20 Nisan 2007 Cuma

GozLeR iCin Yeni YonTem

Gozun seffaf olan on tabakasinin sekillendirilmesine yarayan ortokeratoloji lensler, sadece gece uyurken takiliyor; gunduz cikartildiginda ise cam gibi harika bir gorus netligi sagliyor.



En onemli duyu organlarimizdan olan gozlerimize 'gozumuz gibi' bakmamiz gerekiyor! Her ne kadar ulkemizde goz sagligina yeterince onem verilmiyor olsa da, bu konuda yasanan tibbi gelismeler yuz gulduruyor. Son olarak hazirlanan 'ortokeratoloji' adli sekillendirici lensler, gorme bozuklugu yasayanlari gunduzleri hem gozlukten hem de lens takmaktan kurtariyor.

KORNEAYI SEKILLENDIRIYOR

Ortorekatoloji; 'astigmat ve miyopun tedavi edilmesi veya en aza indirilmesi icin ozel olarak tasarlanmis lenslerle, kornea denilen gozun seffaf on tabakasinin sekillendirilmesi' olarak adlandiriliyor. Ortorekatoloji, yani LK denilen bu sekillendirici lensler sadece geceleri uyurken goze takiliyor. Uyandiktan sonra gozden cikariliyor, cikariliyor, gozluge ve kontakt lense gun icinde ihtiyac duyulmuyor. LK lenslerin rahat ve bakiminin kolay olmasi da goz problemleri yasayanlara buyuk bir kullanim rahatligi sunuyor.

KULLANIMI COK KOLAY

LK lensler; spor meraklilari, endustri calisanlari, kuru ve tozlu ortamlarda bulunan hastalarin yani sira, goz kizarikligi ile kuruluk yuzunden lens takamayan hastalar icin de son derece ideal. Gundelik hayatta buyuk kolaylik saglayan ortokeratoloji, gunluk isleri; gozlukleri temizlemeden, lensleri solusyonla nemlendirmeden, gozluk kutusunu ve lens solusyonlarini yaninizda tasimadan yapmaya olanak sagliyor. Bu lensler ayrica miyopun ilerleme hizini da onemli olcude yavaslatiyor.

LAZERE KARSI AVANTAJLI

Ortokeratolojinin lazer cerrahisine karsi da pek cok avantaji bulunuyor. Uzmanlar bunlari soyle siraliyor:

* Lazer cerrahisi 18 yasin ustundeki kisilere uygulanirken ortokeratoloji yedi yasindan buyuk cocuklar da dahil her yastakilere uygulanabiliyor.

* Ortokeratolojide islem sonrasi agri olmadigi gibi steroid ve antibiyotik gibi damlalarin kullanilmasina da ihtiyac duyulmuyor. GERI DONUS IMKANI VAR

* Eger ortokeratoloji uygulanirken miyop artarsa, lensi degistirmek daha kolay oluyor. Lazer cerrahisinden sonra numara artarsa tekrar ameliyat olmak gerekiyor.

* Lazer cerrahisinden daha ucuz.

* Uygulamadan memnun kalinmadiginda geri donusumu soz konusu oluyor. Ancak lazer cerrahisinde geri donus mumkun olmuyor.

* Ortokeratoloji, goz numarasi buyurken bile uygulanabiliyor. Fakat lazer cerrahisi sadece numara sabitlenince uygulaniyor.

YAS SINIRI BULUNMUYOR

LK lensler az veya orta derecede miyop ya da astigmatta olumlu sonuc veriyor. 5.0 dioptri ve daha yuksek numaralarda gorme iyilesiyor fakat yine de bir gozluk gerekiyor. Bu uygulama belli bir sekli olan kornealarda veya sekil verilemeyen kornea dokusu olan hastalara yapilmiyor. Gormenin iyilesme hizi da kisiden kisiye gore degisiyor. Ortokeratoloji icin yas siniri bulunmuyor. Hem cocuklar (7 yasindan itibaren), hem de yetiskinler icin uygulaniyor. Ozellikle miyop olup gozluk takmaya yeni baslayan cocuklarda mukemmel sonuclar veriyor. Cunku ortokeratoloji uygulamasi miyopun ilerleme hizini yavaslattigi gibi bazi olgularda durdurabiliyor.

Islem sirasinda izlenilen yol...

1- Oncelikle kapsamli bir goz sagligi ve gorme muayenesi yapilir.

2- Daha sonra kornea topografisi ile gozun on kisminin bilgisayarla cok hassas bir haritasi cikarilir ve bilgisayar programi yardimi ile bu bilgiler degerlendirilerek goze uygun sekillendirici lensler secilir.

3- Goze en uygun LK lens uygulanir ve lenssiz gorme kontrol edilir.

4- Lens takma, cikarma, temizleme ve korumanin nasil yapilacagi ogretilir. Cocuklarin dogru takip cikarmasi icin ebeveynlerin yardimi gerekmektedir.

5- Genellikle ilk gece lensi uyurken taktiktan sonra ertesi gun kontrolu gerekir. Eger bu esnada herhangi sorun yasanirsa lens mutlaka cikarilmalidir.

6- Kornea sekillendirici ortokeratoloji lensler ozel goz merkezlerinde uygulanmaktadir.

Etkisini bir hafta icinde gosteriyor

LK lens taktiranlarda kornea sekli degistikce gorme de artiyor. Bu gelisimin takibi ve gerektiginde ayarlanmasi icin ilk hafta sik sik muayene edilmesi gerekiyor. Bu sure icinde olumlu yonde degisiklik yasaniyor. Hastalarin cogunlugu bir haftada mukemmel gormeye basliyor. Geceleri aksatmadan lenslerini takip, gunduzleri cikaranlar, gunluk yasamlarini daha keyifli surduruyor.

Hiç yorum yok: