CEREBRAL PALSY NEDIR?
Cerebral Palsy vucut hareketlerini ve kaslarin uyumlu kullanimini etkileyen bir grup bozukluga verilen addir. Cerebral Palsy ilerleyici degildir. Beyin gelisimi gebeligin erken donemlerinden itibaren baslar ve cocukluk caginda devam eder. Ilk 2-3 yilda beyne zarar veren herhangi bir olay Cerebral Palsyye neden olur.
Bu hasar beyinden vucuda ve vucuttan beyne gelen uyarilari bozar. Cerebral Palsy her cocukta degisik agirlikta ve tiptedir. Beynin hasar goren bolumune gore spastik cocuklarda su bulgular olabilir:
- Kaslarda sertlik veya kasilmalar
- Istemsiz hareketler
- Yurume ve kosma gibi kaba motor hareketlerde zorluk
- Yazi yazma veya dugme ilikleme gibi ince motor hareketlerde zorluk
- Algilama zorlugu
Bu sorunlar beslenme, solunum, idrar-diski kontrolunde problemler, havale gecirme, ogrenme guclukleri, gelisme geriligi gibi ek sorunlara da neden olabilir. Spastik olan kol veya bacak agriyi, aciyi hisseder. Spastik cocuklarin hareketlerindeki bozuklugun derecesi zeka duzeyini gostermez.
Cerebral Palsy ilerleyici bir hastalik olmadigindan spastik cocuklarin yasam suresi normaldir. Spastik cocuklarin bir kismi zamanla daha iyi duruma gelirken bir kismi da gelisebilecek ek sorunlar nedeni ile daha kotuye gidiyor gibi gorunebilir. Bu durumu engellemek ve yasam kalitelerini artirmak icin mumkun olan en erken yasta tedaviye baslamak gerekir.
Cerebral Palsy bulasici degildir, kalitsal degildir, hayati tehdit eden bir durum degildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder