7 Nisan 2007 Cumartesi

SIvIlceler SIzI UzmesIn..


Cildimizi oldugu kadar psikolojimizi de bozan sivilcelere aslinda hic kulak asilmamasi gerekiyor
Cildimizdeki sivilceler, siyah noktalar psikolojimizi de olumsuz yonde etkiliyor. Duzenli bir bakim, dogru urunleri kullanmak ciltteki sorunlarin cozumu icin son derece onemli. Cilt Hastaliklari Uzmani Dr. Nuket Erdemli, deride bulunan yag bezlerinden kaynaklanan sivilcelerin normalde deri yuzeyinden atilmasi gerektigini belirterek ''Ancak, ergenlik doneminde yag bezi daha fazla yag salgilar. Bu yagin deri yuzeyine gecisini saglayan kanal yogunlasmis bir yag kutlesi nedeniyle tikanir. Sivilcenin temel nedeni bu tikanmadir'' aciklamasini yapiyor.

IYI TEMIZLENMELI
Cok gozenekli ve iyi temizlenmeyen ciltlerde siyah noktalar olusuyor. Gozenekler yag uretip salgiladiklari icin cildi alerjiden ve cevre kirliliginden koruyor. Eger gozenekler olmasaydi, yaglar derinin altina iner, yuzde kistler olusur ve deri altinda enfeksiyonlar meydana gelirdi. Ancak cok gozenekli ciltlerde, eger cilt iyi temizlenmiyorsa siyah nokta olusuyor. Uzmanlara gore hem gorunum hem de saglik acisindan siyah noktanin olusmasini engellemek gerekiyor. Yagli ciltlerde gozeneklerin daha acik olduguna dikkati ceken uzmanlar, herhangi bir saglik problemi yasayip tedavi amacli agir ilaclarin kullanilmasiyla da cildin yaglanabildigini belirtiytor.

YAG DENGELENMELI
Gozeneklerin acilmasi icin gozenekleri kapatmaya calismak yerine, yag ifrazatini durdurmak ya da dengelemek gerekiyor. Yagli ciltler su miktari az olan ciltlerdir. Su miktari az oldugu zaman olu hucrelerin doku yuzeyine cikip asitli tabaka ile koruma faktoru olusturmasi zorlasir. Bu nedenle cildin yuzeyi dis etkenlerden zarar gorur. O halde ciltteki su miktari arttirilmalidir. Yag ifrazatinin yavaslatilmasi, ciltteki su miktarinin artirilmasiyla mumkundur. Bunun icin de su bazli urunler kullanilmasi ve dogru urunun kullanilmasi sarttir. Cildinize uygun urunu kullanmak icin de bir uzmana danismanizda fayda var. 35 yas alti ciltlerde, gozenekler kendiliginden kapanir. Eger cildin su ve yag dengesi duzelirse gozenekler ya kendiliginden, ya bakimla ya da maskeyle kapatilabilir. Ama yasiniz 35'in uzerindeyse deri kalinlasmis, cizgiler kirik cizgi haline gelmisse, bu gozenekleri kapatmak biraz daha zordur. Gozenekleri kapatmak icin mucadele vermek yerine, daha fazla buyumemelerini onlemek daha iyi bir cozumdur.



Hiç yorum yok: