29 Nisan 2007 Pazar

Bebeginize pekmez yedirin


Beynin tek enerji kaynagi olan glikoz zengini pekmez, cocuklarin saglikli gelismelerinde onemli yer tutuyor.

Konya Tarim Il Mudurlugu'nde gorevli ev ekonomisti Semra Turkmen, bunyesindeki organik asitler, mineral maddeler ve kismen de vitaminlerle pekmezin, beslenmedeki oneminin buyuk oldugunu soyledi.

Turkmen, tuketilen her 100 gram pekmezin, kalori olarak 575 gram sute, 150 gram ekmege, 195 gram ete esdeger oldugunu belirtti:

''Pekmezdeki sekerin yuzde 80'i, glikoz ve fruktoz halinde oldugundan, bebeklerin beslenmesinde pekmez cok onemli bir role sahiptir. Anne sutu olmadiginda hekim kontrolunde bebeklere pekmez verilebilir.

Pekmezde bulunan glikoz ve fruktoz, sindirim sisteminde parcalanmaya ihtiyac duymaksizin kana basit difuzyon ile gecebilmektedir. Boylece vucut yaklasik 30 dakika gibi kisa bir surede enerji kazanmaktadir.''

Bebeklik caginda beyin cok hizli gelistigi icin enerjiye ihtiyacin oldukca fazla oldugunu, bebege yeterli glikoz verilmedigi takdirde beyin gelismesinde duraklama veya yetersizlik olabildigini vurgulayan Turkmen, ''Kana gecmesi cok kolay, beynin tek enerji kaynagi olan glikoz, pekmezde yeterince bulunmaktadir'' dedi.

Pekmezin bazi vitaminlerce de zengin oldugunu belirten Turkmen, sofralarda pekmez bulundurulmasi halinde gunluk vitamin ihtiyacinin yuzde 20'sinin karsilanabilecegini sozlerine ekledi.

Hiç yorum yok: