20 Nisan 2007 Cuma

SIGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI

X. SIGARA, ALKOL, MADDE KULLANIMI


1. Bagimlilik Nedir?
Bagimlilik kisinin kullandigi madde ustunde kontrolunu kaybetmesi ve onsuz bir yasam surememeye baslamasidir. Bagimlilik bir kez gelistikten sonra, bir daha iyilesmez ve kisinin yasami boyunca onunla beraber gelir.

2. Iradesiz Kisiler mi Bagimli Olur?
Herkes bagimli olabilir. Madde kullanimi kisinin biyolojik yapisinda zamanla degisikliklere yol acar ve ara sira da olsa kullanan kisinin bundan kacinmasi mumkun degildir. Madde kullaniminin irade ile bir iliskisi yoktur. Zaten kisiler “Ben kontrol edebilirim” dusuncesiyle baslar, daha sonra bagimli hale gelir. Onlar da “Benim iradem gucludur” gibi bir yanlis inancla yola cikmislardir. Kisi maddeyi kontrol altinda tuttugunu, hic dozu asmadigini iddia etse de aslinda bedeninde farkinda olmadigi bir surec devam etmektedir. Bu yuzden bireysel ozellikler ile madde kullanimi arasinda bir sebep sonuc iliskisi kurmak yanlistir.
3. Ne Kadar Alkol Icmek Risklidir?
Kullanilan alkol miktarini degerlendirmek icin "standart icki" tanimini kullaniyoruz. Yarim duble raki, cin, viski ya da bir kadeh sarap ya da bir bardak bira bir standart ickiye esittir (sekle bakiniz). " Bir standart icki" Dunya Saglik Orgutu'nun tanimladigi miktar olan 10-15 gram alkol iceren miktardaki ickidir. Alkolun yan etkilerinin ortaya cikisi ve kandaki kabul edilebilir duzeyleri standart icki oranlari baz alinarak hesaplanmaktadir. Yasa, cinsiyete ve vucut agirligina gore haftalik ve gunluk alkol tuketimi sinirlari degismektedir.

Bir Standart Icki

Hiç yorum yok: