29 Nisan 2007 Pazar

Bebeginizi Sallayarak Uyutmayin

Annelerin bebeklerini uyutmak icin gelenekler ve yanlis bilgiler sonucunda ayaginda ya da salincakta hizli sallamasinin beyinde 'bebek sallama sendromu' denilen ciddi hasara yol acarak, beyin kanamalarina neden olabildigi bildirildi.

Bursa Acibadem Hastanesi Norosirurji Uzmani Prof. Dr. Kaya Aksoy, beyin kanamasinin, pek cok sebebe bagli olarak meydana gelebilecegini soyledi. Genel olarak beyin zarlari arasinda, beyin icerisinde veya kafatasi ile sacli deri arasindaki kanamalarin tumune birden beyin kanamalari denildigini ifade eden Aksoy, beyin kanamalarin en fazla travmaya ugramis olgularda goruldugunu bildirdi.

Travma sonrasi cilt altinda olusan kanamalarin ozellikle cocuklarda cok onemli sonuclar dogurabildigini vurgulayan Aksoy, “Cunku bunlar herhangi bir sekilde tedaviye ihtiyac gostermese bile, cocugun kan miktari az oldugu icin, cilt altiyla kafatasi arasinda biriken kanama cocukta kansizliga neden olabiliyor. O yuzden bu kanamanin miktarinin mutlaka saptanip cocuga kan takviye edilmesi gerekiyor” dedi.

BEBEK SALLAMA SENDROMU

Prof. Dr. Aksoy, bir baska kanama turunun de beynin son orta ve alt zari arasinda, su toplanmasi nedeniyle olusan kanamalar oldugunu dile getirerek, sunlari soyledi: “Bu durumda problem su toplanmasinin icerisine ufak kan sizmasi seklinde gorulebiliyor. Ozellikle ulkemizde annelerin bebeklerini uyutmak icin gelenekler ve yanlis bilgiler sonucunda ayaginda ya da bir ortu yardimiyla olusturulan salincakta hizli sallamasi beyinde 'bebek sallama sendromu' denilen ciddi hasara yol acabiliyor.

Bu durumlarda, beyin zarlarinin yirtilmasi, beyinle kafatasi kemikleri arasinda veya beynin en son zari arasindaki aski toplardamarlari denilen bolumlerin yirtilmasi sonucunda kanamalar olusabilir. Annelere cocuklarini bu sekilde sallamamalarini oneriyoruz. Sallamak cocugun beynini sallamakla esdegerdir. Cocuk sallanmadan da uykuya dalacaktir.”

Hiç yorum yok: