15 Nisan 2007 Pazar

EvlIlIk.......................

Gunumuzun toplumsal bir gercegi olan evlilik, farkli psikososyal yapilarda olan bireylerin bir araya gelerek, bir hayati paylasma konusunda yaptiklari bir anlasmadir.Evlilikte bir hayati bir baskasiyla paylasma istegi baskindir.

Evlilik kurumu ayni zamanda bireyin biyolojik (cinsellik gibi), sosyolojik (beraber olma ve guven duyma , sayginlik ihtiyaci gibi) ve psikolojik (sevme, sevilme kabul edilme gibi...) ihtiyaclarina cevap verir..

Es Secimi


Cevresel baski altinda kalmayan ve ozgur iradeleriyle evlilik karari alan bireyler genelde ,gereksinimlerini karsilayacak kisileri kendilerine es olarak secerler.Bu gereksinimler de kisiden kisiye degisir.

Es secerken asagidaki noktalar dikkat edersek, daha akilci secimler yapmamiz olasidir..
  • Oncelikle kendimizi iyi tanimali, nasil biri oldugumuzu, gereksinimlerimizi ve evlilikten beklentilerimizi belirlemeliyiz.
  • Sevgi onemli bir faktordur .Bu yuzden duygularimizdan emin olmaliyiz.
  • Evleneceginiz kisiyi iyi tanimaya calismali, once onunla arkadas olabilmeliyiz.Flort doneminde ciftlet kendilerini farkli tanitarak hos gorunme cabasi icine girerler.Oysa evlilik farkli ve uzun bir surectir.Flortunuzle evlendiginizde sasirmak istemiyorsaniz kendinizi iyi tanitiniz, onu iyi taniyiniz.
  • Birbirinizi tanima surecinde sunlara oncelik veriniz..
    • yasam aliskanliklariniz
    • saygi, sevgi, cinsellik. Aile ve evlilik kavramlarini yorumlayis biciminiz
    • gelecekten ve iliskinizden beklentileriniz.
    • kisilik yapilariniz
    • sorunlara yaklasim biciminiz
Unutmayiniz evlilik iki kisiden bagimsiz bir surec olarak degerlendirilirse, canli bir sistem olarak karsimiza cikar.Diger bir deyisle iki kisinin olusturdugu ancak onlardan bagimsiz bir sisitem olan evlilik kendi yaptirimlarina sahiptir.

Iste bu nokta da siz ve es adayinizin konumlarini belirlemelisiniz.
  • Mumkun oldugunca acik ve durust olunuz. Birbirinize hos gorunmek icin olmadiginiz gibi davranmayiniz.
  • Oldugunuz gibi gorunme veya gorundugunuz gibi olma onemli bir ic tutarlilik gostergesidir.
  • Mumkun oldugunca tutarli ve akilci olunuz.Unutmayiniz ki mutlu evlilikler aklin ve duygularin esdegerde ortaya kondugu iliskilerdir.
  • Evlilikte keramet yoktur.Diger bir deyisle bir insan evlenmeden once nasilsa evlendikten sonra da aynidir, degismez..Evlilik kimsenin kisiligini degistirmez.."evlenince ben onu degistiririm" mantigi sizi ancak mutsuzluga goturur.

Evlilik Problemleriyle Nasil Basa Cikabiliriz?


Her evlilik, kendi yapisi icinde bir cok sorunu barindirir.Onemli olan problemlerin olmasi degil, problemlere cozum yollarinin bulunamamasidir.Diger bir deyisle problem olabilir ancak sorun cozucu yaklasimlar da olmalidir..sorunlariniz, onlari gormemezlikten gelerek, hic bir sey yapmaksizin sadece yakinarak cozumlenemez.

Oncelikle problemin varligi her iki tarafca da kabul edilmelidir.Ayrica her sorunun bireylerin ruhsal sagligini olumsuz etkileyebilecegi de unutulmamalidir.

Bu nedenle evlilikte cozulemeyen sorunlar zamanla eslerde psikosomatik yakinmalarla kendini belli eder.

Problem tespit edildikten sonra "sen-ben" kavgasina ve suclayici yaklasimlara "hep senin yuzunden�sen soylesin gibi.." BASVURULMADAN, mantikli ve tutarli bir bicimde cozum yollari aranmalidir.

Evlilikte saglikli bir iletisim sarttir ve evlilik problemlerinin cogu iletisimsizlikten kaynaklanir.Ancak unutulmamalidir ki iletisim kurmayan tarafin nedenleri vardir.Dolayisiyla suclamadan once bu nedenler uzerinde tartisilmalidir.

Muhakkak ki hayalkirikliklariniz olmustur, olacaktir..cunku kimse sizin beklentilerinizi gerceklestirmek zorunda degildir..boyle sozler verilmis olsa bile bunlarin yerine getirilme olasiliklari zayiftir.Bu yuzden ne yapiyorsaniz once kendiniz icin yapiniz.Cunku siz mutlu oldukca cevrenizdekiler ede bu mutlulugunuz yansiyacaktir.

Bir yazarin dedigi gibi..

KURABIYELERINIZI ONCE KENDINIZ ICIN YAPINIZ...{S.mcmahon} Siz kendi ruhunuzu doyurmadikca esinize de yardimci olamazsiniz.

Evliliginiz "zorunlu iliski" OLMAKTAN CIKARIP " GONULLU ILISKI" haline getirmelisiniz. Bunun icinde once zorunluluklarin ve gonulluluklerin listesini yapiniz.

Yapilan yanlislari gormemezlikten gelmeyiniz.uzerini ortmeyiniz, degisir demeyiniz..bu tavirlar yanlisin tekrarlanmasina neden olacaktir. Yerinde ve zamaninda mudahale ediniz.

Tum cabalariniz aragmen basarili olamiyorsaniz bir uzmana danisiniz.

Hiç yorum yok: