29 Nisan 2007 Pazar

BEBEGIN AILEYE OGRETTIKLERI VE FARKLI BEBEKLER ::

Kucakta tutulmaktan hoslanmayan bebekler;
Bazi bebekler fiziksel kontaktan hoslanmazlar. Bu ebeveynleri rahatsiz eden bir durumdur. Boyle bir durumda sunlar yapilabilir:

- Bebegi yataga oturtup siz de karsisina oturun. Bebek sizin yuzunuze baksin ve sizi tanisin.
- Bebegi opmek istediginizde onu fazla sikistirmadan bunu yapin. Onunla yakin fiziksel kontagi el ve kollarini hareket ettirerek yapin.
- Bu bebekler ayrica gorsel ve isitsel kontakt da isterler.

Mutlu gorulmeyen bebekler:
Mutlu gorulmeyen bebek ebeveynler icin cok zor bir durumdur. Bu durumda her seyden once bebegin temel ihtiyaclarinin giderildiginden emin olun. Sonra sirasiyla,Bebegin hangi durumlarda mutlu oldugunun bir listesini yapin ve bu aktiviteyi sik sik yapin. Bebegin hayatindaki degisimleri erteleyin. Ornegin yeni vereceginiz yiyeceklere baslamayin, yataginin yerini degistirmeyin.Bebegin saglik sorunu olmadigindan emin olun.

Hareketli bebekler:
Butun bebekler hareketlidir. Hareketli veya aktif bebekler digerlerinden farkli olarak her cesit uyariya fazla reaksiyon verirler. Bu durumda su yontemler yardimci olabilir.

- Bebegi tutarken acele etmeyin.
- Bebegi gerekmedikce tutmayin. Ornegin banyo yerine onu silebilirsiniz.
- Bu bebeklerin genis alanlardan hoslanmadigini aklinizda tutun.
- Bebegim bulundugu odanin sicakligini n cok olmamasina dikkat edin.
- Bebegi tutan herkesin bu isi nazikce yapmasini saglayin.

Uykucu bebekler:
Uyuyan bebek genellikle problemli degildir. Fakat bu bebek de bazi problemler belirebilir.

Dogum sonrasi beklenen bazi durumlar, sebepleri ve iyi gelecek tedbirler;
Yeni dogan bebek bakiminin temel ilkeleri:

Plastik vakum pompasi:
Bu pompa bebegin burnundaki nefes almasina engel olan salgilari temizlemekte kullanilir.

Bez degistirme:
Sik bez degistirme pisikleri onleyecektir. Hergun bebegin altinin ilik suyla yikayin.Yenidoganlar gunde yaklasik 8-10 bez degistirirler.

Kiz bebeklerin altini temizlerken; idrar deliginin etrafindaki deri kivrimlarini cok hafifce kaldirin ve onden arkaya dogru temizleyin. Her seferinde bezin temiz kismini kullanin. Erkek cocuk icin penisi asagi dogru yatirip oyle bezleyin. Islak bir bezle penisi, yumurtalik torbasini, ve torbanin altini temizleyin. Yeni sunnet olmus bir cocukta penis ustune bir damla su damlatip etrafini silin. Bezledikten sonra pudra kullanilmasi onerilmemektedir. Isilik olmus bir bebekte sunlari deneyin: bezi daha sik degistirin.temizlediginiz alana pisik icin onerilen kremlerden birini surun. Eger hazir bez kullanmiyorsaniz yikadiktan sonra bezleri iki kere durulayin. Eger hazir bez kullaniyorsaniz arada sirada bebegin bezsiz yatmasini saglayin veya kumas bezleri deneyin. Bezlenen alani gunde bir kac kez havalandirin. Eger dokuntu bir kac gunde gecmediyse doktorunuza basvurun.

Banyo:
Banyo sirasinda gerekli butun malzemelerin yani basinizda hazir oldugundan emin olun.Nerede banyo yaptirirsaniz yaptirin bebegi asla yalniz basina birakmayin. Telefona cevap vermeyin, kapiyi acmayin. Her an bebegin yani basinda olun.

Gobek kordonu dusunceye kadar bebegi sunger ile silin. Gobek kordonu dustukten sonra banyo yaptirabilirsiniz. Ama her gun banyoya ihtiyaci yoktur. Sik banyo yaptirmak bebegin cildini kurutacaktir.
Suyun sicakligini olcerken elinizi degil dirseginizi veya el bileginizi kullanin. Su sicak degil ilik olmalidir.
Sunger banyosu (bebeginizi silme):
Bebeginizi tamamen soymak onu rahatsiz edebilir, bu nedenle sileceginiz yeri soyun. Bebegin yuzunu yikayarak baslayin. Gozunun etrafini icerden disari dogru silin. Her seferinde sungerin degisik bir alanini kullanin. Kulaklarini temizleyin. Kulaklari icin ucu pamuklu cop kullanmayin. Sonra bebegin boynunu gogsunu, sirtini ve bacaklarini yikayin. Koltuk altlarina, kulak arkalarina,ve kiz bebeklerde genital bolgeye yikamaya dikkat edin. En son bez bolgesini yikayin. Bebegin basini haftada 2-3 kez yikayin. Bu sirada bebegin basina yaptiginiz islak masaj "konak" denilen kepek benzeri deri kabarmasini onleyecektir.

Legen banyosu:
Kullanacaginiz legenin icini silin. 4-5 cm. Derinliginde su koyun. Bebegin basini tutarken ilik tutmak icin su dokun. Bu arada bebek ile konusun ve onu sakinlestirin. Ilk bir kac banyoda aglama normaldir. Zaman icinde hem bebek hem de anne icin banyo bir zevk olacaktir. Bebegi asla legen icinde yalniz birakmayin.

Gobek kordonun bakimi:
Dusunceye kadar bu alani kuru tutun. Bu alani alkollu bir bezle gunde iki-uc kere temizleyebilirsiniz. Bezlerken bezin ust kismini asagi dogru katlayin ki idrar bu bolgeye ulasmasin. Gobek dusunceye kadar sunger banyosu daha iyidir. Eger sunlari gorurseniz doktorunuza haber verin: gobek cevresindeki deride kirmizilik, gobekten iltihap benzeri akinti veya kotu koku.

Sunnetli bebegin bakimi:
Ilk 24 saat penisin cevresine vazelinli bir bandaj yapilacaktir. 24 sonra eger bu bandaj kendiliginden dusmezse ilik suyla islatin ve ayrilmasini bekleyin. Sonra onerilen kremi surebilirsiniz. Bu beze yapismasini onleyecektir. Iyilesme 2-3 haftada olacaktir. Asagidakiler olursa doktorunuzu arayin;

- Sunnet sonrasi 12 saat icinde bebek cisini yapmamissa
- Hafif basincla durdurulamayan sizma tarzinda kanama oluyorsa
- Sisme varsa
- Ilk gunlerde olabilen sari akinti disinda bir akinti varsa.

Sunnetsiz bebegin bakimi:
Temel kural "rahat birakin" dir. Bebegin pipisi cevresindeki deriyi geri cekerek temizlemeye calismayin. Burasi icin ozel bakim gerekmez, temiz tutmak yeterlidir. Sunnet derisi ilk gunlerde elastiki degildir.

Bebegin atesini olcmek:
Ates genellikle enfeksiyonun gostergesidir. Bebeginizin atesini olcmek icin en iyi yol makattan olcmektir. Bebeklerde agizdan ates olcmek tehlikelidir. Termometre alirken hangi yoldan ates olctugune bakin. (rektal : makattan, aksillar: koltukalti, oral: agizdan)dijital termometreler kullanilmasi en kolay ama pahali olanlaridir. Civali bir termometre kullaniyorsaniz iyice sallayin, civa 35 dercenin altina dustugunde kullanabilirsiniz. Eger sonucu nasil okuyacaginizi bilmiyorsaniz bir hemsireden yardim isteyiniz.

Eger koltukaltindan olcecek iseniz cocugun uzerini cikartin ve koltuk altini kurulayin. Koltuk altinda 4 dakika tutun.
Makattan olcecek iseniz termometrenin ucunun yuvarlak olmasina dikkat edin. Her bebegin kendi termometresinin olmasinda fayda vardir. Cam bolmenin etrafini alkolle silin. Azicik vazelin surun ve termometrenin ucunu makata 1-2cm girecek sekilde iceri sokun. Bacaklarini ve kalcalarini tutun. Sonra termometreyi alkolle temizleyin. Makattan olctugunuz ates 38 derecenin uzerindeyse doktorunuza haber verin.
Eger koltukaltindan alinan ates 35.5 dereceden az veya 38 dereceden fazlaysa olcumu makattan yapin.

Asilar:

Hepatit B:
Ilk doz dogumda, Ikinci doz 1.ayda, Ucuncu doz 6.ayda
Difteri - Bogmaca - Tetanoz: 2., 4., 6. aylarda toplam 3 doz ve 15. veya 18. ayda tek doz rapel
Menenjit asisi (h.influenza b): 2., 4., 6. aylarda toplam 3 doz ve 15. veya 18. ayda tek doz rapel
Cocuk felci (polio): 2., 4., 6. aylarda toplam 3 doz ve 15. veya 18. ayda tek doz rapel
Kizamik - Kizamikcik - Kabakulak: 12. ayda ilk doz, 4-6 yas arasinda tek doz rapel

Hepatit A: 12. ayda ilk doz, 18. ayda ikinci doz

Su cicegi: 15. ayda tek doz

Grip: 6. aydan itibaren uygulanabilir. Uygulama semasi icin hekiminize danisiniz.

Cocugunuzun asi takvimi kimligi gibidir, mutlaka muhafaza edin!


Aglayan bir bebegi sakinlestirmek:
Butun bebekler aglar. Bunu unutmayin. Dahasi yeni doganlar gunde 1-4 saat arasi aglarlar. Bu bebegin bir seye ihtiyaci oldugunun size soyleme bicimidir. Yalnizca sikilmis oldugu icin de agladigini unutmayin.

Bebeginizin aglamasinin ne anlama geldigini ogrenin. Bebeginizin sakinlestirmek icin bazi yontemler: Hafifce sallamak, pispislamak, gazi gidermek, sarki soylemek, konusmak, hafif muzik calmak, bebekle yurumek, arabayla gezdirmek, ana kucagiyla gezdirmek.
Unutmayin, bebek sizin gergin oldugunuzu hissederse bu da bir aglama sebebi olabilir. Gevsemeye calisin. Asla cocugunuzu siddetli sekilde sarsmayin.


Hiç yorum yok: