15 Nisan 2007 Pazar

Siyah ve yesil cay!!!!!!

Siyah ve yesil cay yumurtalik kanserine yakalanma riskini azaltiyor

Isvecli bilimadamlarinin yaptigi arastirma, her gun bir ya da iki fincan siyah veya yesil cay icmenin yumurtalik kanserine yakalanma riskini azalttigini ortaya koydu. Stockholm Karolinska Enstitusu'nden Susanna Larsson ve Alicja Wolk, her gun bir ya da iki fincan cay icen kadinlarin yumurtalik kanserine yakalanma riskinin, icmeyenlere gore yuzde 46 oraninda dusuk oldugunu belirttiler.


Archives of Internal Medicine adli dergide yayimlanan arastirma, Isvec'te yaslari 40 ila 76 arasinda degisen 61 bin 57 kadin uzerinde yapildi. Beslenme aliskanliklarina dair titizlikle hazirlanmis
sorulari yanitlamalari istenen kadinlar, 2004 yilina kadar ortalama 15 yil boyunca incelendi. Bu kadinlarin 301'inde yumurtalik kanserine rastlandi.

Bilimadamlari, arastirmada, yesil ya da siyah cay ayrimi yapmayarak, iki cay cesidinin de hucreleri koruyan ve kanser gelisimini onleyen polyphenol ile antioksidan maddeler icerdigini soylediler.

Arastirmada, gun icinde bir yada iki fincan caya ek olarak icilen her fincan cayin da yumurtalik kanserine yakalanma riskini yuzde 18 oraninda azalttigi kaydedildi.

ABD'de yumurtalik kanseri, kadinlarda olume sebep olan kanser hastaliklari arasinda dorduncu sirada yer aliyor. 2005'te yumurtalik kanserine yakalanan 22 binden fazla kadindan 16 bininin oldugu belirtiliyor. Teshisi zor olan yumurtalik kanserinden olum orani 50
yildir degismiyor.

Hiç yorum yok: