15 Nisan 2007 Pazar

Kis depresyonu kapida!!!!!

Surekli yorgun mu kalkiyorsunuz? Caniniz yemek yemek istemiyor mu? Hic sebep yokken agliyor musunuz? Cok mu cabuk sinirleniyorsunuz? O halde depresyonda olabilirsiniz... Iste sizi mutlu edecek birkac oneri

Kis mevsiminde zamanimizin cogunu evde ya da kapak alanlarda gecirmek depresyonu tetikler. Amerikali uzmanlar ozellikle yilin bu doneminde cok sayida kisinin kis depresyonuna girdigini soyluyor. Arastirmalar, sadece Amerika'da depresyona girenlerin sayisinin her yil 25 milyon kisi olduguna dikkat cekiyor. Kapali ve kasvetli havalar kadinlari erkeklerden daha cok etkiliyor. ABD'deki San Francisco Hastanesi bir ay sureyle 100 kadin uzerinde kis depresyonunu arastirdi. Gonullu olarak arastirmaya katilan kadin deneklerin yuzde 80'ninin gun isigini yetersiz buldugu icin yorgunluktan, uykusuzluktan ve istahsizliktan sikayet ettigi tespit edildi. Bu durumdan kurtulmak icin ne yapmak gerekiyor? �ste San Francisco Hastanesi uzmanlarinin tavsiyeleri... Bu tavsiyelere uyun kis depresyonundan kurtulun:

Gun isigina cikin
Gunde uc kez 20 dakika mutlaka gun isigina cikin ya da bu sure icerisinde aydinlik ortamlarda bulunmaya ozen gosterin.

Spor yapin. Spor yapmak sadece vucut sagligi icin degil ayni zamanda ruh sagligi icin de gerekli. Haftada uc gun yarim saat yuruyun. Spor yapmak icin zaman bulamamaktan sikayet edenlerdenseniz o zaman evde en sevdiginiz dans parcasini acin. 20 dakika dans edin.

Renkli giyinin
Makarna gibi karbonhidrat iceren gidalar tuketin ya da tatli yiyin. Tatli vucutta mutluluk hormonu seratonin salgilanmasina yardimci olur. Ancak abartmayin. Cunku fazlasi
obeziteye yol aciyor.

Haftalik monunuzde birkac gun balik olsun. Ozellikle yagli baliklardaki omega-3 yag asitlerinin depresyon tedavisinde yeri var.

B vitamini yipranan sinirlerin yeniden onarilmasina saglar.

Cok uyumayin. Zorla da olsa kendinizi sabah erken kaldirmaya bakin.

Kahverengi, gri ya da siyah renkler giymeyin. Hava kapali ya da yagmurluysa depresif duygularin artar.

Uc haftadan fazla bu durumdaysaniz profesyonel yardim alin.


Hiç yorum yok: