15 Nisan 2007 Pazar

Ogrencilerin cogu kahvalti yapmiyor!!!

Yrd. Doc. Dr. Gulhan Samur, Turkiye genelinde yapilan arastirmada elde edilen sonuclara gore ogrencilerin yuzde 60-85�inin sabah kahvaltisi yapmadigini soyledi.
Hacettepe Universitesi Beslenme ve Diyetetik Bolumu Ogretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Gulhan Samur, �Sabah kahvaltisi onemli bir ogundur. Ogrencilerin yuzde 25 ile 43 arasinda degisen bir orani, sokak saticilari ve kantinlerden karinlarini doyurmaktadir� dedi.
Hacettepe Universitesi Beslenme ve Diyetetik Bolumu Ogretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Gulhan Samur, ayakustu beslenme aliskanliginin cocuklar ve genclerde yaygin goruldugune dikkati cekti. Ayakustu beslenmede enerjinin yuzde 40-50�sinin yagdan geldigini belirten Yrd. Doc. Dr. Samur, kalp ve damar hastaliklarinin temellerinin cocukluk caginda atildigini vurguladi. Turkiye�deki ogrencilerin yuzde 60-85�inin sabah kahvaltisi yapmadigini belirten Samur, �Sabah kahvaltisi onemli bir ogundur. Ogrencilerin yuzde 25 ile 43 arasinda degisen bir orani, sokak saticilari ve kantinlerden karinlarini doyurmaktadir� dedi.

Samur, ogrenciler arasinda cay, kolali ve kolasiz iceceklerin tuketiminin yuzde 50 oldugunu, buna karsin sut ve ayran tuketiminin yuzde 15-25 oraninda kaldigini belirtti. Buyume ve gelisme surecinin temelinin okul oncesi doneme dayandigini belirten Samur, sunlari soyledi:
�Okul oncesi cocuklarin Turkiye genelinde yuzde 16�sinin beslenmesi bozuktur. Bu cocuklarin yuzde 2.1�inde ileri derecede yapisal bozukluklar bulunmaktadir. Enerji yetersizligi sonucu yuzde 14-25 zayiflik ve kisa boyluluk kirsal ve gecekondu bolgelerinde yuksek orandadir. Anemi, okul cagi cocuklarinin yuzde 17-35�inde bulunmaktadir. A vitamini, B kompleks vitaminlerinin yetersizligi yuzde 15-37, D vitamini yetersizligi yuzde 19.8, C vitamini yetersizligi yuzde 27, B2vitamini yetersizligi yuzde 25-40, iyot yetersizligi sonucu gelisen basit guatr orani yuzde 30.3, dis curugu yuzde 43-85, kalsiyum yetersizligi yuzde 44-72, sismanlik gorulme durumu ise yuzde 4.8-6� dir.�

OGRENCILERIN BESLENMESINDE KANTINLER ONEMLI

Samur, okul kantinlerinin toplum sagligi acisindan buyuk onem tasidigina da deginerek, hamburger, pizza, soguk sandvic, kizarmis patates gibi hizli tuketilen yiyeceklerin ogrencilerin besin gereksinimlerini karsilamadigini kaydetti. Turkiye�de okul oncesi, ilkogretim ve ortaogretimde egitim goren ogrenci sayisinin 12 milyonu gectigini belirten Samur, soyle devam etti:
�Bu sayi genel nufusun beste birinden fazladir. Okul saglik hizmetleri tum bu hedef kitleye ulastirildiginda ulke nufusunun beste birinin yeterli ve dengeli beslenmeyi de iceren saglik hizmetlerinden yararlanmasi soz konusudur. Aileler de daha cok cocuklarinin okul basarilariyla ilgilenmekte buyume, gelisme ve diger sorunlar goz ardi edilmektedir�

Okul kantinlerinde satisa sunulan yiyeceklerin ogrencilerin besin gereksinimlerini karsilamasi gerektigini belirten Samur, �Et, sut, yumurta urunleri ile hazirlanan ve satisa sunulan yiyeceklerin hijyenik acidan da degerlendirilmesi ve herhangi bir besin zehirlenmesine sebep vermeyecek sekilde uretilmeleri gerekmektedir� dedi.

KANTINLERDE HIJYENE DIKKAT EDILMELI

Samur, kantinlerde calisanlarin temizlik ve hijyene dikkat etmesi,personelin en az iki takim acik renkte formasi bulunmasi ve duzenli olarak bu formalarin temizlenmesi gerektigini kaydetti. Personelin kantinde sigara icmemesi gerektigini ifade eden Samur, sakiz cignenmemesinin damlacik yoluyla bulasan hastaliklari engellemek icin onemli oldugunu ifade etti.

Hiç yorum yok: