15 Nisan 2007 Pazar

Hafiza Canlandirma Egzersizleri!!!!LUTFEN OKUMAYI DENEYIN YAYDIMCI OLACAKTIY

Hayatinizin normal akisini aksatmadan yapabileceginiz 10 egzersiz ;

1.Yatagin tersinden kalkin

Evet yanlis okumadiniz yatagin tersinden kalkin yani normal hayatinizda yatkin oldugunuz alistiginiz davranislarinizi degistirin.Mesela sag elinizle yaziyorsaniz sol elinizle yazma calismasi yapin ya da telefonun tuslarini diger elinizin parmaklariyla tuslayin.Bu sayede beyninizin kullanmadiginiz bolumlerini kullanmis olacaksiniz.

2.Cocuklugunuzu yasayin

Bilirsiniz cocuklar surekli cevrelerini kesfetmeye calisirlar.Duyu organlari devamli cevredeki olup biteni algilamaya calisir.Siz de cocuklugunuzda biraktiginiz bu aliskanliginiza geri donun.Duyularinizi yeniden dinamik bir sekilde kullanmanin hafizanizi guclendirdigini goreceksiniz.

3.Harflerle saklambac

Bir yaziyi sakin bir ortamda karsiniza alin.Yaziyi bastan sona gozunuzle tararken ne yazildigina dikkat etmeksizin ornegin cift yazilmis harfleri bulun.ORN;BAKKAL,UMMAN..bir kalemle altlarini cizebilirsiniz.Sonra ayni kelime icinde tekrarlanan harfleri bulun..nalan,madam,.vb Konsantrasyon gucunuzun gelistigini ve hafizaniza olumlu etkisini kisa surede fark edeceksiniz.

4.Kendini sorgulama

Kendinize surekli yakin ve uzak gecmisle ilgili soru sorun.

5.Garip hareketler

Asker yuruyusu gibi yerinizde sayin.Sol bacaginizi her kaldirdiginizda once sag elinizle sag dizinize sonrada sol elinizle sol dizinize dokunun.Bacaginizi indirirken de kolunuzu bas hizasina kadar kaldirin.Bu hareketi gunde birkac kez tekrarlayin.Hem kan dolasiminiz hizlanir hem de koordinasyon ve hatirlama yeteneginiz artar. Boyle caprazlama hareketlerle beynin her iki lobu da es zamanli kullanilmis olur.

6.Hayali resim

Burnunuzun ucunda bir firca oldugunu hayal edin..Bununla havaya en sevdiginiz renkte yatay bir sekiz cizin.
Bu hareketi gevsek ve dengeli yapin.Kendinizi bir ressam yerine koyun.Bu cizim hareketleri yorgun zihnizi canlandiracaktir.

7.Kelime oyunu

Cevrenizde bulunan arabalarin plakalarina bakin ve plakalarda bulunan harflerden kelimeler ,cumleler olusturun.

8.Semboller

Daha cok alisveriste alinacaklarin listesini unutmamak icin kullanabilirsiniz.Bir kagit ve kalem alin.Kagidin uzerine cesitli resimler cizin (mum,kugu,uc kollu kaktus,dort yaprakli yonca..gibi)Her resim bir sayiyi sembolize edecek sekilde numaralara yerlestirin.Ardindan sayilari sembollere gore ezberleyin.
mum_1
kugu_2
uc kollu kaktus_3
.
.
.
Bu siralamaya hakim oldugunuzda,sembollere aklinizda tutmaniz gereken bir listeyi yukleyebilirsiniz.
Ornegin mumun sut sisesi ustunde durdugunu hayal ederseniz ilk sirada sut alacaksiniz
kugunun boynunda portakal filesi hayal ederseniz ikinci sirada portakal alacaginizi unutmazsiniz.

9.Gecmisiniz

Gecmisinizdeki insanlari ve olaylari tum ayrintilariyla hatirlamaya calisin.En yakin ilkokul arkadasinizi hatirlarken onunla hangi oyunu oynadiginizi anne ve babasinin meslegini ,apartmanlarinin rengini ve bunun gibi bilgileri hatirlamaya calisin.Bu sayede kisilerle ilgili hafizaniz guclenecek.

10.Hipnoz

Stresin hafizanizin en buyuk dusmani oldugunu asla unutmayin.Ve kendinizi stresli anlarinizda telkin etmeyi ,kulaginiza guzel seyler fisildamayi unutmayin

Hiç yorum yok: