5 Nisan 2007 Perşembe

Kanser OnleyIcI DIye!!!!

Misir, bugday ve kabuklu pirinc gibi nisasta acisindan zengin, islemden gecmemis tahillar; patates gibi kokler; fasulye ve mercimek gibi baklagiller.

� Meyve ve sebze agirlikli olarak, gunde en az 5 ogun yemek. Bir ogunde sunlardan olabilir: 1 buyuk muz, orta boy bir elma, 3 erik, 2 mandalina, 2 kivi, yarim taze biber, iki sap brokoli, 3 corba kasigi dolusu rendelenmis havuc.

� Yenilen yiyeceklerin olabildigince taze yenmesi gerekir. Kuflu yiyecekler aflatoksin uretir. Bu da kanser riski tasiyan bir maddedir.

� Doymus yag orani dusuk tutulmali. Ozellikle kirmizi et ve kumes hayvani etlerinde doymus yag bulunmamali.

� Kirmizi et gunde 80 grami asmamali. Balik ve beyaz et zararsizdir, ancak burada da ortalama gunluk erkek/kadin kalori miktari olan 2000/2400 asilmamalidir.

� Tuz miktari azaltilmalidir. Gunde 6 grami asmamalidir.

� Cok az veya hic alkol. Sarabin kalbe iyi geldigi dogrultusundaki bulgulara karsin, alkol meme kanseri riskini artirir. Maksimum gunde 1 veya 2 birim (kadeh).

� Et ve baligin yuksek sicakliklarda pisirilmemesi gerekir. Baska bir deyisle barbekude pisirilmemelidir.

Butun bunlarin yani sira:

Vucut/kitle endeksini (Body-mass Index- BMI) 20 ile 25 arasinda tutun.

Egzersiz yapin. (Masa basi isi yapiyorsaniz gunde hizli bir tempo ile bir saat yuruyun)


Kanser: Gidalarin gucu

Mide ve bagirsak gibi bazi kanser turleri islenmis gidalarin, beyaz un, rafine tahil urunleri ve seker olarak masamiza gelmesiyle buyuk artis gosterdi.

Alkolun meme kanseri vakalarinin artisinda cok onemli bir rol oynadigi goruluyor. Ve bu risk alkol tuketimi arttikca buyuyor.

Menopoz sonrasi donemdeki kadinlarda, obezite meme kanseri riskini yuzde 50 oraninda artiriyor.

Mide ve yutak kanseri, tahil, nisastali besinler ve kok gidalarin yuksek miktarlarda, ancak proteinlerin dusuk oranlarda tuketildigi ulkelerde sik gorulmuyor. Mide kanseri, Japonya, Cin, Hawaii ve Portekiz gibi tuzlanmis gida geleneginin yaygin oldugu ulkelerde daha sik goruluyor.

Kuzey Avrupa ulkelerine gore daha fazla meyve ve sebze tuketilen guney Avrupa ulkelerinde agiz, bogaz, yutak, akciger ve mide kanseri kuzeye gore daha az goruluyor.

Antioksidanlar (pek cok meyve ve sebzede bulunur) serbest radikallerin uretimini azaltir. Boylece hucrelerdeki erken harabiyeti onledigi icin bu hucrelerdeki kanserlesme riskini azaltir.

Bazi arastirmalara gore yuksek yag iceren beslenme sekli kolon, rektum, meme, prostat ve akciger kanseri riskini yukseltiyor.

Hiç yorum yok: