlaka soya tuketmelidir. Soya, icerisinde ostrojen hormonuna benzer islev goren ve bu hormonun etkilerini sulandiran bir madde icerir ve buda kadin bunyesi icin son derece yararlidir. Cunku, hucre yenilenmesini hizlandiran ostrojen hormonunun asiri uretimi, gogus, rahim ve boyun kanserine yakalanma riskini cok arttirir.
� Sumak : Kabiz edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrica bogaz ve dis etleri hastaliklarinda gargara h�linde kullanilir. Sumak meyveleri de tanen, ucucu yag ve organik asitler ihtiv� eder. Baharat olarak cok kullanilir.
� Susam : Nefes darligi ve bronsitte faydalidir.
� Sebboy : Tohumlari kalp uzerine etkili bilesikler tasir.Ayrica idrar sokturucu ve kabizligi giderici etkisi vardir.
� Seftali : Cicekleri kabizligi giderir ve barsak solucanlarini dusurur. Meyvesi hazmi kolaylastirir.Idrar yollarini temizler. Bol miktarda idrar sokturur. Basur memelerinden dogan sikayetleri giderir. Safra kesesi ve bobrekler icin faydalidir.
� Taflan : Yapraklardan elde edilen taflan suyu oksuruk dindirici olarak kullanilir.Taze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir. Kurutulmus meyvelerinin tohumlariysa seker hastaligina karsi kullanilir.T�ze meyveleri tas dusurucu olarak da kullanilmaktadir.
� Tarcin : Ruhi sikintilari giderir. Surmenajda faydalidir. Kalbi kuvvetlendirir. Istah acar, hazmi kolaylastirir.
� Tere : Istah acar. Hazmi kolaylastirir. Bronslari temizler, oksuruk sokturur. Idrar sokturur, bobrekleri ve idrar yollarini temizler. Kanser, anemi ve lif hastaliklarina karsi etkili. Tere kanserle savasan sebzelerin arasinda oldugu gibi ayni zamanda en fazla kalsiyum, demir ve folik asit icerenlerin basinda geeliyor. Tere gibi yesil sebzeler yiyen kadinlarin, life iliskin hastaliklara yakalanma riskleri daha az.
� Turp : Bobreklerdeki mikroplari oldurur. Kum ve taslarin dokulmesine yardimci olur. Karaciger sisligini indirir. Sarilikta faydalidir. Safra taslarinin dusurulmesine yardimcidir. Romatizma, siyatik astim ve bronsite faydalidir.
� Uvez : Ozellikle bir seker olan uvez seker hastalari rejimi icin iyi bir tatlandiricidir. Meyveleri ve yapraklari kabiz edicidir. Yine meyveleri idrar sokturucu, kadinlarda �detleri kolaylastirici etkilere s�hiptir. Meyveler C vitaminince zengindir. Yapraklarinin cayi seker hastaligina karsi kan sekerini dusurucu olarak kullanilmaktadir. Zararsizdir.
� Uzerklik : Bagirsak kurdundan prostata, hemoroitten karin agrisina pek cok hastaliga iyi gelmektedir.
� Visne : Ishali keser. Atesi dusurur. Idrar sokturur. Vucuda rahatlik verir.
� Yaban gulu : Kabiz edici, idrar sokturucu olarak, bobrek ve safra taslarina karsi kullanilir. C vitamini yonunden zengin oldugu icin de b�zi bolgelerde marmel�t yapiminda kullanilir.
� Yasemin : Ciceklerinden hazirlanan cay gogus yumusatici ve sinirleri yatistirici olarak kullanilir.
� Yenibahar : Damar sertligini onler. Hazmi kolaylastirir. Mide ve bagirsak gazlarini giderir.
� Yerelmasi : Seker hastalari icin faydalidir. Besleyicidir. Vucudun direncini arttirir. Kabizligi giderir
� Yilan yastigi : Atesi dusurur. Terletir, vucuda rahatlik verir. Sinirleri uyarir.
� Yosun : Haslamasi barsak kurtlarini doker. Saclar yikanirsa kuvvetlendirir.
� Yulaf : Cocuklarin hazim gucluklerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunluklari giderir. Kandaki seker miktarini azaltir
� Zencefil : Istah acar. Kusmayi onler. Bagirsak bozukluklarini giderir.
� Zerdacal : M�dev� ve gaz sokturucu etkiye s�hiptir.
� Zeytin : Zeytinyagi, safrayi artirir. Karacigeri calistirir. Karaciger agrilarini keser. Sarilikta faydalidir. Yaprak ve kabuklari yuksek tansiyonu dusurur. Kandaki seker miktarini dusurur. Bagirsak solucanlarinin dusurulmesine yardimci olur.

Hiç yorum yok: