29 Nisan 2007 Pazar

Cocugun Okul Basarisinda 7 Anahtar

Basariyi artiran yontemler
* Anne, baba ve cocuk uclemi, okul ortamiyla birlikte yurutulmeli. Bu duzenege cocugun ogretmeninin de katilmasi ve sicak iliskiler icerisinde olunmasi yonundeki girisimler basariyi artiracaktir.
* Cocuklarinizin sorularina cevap verin. Bitmek bilmeyen sorularla sizleri belki usandirirlar, ama bundan cekinmeyin, bu durum soru uretme konumundaki cocuklariniza uygun cevaplari bulmasinda yardimci olur.
* Cocuklarinizi basarili hale getirmek icin onlara surekli olumsuzluklardan arinmis mesajlar iletmelisiniz. Bunu ortaya koyarken de gercekci oldugunuzu surekli gosterin. ‘Senin aklin ermez, bu isi kesinlikle yapamazsin’, ‘Nerede sen de o akil ve fikir’, ‘Bu gidisle okuldan da kovulursun’ gibi telkinler yerine, cocugunuza ‘Cocugum sen bunu basarabilirsin, sen bu isi yaparsin’ gibi mesajlari ulastirin.
* Okul aile birligi toplantilarini kacirmamaya ozen gosterin.
* Cocuklariniza, ‘Yaramazlik yapiyorsun, seni ogretmenine soyler, bir guzel dovdurturum’ gibi sozler soylemekten kesinlikle sakinin. Boyle bir yaklasim cocugun hem sizden ve hem de ogretmenden kopmasinda onemli bir rol oynayacaktir.
* Cocugunuzun, sizin onun basarili olacagina olan inancinizi bilmesi gerekir. Eger, onun basarili olamayacagini dusunurseniz, cocugunuzda bu fikre kolaylikla kapilabilir ve basarisizlik ortaya cikar.
* Cocuklarinizin kapasitesinin uzerinde bir hedefi kendiniz icin belirlemeyin, bu cocukta kaygi ve endiseye neden olabilir. Bu da basariyi olumsuz yonde etkiler. Yanlarinda kavga edilmeyen huzurlu bir ailenin cocugunun tum dikkatini ogrenme noktasina oturtacagi gozlerden kacmamali. Aile sorunlari ile kafasi karisik hale gelen bir cocukta basarinin koreldigini aklinizdan cikartmayin.

Hiç yorum yok: