20 Nisan 2007 Cuma

ONEMLI:::SAC HAKINDAKI TUM BILGILER

Sac dokulmesi mevsim gecislerinde en sik rastlanan saglik problemlerinin basinda geliyor. Saclarin dokulmemesi icin dikkat edilmesi gereken bazi noktalar var... Bu donemde yapilan sok diyetler ve bu diyetlerin yol actigi kansizlik saclarin gucsuzlesmesiyl
Sac dokulmesi mevsim gecislerinde en sik rastlanan saglik problemlerinin basinda geliyor. Saclarin dokulmemesi icin dikkat edilmesi gereken bazi noktalar var... Bu donemde yapilan sok diyetler ve bu diyetlerin yol actigi kansizlik saclarin gucsuzlesmesiyle birlikte hizla dokulmesine neden oluyor. Protein agirlikli beslenme, sigara ve alkol kullanimini azaltmak sac sagligini olumlu yonde etkilerken yogun sigara kullanimi saclarin erken beyazlamasina yol aciyor.

Hangi besinler sac sagligini dogrudan etkiliyor?

Sac sagligini korumanin yolunun duzenli ve dengeli beslenmekten gectigini belirten Memorial Hastanesi Dermatoloji Bolumu'nden Uzman Doktor Ayfer Bankaoglu soyle devam etti: "Son yillarda fast-food tarzi beslenme aliskanliklarinin hizla arttigini goruyoruz. Bu tarz dengesiz ve duzensiz beslenme aliskanliklarinin sac sagligi uzerindeki zararlari her gecen gun artiyor. Saglikli ve dokulmeyen saclar istiyorsaniz beslenmenizde protein, cinko, B 12 vitaminleri, folik asit ve bakir eksikligi olmamasina ozen gostermeniz gerekiyor. Bu besinlerin eksikligi sac sagliginizi olumsuz yonde etkiliyor." Sok diyetler sac dokulmesine neden oluyor! Sok diyetlerin; hizla dokulen, cansiz cabuk kirilan saclara neden oldugunu belirten Uzm. Dr. Bankaoglu dengeli ve uzun sureli verilen kilo kaybinin sac sagligini da olumlu yonde etkiledigini belirtti. Bankaoglu soyle devam etti: "Kullandiginiz sampuanlar ve bakim urunlerinin saclarimiza ne kadar etkisi oldugunun onemi yoktur. Cunku sac koklerinden ve kan yoluyla beslenir. Yani saclarimizi sadece yediklerimiz besler. Bu nedenle saclarimizin saglikli kalabilmesi icin onemli olan yeterli ve dengeli bir beslenmektir. Agir ve bilincsizce zayiflamak icin yapilan diyet sonrasinda saclar beslenemeyecegi icin ciddi sac kayiplari olusabilir. Bu kayiplarin tedavisi de zaman alan bir surectir. Cunku agir diyet sonrasi kansizlik dedigimiz Anemi (demir eksikligi anemisi) gorulebilir. Butun besin ve vitaminlerin eksikliginin yani sira tabloya eklenen demir eksikligi sacin daha yogun dokulmesine neden olur. Saclar yeniden kazanilir. Ancak bu tedavinin zaman ve sabir gerektiren uzun bir surec oldugu unutulmamalidir."

Sigara kullananlarin saclari erken beyazliyor Duzenli sigara ve alkol kullaniminin tum sagligi etkiledigi gibi sac sagligini da olumsuz yonde etkilediginin altini cizen Uzm.Dr. Bankaoglu sunlari soyledi: "Alkol ve sigara kullanimini aliskanlik haline getirmek saclarin olmesine neden oluyor. Ozellikle sigara kullananlarda saclarin erken beyazladigi saptanmistir. Ayrica sigara saclarda yaglanmaya ve kirilmaya da neden olmaktadir." Saglikli saclar icin ideal beslenme programi Bilincsizce yapilan diyetlerden uzak durmalisiniz. Eger diyet yapmak istiyorsaniz bunu doktor kontrolunde yapmalisiniz. Karbonhidrat agirlikli beslenmeden kacinmalisiniz. Protein agirlikli beslenmeye ozen gostermelisiniz. Duzenli beslenme aliskanligini yasam tarziniz haline getirmelisiniz. Uyku saatlerinizi duzenli ve gunluk yasaminizi aksatmayacak halde ayarlamalisiniz. Stresten uzak durmalisiniz. Cinko, B12, bakir, folik asit iceren besinleri tuketmelisiniz. Sigara ve alkol kullanimini aliskanlik haline getirmemelisiniz. Mumkunse ikisinden de uzak durmalisiniz. - Antioksidan yiyeceklere (sebze meyve gibi) sofranizda yer vermelisiniz. - Fast food tarzi beslenme aliskanliklarindan uzak durmalisiniz. - Uzman kontrolu disinda sac sagliginiz icin onerilen ilaclari kullanmamalisiniz. Gunde 50-100 adet sac telinin dokulmesi normal sinirlar icerisinde kabul ediliyor. Eger asiri miktarda sac kaybi, saclarda gozle gorulen incelme olusursa en kisa zamanda bir doktora bas vurulmasi oneriliyor.

Hiç yorum yok: