29 Nisan 2007 Pazar

Bebeginiz grip olduysa bunlari yapin

Bebeginiz soguk alginligina yakalandiginda neler yapmaniz gerektigini bilmiyor musunuz? Hemen telasa kapilip, doktora kosmadan once su onerileri yapin.

Minik bebeklerin nefes almakta, beslenmekte zorlanmasi, halsiz ve cansiz hallerini gormek anne-babalari cok uzer. Neyse ki soguk alginligi viruslerin neden oldugu bir hastaliktir ve zaman icinde kendiliginden iyilesir. Ancak bu sirada evde yapacaginiz bakim hem bebegi rahatlatacak hem de komplikasyonlarin gelisme riskini azaltacaktir.

Bebeginizi emziriyorsaniz zaten cok etkili bir onleme tedbiri almissiniz demektir. Anne sutu hastaliklarla mucadele eden antikorlari icerdiginden, anne sutu ile beslenen bebekler solunum yolu ve sindirim sistemi hastaliklarina daha az yakalanirlar ve hasta olduklarinda da hastaligi daha hafif bir sekilde atlatirlar.

Soguk alginliginda bebegi rahatlatmanizi saglayacak yontemler

Soguk alginligina yakalandiginda, bebegin zaten dar olan burun girisinin sismesi ve artan salgilar bebegin burnundan nefes almasini guclestirir ve bu da bebegin uykusunu bozabilir. Bebeginizin gozleri sis, kuru ya da islak gozukebilir, enerjisi ve istahi her zamankinden az olabilir ve atesi cikabilir. Yani kisacasi siz soguk alginligina yakalandiginizda kendinizi nasil hissediyorsaniz, bebek de oyle hisseder.

• Bol sivi verin: Bol bol sivi vermek gercekten faydali olmaktadir. Anne sutuyle beslenen bebekler daha sik emzirilebilir. Biraz daha buyuk bebeklere, daha onceden de tuketmeye basladiklari sulandirilmis elma suyu ya da hafif bir bitkisel cay gibi berrak sivi icecekler de verilebilir. Formul mama ile beslenen bebeklere mutlaka fazladan berrak sivi icecek verilmesi gerekir.

• Burnu tikaliysa: Burnu tikali olan bebek emmekte zorlanabilir. Bebeginiz emmekte zorlaniyorsa, dik pozisyonda emzirmeyi deneyin. Anne sutu disindaki sivilari ise kasikla veya damlalikla verebilirsiniz.

Besleme ve uyku zamanindan 15 dakika once burna tuzlu burun damlalarinin uygulanmasi bebegin daha rahat nefes almasina yardimci olabilir. Ayrica soguk buhar makinesi ile odasinin havasinin nemlendirilmesi de uyku sirasinda rahat etmesine yardim eder.

Burun akintisinin disari cikmasi icin uyurken bebegin basinin altini hafifce yukseltebilirsiniz (carsafin altina katlanmis havlu koyarak).

• Ilac kullanimi: Doktora danismadan ilac kullanmayin. Soguk alginligini baskilamak zararli olabildiginden soguk alginligi ilaclari bebeklere tavsiye edilmez. Bebeginizin soguk alginligi sizi endiselendirecek boyuttaysa doktoruna danisabilirsiniz. Bir yasindan kucuk bebeklerde dekonjestanlar (burun damarlarini daraltarak rahatlama saglamaya yonelik ilaclar) onerilmez.

Asagidaki durumlarda doktora basvurun

• Bebeginizin nefes alisi cok hizli, sesli veya hiriltili ise.

• Kopek havlamasina benzer bir oksuruk olursa.

• Nefes darligi varsa veya nefes almak icin caba sarf ediyorsa.

• Nefes aldiginda gogsunun iceri cekildigini gorurseniz).

• Rengi soluk veya benekliyse.

• Cansiz veya halsizse.

• Sivi almayi reddediyorsa.

• Gercekten cok hasta ya da aci cekiyor gibi gozukuyorsa.

Hiç yorum yok: