20 Nisan 2007 Cuma

ELLERINIZDEKI UYUSMA BILEK KANALI SENDROMUNDAN KAYNAKLANIYOR OLABILIR.

ELLERINIZDEKI UYUSMA BILEK KANALI SENDROMUNDAN KAYNAKLANIYOR OLABILIR.


Bilek Kanali Sendromu(BKS) veya diger adiyla karpal tunel sendromu kadinlarda daha sik rastlanan bir problemdir.
Her iki elde birlikte ve baskin kullanilan elde daha belirgin olarak cikar. Ellerde agri ve uyusmaya neden olur. Uyusma geceleri uyanmaya sebep olacak kadar siddetli olabilir. Uyanip elleri sallamak bir sure rahatlatir. Agri parmaklara, kollara omuza kadar yayilabilir, uyusma yalniz elde olur. Zamanla ellerde gucsuzluk, el aslarinda incelme ve erime ortaya cikabilir.
Kolun uc sinirinden biri olan median sinirin bilekte baglarin altindaki kanaldan gecerken baski altinda kalmasi bu probleme neden olur.
Bazi kisilerde bu kanal dogustan dardir. Bu durumda mesleki veya tekrarlayici bilek hareketleri ile sinir baski altinda kalabilir. Daktilo veya bilgisayar kullanma, yazi yazma, orgu orme, cekic kullanma gibi hareketler bunlar arasindadir. Bu bolgede baglarda sismeye sebep olan durumlarda hastalik ortaya cikar. Bunlar arasinda hamilelik, seker hastaligi bazi romatizmal hastaliklar sayilabilir.
Hastalar ileri donemde telefon, kitap tutarken, kasik kullanirken zorluk cekebilirler.
Bilek kanali sendromunun kesin tanisi elektromiyografi tetkiki ile konur. Bu tetkik kas ve sinirlerin ozel bir alet yardimi ile muayene edilmesidir.
Tedavisinde oncelikle etken olan bir hareket varsa bundan kacinmak esastir. Yapilmasi gereken hareketlerde de bazi destekler kullanarak bukulme azaltilmalidir.
Ilave olarak bilegi sabit pozisyonda tutacak takip cikarilan splint veya atel denilen araclar kullanilir. Ozellikle uykuda bilekteki hareket onlenecegi icin gece uyusmalari azalacaktir.
Ilac olarak kisa sureli iltihabi onleyici ilaclar kullanilmaktadir.
Eger hasta butun bunlardan yarar gormemis ise bilek bolgesine enjeksiyonlar veya baglarin gevsetilmesine yonelik ameliyatlar denenebilir.
Ozellikle hamileligi esnasinda BKS geciren hanimlarin bu probleme egilimleri artacagi icin tekrarlayici bilek hareketlerinden olabildigince kacinmalari yararli olacaktir.

Hiç yorum yok: