29 Nisan 2007 Pazar

Yalniz yatmaya alistirin..

Uzmanlar, cocuklarin dogumdan itibaren yalniz yatmaya alistirilmasi ve bu aliskanliktan cesitli bahanelerle vazgecilmemesi gerektigini belirtiyorlar.

Psikiyatri Uzmani Sabri Yurdakul, anaokullarinda genis capta yapilan arastirma sonucunda, cocuklarin yaridan fazlasinin surekli anne-babalari ile birlikte yattiklarinin anlasildigini belirterek, bu oranin ara sira yatanlarda sayilirsa yuzde 90'lara ulastigina dikkat cekti.

Ailelerin cesitli nedenlerle cocuklarini yanlarinda yatirdigini, bu durumdan sikayetci olmalarina karsin cesitli nedenlerle bu davranisi devam ettirdiklerini vurgulayan Yurdakul, soyle devam etti:

"Anne-babalar, (kisin usumesinler, ustleri acilmasin) diye, diger zamanlarda ise (gece yalniz yatinca korkuyor, bizimle yatmak istiyor) diye cocuklarini yanlarinda yatirmakta, ama bu davranis sonraki zamanlarda da devam etmektedir. Cocuklarin anne babalari ile yatma istekleri bir yere kadar anlasilabilir bir istektir, ama bunun devamlilik arz etmesi onlarin psikolojik gelisimleri yonunden sakincalidir."

Bagimli olmasin

Bu durumun getirdigi baslica sakincanin, cocuklarin anne-babaya bagimli hale gelmeleri ve yalniz yatmayi buyuklerinin kendisini sevmemeleri olarak algilamaya baslamasi oldugunu anlatan Yurdakul, sozlerini soyle surdurdu:

"Halbuki cocuklarin dogumdan sonra odalarinin ayrilmasi ve aile ile birlikte yatmamasi gerekmektedir. (Aman cocugum yanimda yatsin zaten onu fazla goremiyorum) ya da (bizimle yatmasinin nasil bir sakincasi olabilir?) diye dusunen ailelerin cocuklari, ilkokul cagina geldigi halde aileleri ile birlikte yatma aliskanligini surdurmektedir. Sonuc olarak cocuklar, dogumdan itibaren yalniz yatmaya alistirilmali ve bu aliskanliktan cesitli bahanelerle vazgecilmemelidir."

Aliskanliktan vazgecirmek icin

Bu aliskanligin terkedilebilmesi icin oncelikle cocuklarin belli saatte yataklarina yatirilmasini ve uyuyana kadar yanlarinda oturulmasini oneren Yurdakul, "Uykuya dalana kadar ona masal anlatmak, masal kitabi okumak ya da masal kaseti dinletmek, uyuduktan sonra odasindan cikmak onlarin yalniz yatma aliskanligini kazanmalarina yardimci olacaktir" diye konustu.

Anne babalarin cesitli taktikler izleyerek, cocuklarinin bu aliskanligi kazanmasini engelleyebileceklerine dikkat ceken Yurdakul, su onerilerde bulundu:

"Gece uyandiklarinda korkmamalari icin hafif bir isik odada acik birakilmalidir. Cocugun gece kalkip geldigi zaman, usenmeden yataklarina geri goturulmesi gerekir. (Gece korkuyorum) diye geldiklerinde (ne var korkacak, hadi yatagina) demek, ya da (hadi gel yanimizda yat) demek yanlis bir davranis olacaktir. Bu nedenle cocuklarin yalniz yatmaya alistirilmalari, ama bu aliskanligin surdurulmesi hem cocuklar hem de buyukler yonunden gerekli bir davranistir."
(ben ne kadar beceremesemde dogrusu bu)

Hiç yorum yok: