15 Nisan 2007 Pazar

GidalarimizdakI HIleler!!!!!

Temel gida maddeleri basta olmak uzere sofralara konan bircok gidanin icine insan sagligina da zarar verecek nitelikte maddeler katildigi, yiyeceklerin kimyasal isleme tabi tutuldugu belirtildi.


Beyaz eti klora batirip taze goruntusu veriliyor. Kuflu kasarlar eritme peyniri yapiliyor. Baharatlara kurutulmus ot ve sap karistiriliyor. Sutun yagi alinip yerine margarin katiliyor. Soya baharatla karistirilip sucuk imalatinda kullaniliyor. Tavuk donerin icine deri ve bagirsak konuyor...
Gida hijyeni ve guvenligi konusunda ev kadinlarina yonelik konferansta konusan Sivas Il Saglik Mudurlugu Bulasici Hastaliklar Sube Muduru Dr. Seza Avunduk, �Gidada teknoloji, hilenin hizina yetisemiyor. Hile teknolojiden hizli gelisiyor� dedi.

Dr. Avunduk, bazi gida maddelerinde yapilan hileleri soyle siraladi:
�Ufalanmis peynir birlestirilip yeniden kalip peynir yapiliyor. Dana kiymaya tavuk sakatati katiliyor. Sutun yagi alinip yerine margarin konuluyor. Kuflu kasarlar eritme peyniri yapiliyor. Tavuk donerin icine tavuk derisi, bagirsak, paca ve sakatatlar baharatlanarak karistiriliyor. Kirmizi bibere kiremit tozu ekleniyor. Kalitesiz bulgura boya katip ayip ortuluyor. Zeytinyagina rafine aycicek, kanola, findik ve tereyagi karistiriliyor. Son kullanma tarihi gecmis sucuklar yeni yapilan sucuklarin icine katilip yeniden imal ediliyor. Salam ve sosislerin icine hayvansal etsel atiklar katiliyor. Soya baharatla karistirilip sucuk imalatinda kullaniliyor. Baharatlar arasina kurutulmus ot ve sap karistiriliyor. Depolarda iyi muhafaza edilmedigi icin kuflenen caylar da soframiza geliyor.�

Turkiye�de sahte gida piyasasinda urun yelpazesinin bir hayli genis oldugunu dile getiren Avunduk, �Turkiye�de 27 bin gida sanayii isletmesinin 10 bini denetlenemiyor. Cunku bunlardan sadece 17 bini Tarim ve Koyisleri Bakanligi�nin gida siciline kayitli� diye konustu.

PATATESIN ICINDE KARARMALAR VARSA
Tescilli ve guvenilir urunleri secmenin buyuk onem tasidigini vurgulayan Dr. Avunduk, gidalarda hormon konusuna dikkat edilmesi gerektigini kaydetti.

Hormon konusunda hazirlanan bir raporla bazi puf noktalarin belirlendigini kaydeden Avunduk, soyle devam etti:
�Bu rapora gore, domates cekirdeksiz ve ici civiksa, patlicanin ici sungerimsi ve cekirdeksizse, kabak cekirdeksizse, biber asiri iri ve buyukse, patates sekilsiz ve icinde kararmalar varsa, karpuzun cekirdek yerleri bossa bu yiyeceklerin hormonlu oldugu anlamina geliyor. Bu raporda 15 Ekim-10 Kasim, 10 Nisan-5 Mayis tarihleri arasinda domates yenmemesi oneriliyor. 15 Kasim-15 Mayis arasinda patlican, 1 Kasim-15 Mayis tarihleri arasinda da kabak yenmemesi gerektigi ifade ediliyor.�

Kadinlara cocuklarini dogal gidalarla beslemelerini oneren Avunduk, �Vitamin alacagini dusunerek belki de bu tarihler arasinda bu tip seyleri yediriyoruz ama hata ediyoruz� diye konustu.

Hiç yorum yok: