24 Mart Dunya Tuberkuloz Gunu Dolayisiyla Bir Aciklama Yapan Denizli Devlet Hastanesi Gogus Hastaliklari ve Tuberkuloz Uzmani Dr. Berna Ozturk, Dunyada Her Yil 2 Milyon Kisinin Bu Hastaliktan Hayatini Kaybettigini Soyledi.
24 Mart Dunya Tuberkuloz Gunu dolayisiyla bir aciklama yapan Denizli Devlet Hastanesi Gogus Hastaliklari ve Tuberkuloz Uzmani Dr. Berna Ozturk, dunyada her yil 2 milyon kisinin bu hastaliktan hayatini kaybettigini soyledi.
Tuberkulozun, solunan hava ile, akcigerlere giren Tbc mikrobunun yol actigi, asil olarak akcigerlerde yerlesen, fakat kan ve lenf yoluyla tum vucuda dagilabilen mikrobik, bulasici bir hastalik oldugunu belirten Dr. Berna Ozturk, "Tuberkuloz hastaligi, yayginligindaki artis ve kontrolundeki guclukler nedeniyle son 15 yildir dunyanin gundemine yeniden oturmus bulunmaktadir. Her yil 8.7 milyon kisiye hastalik bulasmakta ve 2 milyon kisi bu hastalik nedeniyle olmektedir. Turkiye'de hastalik insidansi binde 30'un uzerine cikmaktadir. Ulkemiz hastaligin sik goruldugu ulkeler arasinda yer almaktadir" diye konustu. Hastaligi yalnizca aktif tuberkuloz bulunan kisilerin bulastirabilecegini belirten Dr. Ozturk, "Hastalik damlacik yoluyla bulasir. Hastanin hapsirma veya oksurmesi sonucu havaya yayilan mikroplar, kapali bir ortamda uzun sure ayni havayi soluyan saglam kisilerce alinir. Ancak mikrobu soluyan kisilerin az bir kisminda hastalik gelisir. Hastalik, solunan mikrobun sayisina, hastalik yapma gucune, kisinin direncine, bagisiklik sisteminin kuvvetine gore farklilik gosterir. Hastalik tabak, bardak veya diger nesnelerle bulasmaz. Hasta kisiyle ayni evde yasamis veya uzun sureli temasta bulunmus olanlar, hastaligin yaygin oldugu ulkelere gidenler, bagisiklik sistemini zayiflatan kanser, AIDS gibi hastaliklara yakalananlar, toplu yasanan yurt, hastane, cezaevi gibi yerlerde kalanlar, beslenmesi bozuk, kotu yasam kosullarina sahip kisiler, alkol ve madde bagimlilari tuberkuloz hastaligi acisindan risk altindadirlar" dedi. Birkac hafta icinde gittikce kotulesen inatci oksuruk, belli bir neden olmaksizin kilo kaybi, ates ve gece terlemesi, alisilmisin uzerinde yorgunluk, oksurukle birlikte kan gelmesi gibi belirtilerin, tuberkulozun baslica klinik bulgulari oldugunu belirten Dr. Berna Ozturk, "Hastalik sinsi ve yavas ilerler. Tuberkulozun tanisi balgam, idrar, mide sivisi, BOS, pleura - periton sivisinda tuberkuloz mikrobunun gosterilmesiyle konur. Alinan doku biyopsilerinde tuberkuloza ozgu degisikliklerin izlenmesiyle de tani konabilir. Aktif hastaligi olanlarla yakin temasta bulunanlara, birlikte yasayanlara PPD Testi yapilir. PPD Testi, Tbc mikrobunu alip almadigimizi gosterir, ancak hastaligi gostermez. Testin arti cikmasi, hastalik yonunden arastirmayi gerektirir" dedi.
Gunumuzde hastaligin tedavi edilebilir hale geldigini ancak gunluk uygulamalarda tedavinin uzun ve cok ilacla yapiliyor olmasinin hasta uyumunu guclestirdigini belirten Uzman Dr. Ozturk, "Tedavi en az 6 ay olmak uzere hastanin durumuna gore 9,12 hatta 24 aya kadar uzatilabilir. Duzensiz ya da eksik yapilan tedavi ilac direncine yol acarak, hastaligin tedavisini guclestirir. Hastaligin yeniden tehdit olusturdugunun anlasildigi son 15 yildir en fakirinden en gelismisine kadar butun dunyada hastaligin neden oldugu olumsuz kosullari duzeltmek icin onlem alinmaktadir" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder