15 Nisan 2007 Pazar

En masum fast-food: Simit!!!



Hizla yayginlasan fast-food (hizli-hazir yemek) beslenme bicimi icinde, en masum yiyecegin simit oldugu bildirildi. Hacettepe Universitesi Beslenme ve Diyetetik Bolumu Toplu Beslenme Sistemleri Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Yasemin Beyhan, hizli-hazir yemek olan fast-food'un, insanlari tek yonlu beslenmeye ittigini, bu tur beslenmenin, diger besinlerle takviye edilmemesi halinde, saglikli yasam icin gerekli olan protein, vitamin ve mineral eksikligine neden olabilecegini belirtti.


Fast-food tarzi yiyeceklerin tek yonlu beslenmenin yani sira, pisirme yontemleri yonunden de olumsuzluklari bulunabilecegine isaret eden Beyhan, saglikli pisirme kosullari uygulanmadiginda bu tur besinlerde kanser yapici molekullerin olusabilecegini soyledi.

Ozellikle proteinli urunlerde, pisirme ilkelerinin saglik acisindan daha da on plana ciktigini vurgulayan Beyhan, kanserojen risk acisindan, komur atesine yakin yapilan doner ve kofte ile yanmis yagda kizartilan yiyeceklerin tuketilmemesi gerektigini bildirdi.

Buna karsin, geleneksel yiyeceklerden olan simitte, pisirme yontemi acisindan, yagda kizartma ve etlerin komur atesine yakin izgara edilmesine kiyasla bir olumsuzluk bulunmadigini dile getiren Beyhan, ''Sokak fast- food'u tarzi bir gida urunu olan simitte,
pisirme yonunden digerlerinde yasanan olumsuzluklar yok. Simit, ayran,peynir, sebze veya meyveyle tuketilirse, tuketildigi ogune ve tuketim miktarlarina bagli olarak bireyin besin gereksinimlerini karsilama acisindan iyi bir besindir'' dedi.

Simidin tek basina tuketilmesi durumunda digerleri gibi tek yonlu beslenmeye neden olabilecegine isaret eden Beyhan, sadece cayla tuketilmesi halinde protein, vitamin ve mineral acisindan eksiklige neden olduguna da sozlerine ekledi.

''Turk fast-food'u daha masum''

Akdeniz Universitesi Tip Fakultesi Diyet Uzmani Seyhan Ince de, ayakustu beslenme olarak tarif edilen fast-food beslenmenin insan sagligi acisindan zararlari bulundugunu, bunlar icinde en zararsizininise simit oldugunu kaydetti.

Seyhan Ince, Turkiye'deki fast-food beslenmenin, batidan kopya edildigini belirtirken, Turk kulturundeki fast-food turu yiyeceklerin, batidakilere oranla daha masum oldugunu vurguladi. Ince, soyle konustu:

''Bizde kizartmadan daha cok izgara, firinda pisirme usulu yaygin. Batida ise daha cok yagda kizartma yapilir. Ornegin Avrupa'da tavuga oyle islemler yapiliyor ki saglikli bir yiyecek diye nitelendirdigimiz tavuk, zararli hale gelebiliyor. Turk kulturunde fast-food olarak doner, lahmacun, balik ekmek, simit, tost sayilabilir. Doner, atese cok yaklastirilmadan yapildiginda, sagliga cok zararli degildir. Hattayagi akitilarak yapildigi icin donmus yag miktari da azalmis oluyor. Tostun da kotu yag kullanilmamasi halinde zararli olmayacagini dusunuyorum.''

''Simit, fast-food tarzi yiyecekler icerisinde en zararsizi'' diyen Ince, simidin yaninda yenilecek biraz peynirle birlikte gunluk protein ve enerjinin bir kisminin saglandigi kaydetti. Surekli fast-food beslenmenin bircok rahatsizligi beraberinde getirdigine isaret eden Ince, ''Bu tur yiyeceklerde ozellikle yag kullanimi fazla oldugu icin kanser, hipertansiyon, kardivaskuler hastaliklara yakalanma riski yukseliyor. Fast food yiyeceklerde yagda kizartma yontemi cok fazla kullanildigi icin sindirim sistemi de olumsuz yonde etkileniyor'' seklinde konustu. Ince, yapilan arastirmalarda, onceleri 40 yas uzeri olan kalp krizi riskinin de cok sik tuketilen fast-food yiyeceklerle 20'li yaslara indigini sozlerine ekledi.

Hiç yorum yok: