29 Nisan 2007 Pazar

Ergenlik doneminde cocugunuzun arkadaslarini elestirmeyin!!!

Cocuk icin donum noktalarindan biridir ergenlik. Bu donemde cocuklarda fizyolojik degisimlerinin yani sira ruhsal, sosyal degisimlerin de var oldugu gorulur. Ebeveynler bile bu surecte cocuklarini anlayamazken, cocuklarin sinirli hayat deneyimleri ile iclerinde bulunan bu hali tanimlamalari oldukca guctur. Birtakim davranislarinda bu sebeple kasit aranmamalidir. Bu donemin en bariz ozelliklerinden biri ergen cocuk icin arkadasin onemli bir role sahip olmasidir. Ergenlik donemine kadar cocuk icin aile ve ogretmen oncelikli siradadir. Ergenlikte ise oncelikli sirayi arkadas alir. Ergenlik oncesinde de arkadas onemlidir ancak ergenlik ile birlikte arkadasin degeri birdenbire artar. Cocuk arkadaslarinin kendisini daha fazla anlayabildigini, onlar tarafindan kendisine onem verildigini dusunur. Arkadaslarinin yaninda ailesiyle oldugundan daha rahattir. Cunku onlarin yaninda bir otorite soz konusu degildir. Ergen, arkadaslariyla daha sosyal ve ozgur oldugunu dusunur. Arkadas sevgisi yine bu donemin bir baska ozelligi olan sevdiklerini tam anlamiyla benimseme ve sahiplenme ozelligi ile birlesince ergenin arkadaslari ile tam bir butunluk halinde oldugu soylenebilir. Bu sebeple arkadaslarinin yasadiklari sorunlari kendi sorunu gibi, mutluluklarini ise kendi mutlulugu gibi kabul eder. Dolayisiyla arkadasina yoneltilmis bir elestiri ergen icin tahammul edilmez olur. Cunku yukarida da belirttigim gibi ergenlik doneminde arkadas cogu zaman ailenin onunde bir deger ifade edebilir. Ayrica arkadaslari ile tam bir ozdesim icinde oldugu icin arkadaslarina atfedilen hatalar ergene kendi eksikligiymis gibi gorunebilir. Butun bu sebeplerden dolayi ergen cocuk arkadaslarina yoneltilen elestirileri kabul etmez. Hatta cogu zaman ebeveynini haksiz bulur ve arkadaslarini ebeveynine tercih eder. Sonucta ebeveyn; cocugunu korumak icin yaptigi girisimlerinin neticesinde daha kotu sonuclarla karsilasabilir. Bu yuzden cocuklarinizin cevrelerinin kotu olduguna inaniyorsaniz, onlara alternatif cevre ve olanaklar sunabilirsiniz. Veya hos sohbet ortamlarinda birtakim kaygilarinizdan ve bakis acilarinizdan bahsedebilirsiniz. Unutmayin bunlari yaparken cocuklarinizin arkadaslarina ve diger degerlerine elestiri gondermemelisiniz.

Kiz, erkek cocuk beklentisi saplanti haline gelirse ne olur?

Her bireyin gelecege dair birtakim hayallerinin olmasi cok normaldir. Evlilik oncesi es ile ilgili kurulan hayallerin yerini evlilik sonrasi cocuk ile ilgili sekillendirilen hayaller alir. Bunlarin var olmasinin bir sakincasi yoktur tabii ki. Ancak bazi bireylerin hayallerine saplanti derecesinde takildiklarini goruruz. Soyle ki, surekli kiz cocuk hayali olan bir anne adayi, erkek cocuk ihtimalini hic dusunmuyor ve dahasi bu dusunce kendisini rahatsiz ediyorsa duygularini bir suzgecten gecirmek zorundadir. Kendisi icin degilse bile bunu cocugu icin yapmalidir. Neden? Aslinda bu neden sorusunun farkli yonleri ile izahi yapilabilir.
Bundan iki yil evvel cocugu ile duygusal bagi sifir olan, cocuguna muhabbet beslemekte zorlanan, bu sebeple ciddi iletisim sorunlari yasayan bir anne ile karsilastim. Anne bana; “Cocugum sozumu hic dinlemiyor” diye gelmisti. Yaptigim testler ve gorusmeler sonucu duygusal bagin kurulamadigi ve bunun nedeninin hamilelik donemine kadar uzandigi goruldu. Cikan sonuc cocukta degil annede problem olduguydu. Bu sebeple tedavinin anne ile devam etmesi karari alindi. Karnindaki bebegin cinsiyetini benimsememis anne birtakim gerilimler yasar. Annenin yasadigi gergin, inisli cikisli duygu durumlari ise annenin fizyolojik yapisini dolayisiyla da cocugun sinir sistemini etkiler. Bu gerginlik sadece cocugun sinir sistemini degil, ayni zamanda dogum surecini de etkiler. Annenin cocugunu benimsemesi ve onu heyecanla beklemesi ile dogumun sikintisiz olmasi birbirine baglidir. Yani dogumu etkileyen unsurlardan birinin annenin cocuga yonelttigi duygular oldugu soylenebilir. Bu acidan degerlendirildiginde; hep kiz cocugu isteyen bir anne karnindakinin erkek oldugunu dusunecek olursa ve bu cocugu kabullenememisse, bu durum dogumu negatif etkileyecektir. Hem kendiniz, hem cocugunuz icin ve hem de gelecekte aile icinde duygusal bir problem yasamamaniz icin cinsiyet beklentileriniz saplanti niteliginde olmasin.

Hiç yorum yok: