20 Nisan 2007 Cuma

Ses kisikligini nasil onleriz?

Ege Universitesi (EU) Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Fatih Ogut, ses kisikligini onlemek icin kafein ve sodali iceceklerin alinmamasi, sigara ve alkolun kullanilmamasi gerektigini bildirdi.

Prof. Dr. Ogut, yaptigi yazili aciklamada, ses kisikliginin en sik nedeninin larenjit denen ses tellerinin enfeksiyonu oldugunu, bu durumun soguk alginligi ve diger ust solunum yolu enfeksiyonlari sirasinda ya da asiri bagirmaktan kaynaklanan ses zorlanmalarinda ortaya ciktigini kaydetti.

Sesin yanlis kullanilmasi sonucunda ses tellerinde nodul adi verilen kucuk sisliklerin olusabilecegini belirten Prof. Dr. Ogut, nodullerin ses egitimi ile ses kullanma aliskanligi duzeltilmedigi surece kendiliginden kaybolmayacagini ifade etti.

Eriskinlerde ses kisikliginin en sik gorulen nedeninin mide icindeki asitli sivinin yemek borusundan girtlak seviyesine yukselerek, ses tellerini tahris etmesi (Reflu) oldugunu bildiren Prof. Dr. Ogut, aciklamasinda su goruslere yer verdi:

''Ses kisikligi, ozellikle sabahlari fazladir ve gun icinde azalir. Ses kisikligi ile birlikte bogazda takilma ve bogaz temizleme aliskanligi da sik gorulen belirtilerdir. Ses kisikligina neden olan durumlarin cogu, ses hijyeniyle ses istirahati ve dogru ses kullanma aliskanligini kazanmakla duzelir. Ses kisikligini onlemek icin kafein ve sodali icecekler alinmamalidir. Sigara ve alkol kullanilmamali, ses kisikligi olustugunda ses dinlendirilmelidir. Cok uzun sure konusmaktan kacinilmali, bol su icilmelidir. Bogaz kazinarak temizlenmemeli, gurultulu ortamlarda konusulmamalidir. Icinde bulunulan ortamin nemi ve isisi uygun olmalidir.''

Hiç yorum yok: