5 Nisan 2007 Perşembe

Temiz yikanmayarak yenen sebzeler insanda solucan yapiyor!!!

Yeterli derecede su ile yikanmadan ya da pisirilmeden yenen sebzeler insan vucudunda solucanlarin olusmasina neden oluyor. Ciftcilerin urettigi sebzeler mutfakta yemek halini alana kadar bir cok asamadan geciyor. Ozellikle urun yetisirken, tarlalarda gezen hayvanlarin diskisi ve sulama suyuna karisan kanalizasyon yoluyla olusan bakteriler sebzelere geciyor.

Disarda belirli bir ortamda kalip zamanla eriskin hale gelen bakteriler insan vucuduna da yikanmayan sebze ve meyveler yoluyla gecebiliyor. Bu da insan vucudunda solucanlarin hayat bulmasina sebep oluyor.

Ataturk Universitesi (A.U.) Tip Fakultesi Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ahmet Ayyildiz, vucutta cesitli dokulara yerlesen bakterilerin tifo ve sarilik gibi ciddi hastaliklanra neden olabilecegi uyarisinda bulunuyor. Prof. Dr. Ayyildiz, sebzelerin yikanmadan ya da pisirilmeden yenmemesi gerektigine dikkat cekiyor.

Gida ve yiyecekler araciligi bulasan bir cok hastalik bulunuyor. Bu hastaliklara neden olan bakteri, virus ve parazit gibi cok sayida mikrop bulunuyor. Bu mikroplar insan vucuduna degisik yollarda bulastigi gibi agiz yoluyla da ulasiyor.

Hastaliklar sebze ve meyveyle bulasabildigi gibi, hayvansal gidalarla da insan vucudana bulasiyor. Uzmanlar sebze ve meyve yoluyla insanlara bulasan hastaliklarin temel kaynaginin insan diskisi oldugunu vurguluyor.

Eger bir insan tifo, sarilik ve ishal gibi hastaliklari varsa diski yoluyla mikroplari disari cikariyor. Cikarilan diskilar icme suyuna karismasi halinde dogrudan insanlara bulasarak cesitli hastaliklara neden oluyor. A.U. Tip Fakultesi Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ahmet Ayyildiz, icme suyuna kanalizasyonun karismasi halinde hasta kisilerin cikardigi mikroplarin sorun olusturacagini belirterek sularin klorlanmasi gerektigini soyluyor. Ayyildiz, burada belediyelere buyuk gorev dustugunu kaydediyor.

Diski karismis sularla bahcelirin sulanmasi sonucu da mikroplarin bulastigina isaret eden Prof. Dr. Ayyildiz, ''Sebzeler yenmeden once bol su ile yikanmali. Sebzeler pisirildigi surece mikroplarin hastalik bulastirmasi soz konusu olamaz.'' ifadelerini kullaniyor.

Yikanmadan yenen sebzeler nedeniyle gecmis yillarda insan vucudundan yaklasik 20 santimetre solucan cikarildigini soyleyen Ayyildiz, vatandaslarin bu konuyu ciddiye almasini istiyor.

Kisisel temizligin de cok onemli oldugunu kaydeden Prof. Dr. Ahmet Ayyildiz, ''Vatandaslar ozellikle el temizligin cok dikkat etmeli. El yoluyla bir cok hastalik baska insanlara bulasir. Lavabodan cikan insanlar elini bol su ile yikamali. Yoksa o kisinin temas ettigi yerlere mikrop bulasir.'' dedi.Kisesel temizligine dikkat etmeyen ve bulasici hastalik tasiyan insanlarin toplu yemek yenilen yerlerde calistirilmamasi gerektigini anlatan Ayyildiz, ''Boyle insanlar, hastane, lokanta, yurt gibi toplu yemeklerin yenildigi yerlerde calistirilmamali. Bu tur kisilerin duzenli saglik taramalarindan gecirilmesi lazim.'' seklinde konustu.

Hiç yorum yok: