20 Nisan 2007 Cuma

Sagligin Onemli Sirlari

Saglikli olmak ve kalmak yasam stilinizi, aliskanliklarinizi ayarlamakla mumkun. Uygulamaniz gereken topu topu 30 madde var. Yaziya bir goz atin, kesin, saklayin en guzeli buzdolabinin kapagina yapistirin...

Suyu sevin. Gune iki bardak su icerek baslayip, gun boyunca 2,5 litre su tuketmeye calisin. Her sebze ve meyveyi mevsiminde en az iki defa tuketin. Doganin tamamini kullanmis sayilirsiniz. Cocuklar icin sutu, buyukler icin de ozellikle yogurdu her gun sofranizdan eksik etmeyin. Yasamin sirlarindan biri olan probiyotikleri bunyenize almis olursunuz. Hasta olmasaniz bile, sifali otlari/bitkileri kullanarak vucut direncinizi (immun sistemi) kuvvetli tutun. Evinizde kurutulmus nane, ihlamur, adacayi, kekik, kusburnu, feslegen, keten tohumu, zencefil, corekotu, gunluk yesil cay ile sogan ve sarimsagi her zaman bulundurun. Her gun bunlardan en az birini kullanmaya calisiniz ki bunlar vucudunuzun koruyucu sovalyeleridir.

GUNDE UC DORT CEVIZ YIYIN

Sarimsak, sogan, tere, maydanoz, nane, dereotu, roka, feslegen turu yesillikleri fazla tuketin. Bunlar vucudunuzun yakin korumalaridir. Salatanizi mumkun oldugu kadar cok cesitten olusturun. Hazir corbalar yerine kendi yaptiginiz corbalari tercih edin. Gidanin en dogalini elde etmis olursunuz. Kis icin ev yapimi domates salcasini tercih edin. Domates Yaradan'in bize armagani harika bir antioksidandir. Katki maddeleri iceren gidalari, mevsim disi sebze ve meyveleri fazla tuketmeyin. Bunyenizi fazla dinamitlememis olursunuz. Yilda dort kez, on bes gun hic et tuketilmemesi yararlidir. Gunluk 3-4 adet badem, ceviz ve findik almaniz sizi her daim kuvvetli kilar.

CAM KABI TERCIH EDIN

Haftada en az 2 kez bakliyat ve balik tuketmege calisiniz. Sicak yemekler icin toprak, celik ve cam kaplari tercih edin. Kis aylarinda tulum peyniri, portakal, limon, greyfurt, mandalina ve kusburnu tuketimini artiriniz. Kisin disarida isleriniz yogun ise; gune pekmez icerek

GULMEYI ERTELEMEYIN

Gulmeyi hic ertelemeyin. Ruhunuzun en iyi ilaclarindandir. Gece uyku ortaminin karanlik olmasi, yorgunluk durumlarinda ise ogleyin kisa sureli uykular iyidir. Vucudumuzdaki pek cok restorasyon islemi gece, kisa sureli uykularda da gunluk tamiratlar yapilmaktadir. Firsat buldukca topraga ciplak ayakla basin. Tum olumsuzluklariniz topraga gecer. Her gun 5 dakika gozlerinizi kapatip hicbir sey dusunmemeyi ogrenin. Bu sizin yeniden dogumunuz gibidir. Bu uygulama vucudunuzun antifrizidir.

NEFESINIZI TUTUN

Zihinsel calisiyorsaniz kuru uzum yiyiniz. Beyniniz enerjisiz kalmasin. Ekmek tercihinizi kepekliden yana kullanin. Bagirsaklar kepekli tam posalarla tanissin. Her sabah 20 dakika derin nefes alip verme calismasi yapilmasi, her nefes alimlarinda 4-5 saniye nefesin icimizde tutulmasi cok yararlidir. Sabahlari ofis ve evinizi 5 dakika tam havalandirarak maksimum duzeyde oksijen, gunluk 30 dakika tempolu yurumekle de tum organlarinizi kazanirsiniz.

SOFRADAN BALI EKSIK ETMEYIN

Yasaminiz boyunca, vucudunuzu cok kotu usutmemeye calisin. Kahvalti masanizda bali her daim bulundurun. Bin bir cicegin ozudur o. Yag tercihinizi genelde zeytinyagindan tarafa kullanin. Vucudunuz hep bunu bekler. Kahvaltinin mutlaka tam yapilmasi, ogle ogununun orta, aksam ogununun de hafif alinmasi her daim iyidir. Tuz ve sekeri bunyenize olculu alin. Bunlarin azi karar fazlasi hep zarardir. Margarinleri fazla kullanmamak cildinize, kalbinize ve damarlariniza verdiginiz en buyuk oduldur. Gunluk bir elma ve bir havucun bunyenizde harikalar yarattigini unutmayin.

BU 7 BESiN HAYAT KURTARIYOR

Amerikan Kanser Arastirmalari Enstitusu vucudu kanser, kalp krizi, Alzheimer, diyabet gibi rahatsizliklara karsi koruyan besinlerin listesini acikladi.

KALBI KORUYOR

BADEM: Her gun, bir cay fincaninin yarisi kadar badem yiyin. Omega-3 zengini olan badem, kotu kolesterol oranini yuzde 4.4 oraninda dusuruyor. Damar tikanikliklarini onluyor, dolasim sistemini duzenli calistirip, kalbi koruyor.

DIYABETI OLDURUYOR

KAHVE: Gunde iki fincan kahve, Parkinson ve Tip-2 diyabete karsi koruyor. Agri kesici ozelligi var. Sutle icin. Kafeinin kemikleri zayiflatmasini engellersiniz.

SINIRLERI RAHATLATIYOR

TARCIN: Her yemekten sonra icinde bir miktar tarcins bulunan bir tatli yemeyi unutmayin. Tatli yemek istemiyorsaniz, kucuk bir cay kasigi dolusu tarcini dogrudan suya ekleyerek icebilirsiniz. Tarcin kan sekerini duzenliyor, sinir sistemini rahatlatiyor. Ote yandan kori baharatindaki Tumerik adli madde eklem iltihabini ve romatizmayi onluyor.

PATATESI HASLAYIN

PATATES: Antioksidanlar yonunden cok zengin. En yararli 100 besin arasinda 17'nci sirada. Akciger kanseri, diyabet ve kalp krizinden koruyor. Kizartmayin, yagsiz haslayin veya firinda pisirin.

KASLAR ICIN FAYDALI

SEBZE CORBASI: Doyurucu, kalorisiz. Kilo vermek isteyenlerin bir numarali tercihi. Sodyum bakimindan zengin. Bir kasede 500 miligram sodyum var. Sodyum, sinir sistemi ve kaslarin calismasini sagliyor. Vucuttaki sivi miktarinin dengesini duzenliyor. Gunde 1500mg’dan fazlasi tansiyon ve kalp konusunda tam tersi etki yaratiyor.

KANSERE KARSI BIREBIR

ZEYTINYAGI: Kanser riskini azaltiyor. Gunde 25 ml. zeytinyagi alanlarin idrarlarinda, hucrelere zarar veren '8oxodG'adli maddenin seviyesinin azaldigi saptandi. Iyi kolesterolu artirip, kalbi koruyor. 1 corba kasigi 120 kalori. Gunde 6 corba kasigini gecmeyin.

ALZHEIMER’DAN KORUYOR

CAY: Siyah veya yesil cayin her turu kanser riskinin azaltilmasinda etkili. Rahim ve gogus kanserine yakalanma riskini 60'a kadar engelliyor. Alzheimer ve kalp krizine karsi koruyor.

Hiç yorum yok: