20 Nisan 2007 Cuma

Bahar alerjisine dikkat!

Alerji; bagisiklik sisteminin aslinda vucuda zararli olmayan maddelere karsi baslattigi abartili ve siddetli bir savunmadir diyor Sema Hastanesi Gogus Hastaliklari Uzmani Dr. Ayse Turkozu. En sik karsilasilan alerjenleri ise ev tozu akarlari, polenler, otlar, hayvan epiteli, kuf ve besinler olarak tanimliyor.

Bu alerjenler vucuda temas ettigi bolgelere gore farkli farkli alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Alerjik rinitte burunda kasinti, tikaniklik, rahat nefes alamama ve burun akintisi bulgulari gorulebiliyor. Alerjik goz reaksiyonlarinda ise gozlerde kasinti, kizariklik, sulanma, goz kapaklarinda sislik goruluyor. Solunum sisteminde ise bogazda gicik hissi ve kasinma, kuru oksuruk, hiriltili solunum ve nefes darligina neden oluyor. Alerjik cilt reaksiyonlarinda ise kasinti, kizariklik, ciltte kabariklik ve dokuntu gibi bircok degisik sikayete ortaya cikiyor. Astim hastalarinin bahar aylarinda sikayetlerinin arttigi biliniyor.

Polen Alerjisi

Ozellikle bahar aylarinin gelmesiyle bitkilerin polenleri bol miktarda havaya saliniyor. Polen alerjisi, agaclarin, fundaliklarin, tahil ve otlarin ve daha az siklikla da ciceklerin polenlerinden kaynaklanir. Polenler on planda nefes yolu ile vucudumuza girdigi icin “inhale alerjenler” olarak adlandiriliyorlar. Polenler ust solunum yollari ve solunum sisteminde bogazda yanma, kasinti, kuru oksuruk ve nefes darligi sikayetlerine neden olur.

Polen mevsimlerinde; agaclarin cogunlukla Mart ayindan Mayis’a, cayirlarin Nisan’dan Haziran’a, otlarin ise Haziran sonundan Eylul’e kadar havaya polen saldigi biliniyor. Ayni zamanda tek basina polen mevsimleri ve polenlerdeki artislar, iklime ve yoresel faktorlere gore de degisim gosterebiliyor.

Polen Maruziyetini Nasil Azaltabiliriz?

Bircok bitkinin ciceklenme doneminde, acik havada oldukca yuksek miktarda polen olusur. Polen duzeyleri; kirlik bolgelerde gun ici en yuksek duzeyken, sehirlerde ise aksama dogru en yuksek duzeyine ulasir. Daglik ve deniz kenari bolgelerde ise polen miktari daha az olup, yagmur ve bulutlu havalarda bu miktar daha da azalir.

Polen alerjisi olan kisilerin bu donemlerde bazi onlemler alarak sikayetlerini azaltabileceklerini soyleyen Dr. Ayse Turkozu polenlerin azaldigi saatlerde disari cikmayi tercih etmek gerektigini ifade etti.

Bunun yani sira;
• Uyumadan once pencereleri kapatmanin
• Yatmadan once saclari yikayarak polenleri uzaklastirmanin
• Eve gelindiginde kiyafetleri havalandirmak ve yatak odasinin disinda
muhafaza etmenin
• Giysileri disarida kurutmanin
• Arabada camlarini kapali tutmanin
• Tatil icin daha cok daglik bolgeleri ve ya deniz kenarinda tercih etmenin polen maruziyetini azaltacagini belirtti.

Alerjik reaksiyonlar, insanlarin yasam kalitesini dusurebildigi gibi bazen de hayati tehlikeye yol acabilen cok genis yelpazeli bir hastalik oldugu biliniyor. Bu yuzden alerjik hastaliklarin tedavisi de zor ve zahmetli olabiliyor. Bu nedenle bir uzmana basvurarak alerjinizin nedeninin tespit edilmesi ve alerjene yonelik tedavi yapilmasi gerekiyor.

Hiç yorum yok: