29 Nisan 2007 Pazar

Bebegin basini sicak tutun

Soguk kis gunlerinde bebekler, en fazla, vucuduna oranla daha buyuk olan ve koruyucu ozellikteki sacin bulunmadigi basindan isi kaybediyor. Bu yuzden giyimde baslik kullanilmasina ozen gosterilmesi gerekiyor.

AA-KONYA - Selcuk Universitesi Meram Tip Fakultesi Pediatri Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Rahmi Ors, yeni dogan bebeklerin, ozellikle 1 yasina kadar cok hassas olduklarini soyledi. Bebegin soguk alginligina bagli hastaliklara yakalanmamasi icin giyimine ozen gosterilmesi gerektigini vurgulayan Prof. Dr. Ors, ozellikle soguk kis aylarinda evden cikarilan bebeklerin, ani isi degisimi yuzunden bazi rahatsizliklara yakalanabilecegini bildirdi.

Bebeklerin kis giyiminde, evden disari cikarken oncelikle basina dikkat edilmesi gerektigini ifade eden Prof. Dr. Ors, sunlari kaydetti:
“Bebekler en fazla vucutlarina oranla buyuk olan basindan isi kaybeder. Koruyucu ozellikteki sacin bulunmamasi isi kaybini artirir. Bu nedenle kisin bebeklerde baslik kullanimina ozen gosterilmesi gerekir. Bastan isi kaybi onlendigi surece soguk alginligi riski azalir. Ayrica bebeklere yumusak, vucudu saran giysiler giydirilmelidir. Cok kalin tek giysi yerine, biraz daha ince, vucudu saracak sekilde iki kat giydirmek daha yararli olacaktir.”

EVDE ASIRI GIYDIRMEK TEHLIKELI
Bircok ailenin kis aylarinda bebegi usumemesi icin kat kat giydirdigini ve bunun da asiri terlemeye yol actigini belirten Prof. Dr. Rahmi Ors, asiri sivi kaybinin da bebek icin tehlikeli oldugunu soyledi.

Bebeklerin 6 aya kadar anne sutu disinda gida, sivi almadigi dusunuldugunde asiri sivi kaybinin bebekte ciddi sorunlara yol acabilecegini vurgulayan Prof. Dr. Ors, “Dusunun ki size bir bardak su iciyorlar ve battaniyeye sarilip oturuyorsunuz. Surekli terleme sonunda ne olursunuz? Bebek de surekli terleyecegi icin sivi kaybina bagli olarak olume kadar varan ciddi problemler yasanabilir” dedi.

Prof. Dr. Ors, bebekler icin ev sicakliginin 24-26 derece arasinda olmasi gerektigini, 30 derece ve uzerindeki sicakliklarin da bebek icin soguk kadar riskli olacagini bildirdi. Bazi ailelerin ise soguktan korumak icin bebeklerini kundakladigini belirten Prof. Dr. Ors, “Kundakla bebegi sarip sarmalamak da terleme sorununun yani sira kalca cikigina yol acabilir. Evde bebekler genellikle giysi acisindan rahat tutulmalidir” diye konustu.

Hiç yorum yok: